torsdag, januari 30, 2014

Inför ST modell för specialistsjuksköterskor

I Sverige är det brist på framför allt specialistsjuksköterskor. Region Halland inget undantag. Hallands sjukhus har behov att hyra in sjuksköterskor och särskild lönesatsning har gjorts för de som arbetar natt.

Men det löser inte långsiktiga problem.

Läkarna har en utbildning där man varvar studier med arbete. En läkare som utbildar sig i sin specialitet är så kallad ST läkare. En stor del av utbildningen är arbete under handledning. Och dessa ST läkare bidrar givetvis till vården även om man inte kan räkna dem som 100%.

Folkpartiet driver att landstingen och staten skall införa ST utbildning för sjuksköterskor.

Jag skall inte rada upp alla argument utan läs denna utmärkta artikel i Dagens Medicin  från ledande sjukvårdspolitiker med Barbro Westerholm (bilden) i spetsen.

Läs gärna också Gilbert Tribo och Anna Starbrinks bloggar.

Effektivisering för att kunna ge mer vård

Närsjukvården i Region Halland har ett tufft år ekonomiskt framför sig.

Uppräkningen av hälso- och sjukkvårdspengen är försumbar och äts upp av andra kostnadsökningar.

Därför gäller det att hitta effektiviseringar som förhoppningsvis inte drabbar patienterna.

En sådan är den beredskapsjour som finns på nätterna. 

Jouren bemannas av distriktsläkare som bland annat har till uppgift att konstatera dödsfall och bistå distriktssköterskor vid till exempel den kommunala vården med medicinsk expertis.

I Halland har vi en jour per kommun vilket ger väldigt små områden. T.ex är Hylte eget område med strax under 10.000 invånare. Halmstad är också eget område med över 90.000 invånare. Samma bemanning trots de olika storlekarna. En rejäl obalans.

Närsjukvården äger inte frågan. Vi kan komma överens frivilligt med de privata vårdcentralerna men ett sådant försök har misslyckats.

Därför beslöt Närsjukvårdsnämnden igår att gå till Hälso- och sjukvårdsstyrelsen (HSS) och be dem lägga fast ett regelverk.

Exakt hur en fortsatt jour skall se ut och hur stora områdena skall vara får avgöras när man vet vem som har ansvaret och känner till eventuella andra regler som HSS kan besluta om.

Emellertid finns pengar att spara både för regionens och de privata vårdgivarnas vårdcentraler. Pengar som för Närsjukvårdens del kan användas för att slippa skära ner på vårdcentralerna och därmed kunna ge mer och bättre vård med stor tillgänglighet.

Ännu ett vänsterparti kraschar i regeringsställning

I Danmark spricker regeringen. Socialistisk Folkeparti (SF)) lämnar den danska regeringen. Formellt på frågan att sälja en aktiepost i statliga energibolaget Dong men i realiteten har partiet regerat sönder sig.

I den senaste opinionsmätningen i tidningen Berlingske får partiet 4,1% att jämföra med valet 2010 då man fick 9,2% och i valet 2007 13%.

Partiet har bytt ministrar, partiledare och försökt alla möjliga saker för att inte rasa i opinionen men verkligheten hinner ikapp dem. Och nu avgår också senaste partiledaren Annette Vilhelmsen (bilden).

Precis som svenska systerpartiet Vänsterpartiet har man i opposition varit populistiska, ställt ut omöjliga vallöften och byggt luftslott.
Annette Vilhelmsen

I regeringsställning möter man verkligheten och de orealistiska vallöftena går inte att infria.

Det mest naturliga i Danmark vore nyval men det vill de två kvarvarande regeringspartierna och deras stöd i Folketinget undvika.

Alla opinionsundersökningar visar att det skulle bli kraftig borgerlig valseger och att Lars Løkke Rasmussen från Venstre åter skulle bli statsminister.

Så nu kommer Danmark att få en ännu svagare minoritetsregering med Socialdemokraterna och Radikale Venstre. Tveksam om den kommer överleva fram till nästa val som skall hållas senast 14 september 2015.

Läs gärna mer i tidigare blogginlägg om vänsterpartiers problem att regera. Tryck här

Efter åtta år i regeringen kämpar även norska motsvarigheten till Vänsterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, för sin överlevnad. I NRK:s senaste opinionsmätning fick man 4,2 % strax över 4% spärren som man var under i december 2013.


Exp DN SR

söndag, januari 26, 2014

Vardaga (f.d Carema) försämrar vardagen för äldre

 – Vår matlagning är vår stolthet, har ett stort kvalitetsvärde och är oerhört uppskattad av våra boende och närstående. Åldrandet av människokroppen gör att risken för undernäring ökar, därför ökar också kraven på att de äldres måltider ska hålla hög kvalitet och anpassas efter önskemål från dem själva. Ofta är måltiderna dagens höjdpunkt och ett samtalsämne att samlas kring.

Detta uttalande kan man läsa om på företaget Vardagas hemsida. Det gäller ett projekt som nominerats till ett pris därför man lagar mat på platsen. Rubriken är "Hemlagad mat ger kvalité".

Vardaga tar upp det som ett exempel på vad man anser visar hög kvalité på sin omsorg.
Men när man kommer till Kungsbacka låter det annorlunda.

Vardaga (f.d Carema Care) tar 1 april över äldreboendet i Vickan i Onsala.

Då försvinner också den på plats lagade maten. Kockarna försvinner.

Den ersätts med färdigmat från en leverantör.

Lyssna på detta uttalande från Vardaga i GP:

- Huvudkomponenterna som fisk, fågel kött och såser levereras i förpackningar om tio en gång i veckan, säger regionchefen.

Stämmer dåligt med vad Vardaga och en annan chef säger på hemsidan.

Färdiglagad mat som skall värmas upp kan aldrig ersätta lagad mat på stället. Om man ser detta som förbättringar är man naiv och okunnig.

T.ex Lax måste hettas upp till ca: 90 grader innan den kyls. Bara denna process förstör matens smak.

Såhär låter det på hemsidan
Mat som lagas och kyls ner har betydligt sämre smak än riktigt lagad mat.

När jag satt i dåvarande Landstingsservice  styrelse gjorde vi en hel del studiebesök där vi bland annat besökte just en leverantör som gör färdig mat som sedan skall hettas upp.

Vi besökte också S:t Göran i Stockholm som då hade ett system med kyld mat som värmdes enligt en specialmetod i mikrovågsugnar.

Praktiskt men det mesta smakade egentligen ingenting och den smak som fanns var ganska lika oavsett rätt.

Jag är glad att sjukhusen i Region Halland fortsätter att laga maten och aldrig hoppade på dessa nya trender.

Vad gäller Kungsbacka kommun måste kritik åter riktas mot ansvariga för upphandlingen oavsett var de sitter. Man har "glömt" att kräva lagad mat på boendet. Långt ifrån första gången kommunen misslyckas med upphandling av äldreomsorg.

Och Vardaga, som bytt namn för att komma ifrån att man tidigare varit Carema, förstår man att en fråga kring maten riskerar att bli en följetong i media och skada varumärket?

Återigen kommer kritiker säga att kommunen skall ta över all äldreomsorg. Klaga på företag som bara är ute efter vinst, inte god mat för de äldre.

Att man sätter sig i en sådan situation är oförståeligt. Speciellt som man på sin hemsida motsäger hur man nu kommer arbeta på Vickans äldreboende.

Jag är för privata välfärdsföretag och anser de har en viktig uppgift. Men jag reagerar  när man på hemsidan säger en sak och i praktiken gör något annat- Det är inget annat än en ren dubbelmoral. Skapar knappast förtroende för företaget och skadar alla bra företag som gör en stor insats för välfärden.

Kanske dags för Vardaga att lära sig att dubbelmoral inte är dubbelt så bra.