onsdag, juni 25, 2014

Inlägg nummer 1500 på denna blogg efter 8,5 år.

Jag startade min blogg den 12 december 2005. För 8,5 år sedan.

Anledningen var att jag gillar att skriva och kommentera och nu fick jag chansen att göra det när jag ville och i vilket ämne jag ville.

Det känns inte så länge sedan men när jag nu lägger in en skärmdumpning så ser jag att det är en hel del år sedan. Göran Persson var fortfarande statsminister.

Visste inte i början vilket ton jag skulle ha men fastande ganska snabbt för att det jag skriver är jämförbart med insändare, debattartiklar och liknande. Vad jag eventuellt gör på fritiden platsar inte här.

Mina tankar, därav namnet, men inte nödvändigtvis mitt partis.

Varför tar du inte bort inlägg frågade någon, du skriver ju emot dig själv. Men det är hela idén. Om jag inte hade utvecklat mina tankar på 8,5 år så hade det ju varit mycket underligt. Därför samhället förändras och jag med det.

Därför får alla inlägg stå kvar även om jag framför ändrade åsikter i samma ämne i ett senare inlägg.

Från januari 2011 har jag ändrat en hel del om vad jag skriver om. Det är huvudsakligen lokala saker numera och väldigt mycket kring Region Halland.

Visst har jag tappat läsare men har hellre intresserade läsare i Kungsbacka och Halland, fast färre, än en massa personer runt om i Sverige.

En normal vecka har jag ca: 250-500 läsare beroende på vad jag skriver om. Det är jag mycket nöjd med. Och det har skapat många bra kontakter med olika personer via e-post och telefon.

Jag har haft över 160.000 besökare sedan starten.

Det inlägg som haft flest besökare är ett om bluffakturor. Läs här.

Hela 19.941 personer har läst det.

Väldigt många hittar mig via Google men även Facebook och Twitter hjälper till att hitta läsare.

Blir det 8,5 år till? Det vet jag inte. Men jag planerar inte att sluta skriva på många år.Första You tube inlägget - Utveckla Hallands vårdcentraler

Mitt första inlägg på You Tube handlar givetvis om det som ligger mig varmt om hjärtat som ordförande för Närsjukvården i Region Halland, att utveckla vårdcentralerna.

Att det skall ekonomiskt gå att driva vårdcentraler i hela Halland. Både på ladnsbygden och i områden med stor ohälsa.

Samt att vi måste införa Äldrevårdcentraler. Lika naturligt som vi har BVC (barnavårdscentraler).


Borgmästaregatan som bussgata?

En fråga som tjänstemännen på Hallandstrafiken redovisar för oss i styrelsen lite då och då är problemen med att bussar får svårare att hålla tidtabellen på olika håll i Halland.

Buss 731 från Kungsbacka till Onsala är en sådan linje. Hastigheten har sänkts på Onsalavägen och trafiken har ökat vilket ger svårigheter att hålla tidtabellen.

Men det är också andra åtgärder som skapar problem. I all välvilja så skapar kommunerna rondeller, avsmalningar av vägar och gupp.

Syftet är ofta två. Att få ner hastigheten och att få trafik att ta andra vägar. Nu är det inte lätt att få bilister att byta väg så resultatet blir ofta trängsel och mitt i detta skall bussen försöka komma fram.

Man kan inte hela tiden öka tiden i tidtabellen utan till slut måste åtgärder till som ger bussarna företräde.
Bussgata från gröna pilen till Storgatan?
Ett antal bussar går idag Borgmästaregatan i Kungsbacka fram till stationen. Och där fastnar man lätt.

Nu skall Kungsmässan byggas ut och på kvarteret Valand byggs ca: 300 lägenheter samt butiker och kontor.

Trycket på Borgmästaregatan kommer öka kraftigt.

Hur drabbar detta kollektivtrafiken?

Det Kungsbacka kommun bör fundera över är att ta bort möjligheten till genomfartstrafik på Borgmästaregatan.

Givetvis skall man kunna köra in för att komma till t.ex kulturhuset Fyren men inte köra igenom.

Exempel på bussgata
Istället blir det bussgata och bussarna är de enda som kan köra igenom.

Kontroversiellt?  Givetvis. Jag säger inte att detta är lösningen men vad är alternativet? Att bilar och bussar står i långa köer?

När nu Kungsbacka stad byggs ut, vilket jag tycker är jättebra, måste kommunen
hitta lösningar så bussarna kommer fram.

Gärna särskilda bussgator eller nya dragningar av linjerna där bussen kan få företräde.

måndag, juni 23, 2014

Det skall kännas att begå bostadsinbrott

I en artikel i Dagens Nyheter idag skriver de fyra allianspartieldarnas att man vill införa en ny brottsrubricering, inbrottsstöld. Detta skulle skärpa straffen för bostadsinbrott.

Såhär skriver man:
 
Ett inbrott där förövaren inte stjäl något av värde leder ofta inte till de straff man förväntar sig. Straffen har i stället utgått mer från själva stölden och det ekonomiska värdet av stulna föremål, än den kränkning som inbrottet i sig innebär. Även om förövaren inte får med sig den nya datorn, pengar eller smycken är själva inbrottet – att någon har varit inne i ens hem och inkräktat på ens egendom – ett allvarligt brott i sig.

Patiledarna föreslår att minimistraffet för inbrottsstöld  skall vara minimum 1 år.

Mycket bra. Vardagsbrott måste tas på allvar. Att få inbrott i en bostad är en kränkning. Idag leder lagstiftningen ofta till till att är det första gången någon åker fast ofta inte ens till fängelse.
Vad ger det för signaler från samhället, att det är ok?

Givetvis kommer det mothugg.

- De är så få som åker fast så det har ingen effekt och längre straff har ingen effekt.

Samma gamla argument som alltid upprepas.

Nej det kanske inte avskräcker tillräckligt men de som åker fast finns inte kvar ute på gatorna och begår fler brott under en tid.

Sverige har låga straff för många brott. Även om de inte skulle avskräcka många från att begå dem skulle man inte kunna få låga straff och kunna snabbt begå dem på nytt.

Bra utspel av regeringen. vad säger de röd-grön-röd-rosa? Kanske även notoriska inbrottstjuvar skall ha rätt till friår?

Svd SR