söndag, januari 26, 2014

Vardaga (f.d Carema) försämrar vardagen för äldre

 – Vår matlagning är vår stolthet, har ett stort kvalitetsvärde och är oerhört uppskattad av våra boende och närstående. Åldrandet av människokroppen gör att risken för undernäring ökar, därför ökar också kraven på att de äldres måltider ska hålla hög kvalitet och anpassas efter önskemål från dem själva. Ofta är måltiderna dagens höjdpunkt och ett samtalsämne att samlas kring.

Detta uttalande kan man läsa om på företaget Vardagas hemsida. Det gäller ett projekt som nominerats till ett pris därför man lagar mat på platsen. Rubriken är "Hemlagad mat ger kvalité".

Vardaga tar upp det som ett exempel på vad man anser visar hög kvalité på sin omsorg.
Men när man kommer till Kungsbacka låter det annorlunda.

Vardaga (f.d Carema Care) tar 1 april över äldreboendet i Vickan i Onsala.

Då försvinner också den på plats lagade maten. Kockarna försvinner.

Den ersätts med färdigmat från en leverantör.

Lyssna på detta uttalande från Vardaga i GP:

- Huvudkomponenterna som fisk, fågel kött och såser levereras i förpackningar om tio en gång i veckan, säger regionchefen.

Stämmer dåligt med vad Vardaga och en annan chef säger på hemsidan.

Färdiglagad mat som skall värmas upp kan aldrig ersätta lagad mat på stället. Om man ser detta som förbättringar är man naiv och okunnig.

T.ex Lax måste hettas upp till ca: 90 grader innan den kyls. Bara denna process förstör matens smak.

Såhär låter det på hemsidan
Mat som lagas och kyls ner har betydligt sämre smak än riktigt lagad mat.

När jag satt i dåvarande Landstingsservice  styrelse gjorde vi en hel del studiebesök där vi bland annat besökte just en leverantör som gör färdig mat som sedan skall hettas upp.

Vi besökte också S:t Göran i Stockholm som då hade ett system med kyld mat som värmdes enligt en specialmetod i mikrovågsugnar.

Praktiskt men det mesta smakade egentligen ingenting och den smak som fanns var ganska lika oavsett rätt.

Jag är glad att sjukhusen i Region Halland fortsätter att laga maten och aldrig hoppade på dessa nya trender.

Vad gäller Kungsbacka kommun måste kritik åter riktas mot ansvariga för upphandlingen oavsett var de sitter. Man har "glömt" att kräva lagad mat på boendet. Långt ifrån första gången kommunen misslyckas med upphandling av äldreomsorg.

Och Vardaga, som bytt namn för att komma ifrån att man tidigare varit Carema, förstår man att en fråga kring maten riskerar att bli en följetong i media och skada varumärket?

Återigen kommer kritiker säga att kommunen skall ta över all äldreomsorg. Klaga på företag som bara är ute efter vinst, inte god mat för de äldre.

Att man sätter sig i en sådan situation är oförståeligt. Speciellt som man på sin hemsida motsäger hur man nu kommer arbeta på Vickans äldreboende.

Jag är för privata välfärdsföretag och anser de har en viktig uppgift. Men jag reagerar  när man på hemsidan säger en sak och i praktiken gör något annat- Det är inget annat än en ren dubbelmoral. Skapar knappast förtroende för företaget och skadar alla bra företag som gör en stor insats för välfärden.

Kanske dags för Vardaga att lära sig att dubbelmoral inte är dubbelt så bra.Inga kommentarer: