torsdag, januari 30, 2014

Ännu ett vänsterparti kraschar i regeringsställning

I Danmark spricker regeringen. Socialistisk Folkeparti (SF)) lämnar den danska regeringen. Formellt på frågan att sälja en aktiepost i statliga energibolaget Dong men i realiteten har partiet regerat sönder sig.

I den senaste opinionsmätningen i tidningen Berlingske får partiet 4,1% att jämföra med valet 2010 då man fick 9,2% och i valet 2007 13%.

Partiet har bytt ministrar, partiledare och försökt alla möjliga saker för att inte rasa i opinionen men verkligheten hinner ikapp dem. Och nu avgår också senaste partiledaren Annette Vilhelmsen (bilden).

Precis som svenska systerpartiet Vänsterpartiet har man i opposition varit populistiska, ställt ut omöjliga vallöften och byggt luftslott.
Annette Vilhelmsen

I regeringsställning möter man verkligheten och de orealistiska vallöftena går inte att infria.

Det mest naturliga i Danmark vore nyval men det vill de två kvarvarande regeringspartierna och deras stöd i Folketinget undvika.

Alla opinionsundersökningar visar att det skulle bli kraftig borgerlig valseger och att Lars Løkke Rasmussen från Venstre åter skulle bli statsminister.

Så nu kommer Danmark att få en ännu svagare minoritetsregering med Socialdemokraterna och Radikale Venstre. Tveksam om den kommer överleva fram till nästa val som skall hållas senast 14 september 2015.

Läs gärna mer i tidigare blogginlägg om vänsterpartiers problem att regera. Tryck här

Efter åtta år i regeringen kämpar även norska motsvarigheten till Vänsterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, för sin överlevnad. I NRK:s senaste opinionsmätning fick man 4,2 % strax över 4% spärren som man var under i december 2013.


Exp DN SR

Inga kommentarer: