lördag, maj 14, 2011

Behåll gemensamma valdagar

Centerledaren Maud Olofsson vill ha skilda valdagar för lokala val och riksdagsval. I teorin håller jag med henne men i praktiken fungerar det inte.

Storbritannien hade lokala val den 5 maj. Dessutom en folkomröstning om valsystemet.
I folkomröstningen röstade 41%.

I valet till Skottlands parlament röstade strax över 50%. I val till stadsfullmäktigeförsamlingar är valdeltagande på 35-40% inte ovanligt.

I och för sig kommer lokala frågor mer i fokus men partiledarnas deltagande gör att det blir en omröstning om hur man ser på partiet nationellt. Många duktiga politiker från Liberal democrats åkte ut den 5 maj från olika politiska församlingar. Inte för att de gör ett dåligt jobb utan missnöje med hur Liberal democrats hanterat sin medverkan i regeringen.

Dessutom man man ifrågasätta legitimiteten hos valda där det är dåligt valdeltagande.

Tänk om bara 40% röstar i valet till regionen i Västra Götaland. Ett block får 50%. Men egentligen har bara 2 av 10 röstberättigade gett dem sitt stöd.

Ett lågt valdeltagande i söndagens val kan bli dödsstöten för tanken med skilda valdagar. Frågan blir för överskådlig framtid avförd från den politiska dagordningen.

Dessutom är det upp till oss lokala politiker att se till att vi kan sätta fokus på lokala frågor även vid gemensam valdag.

Vad vill SPI och Ingeborg Oléni?

Ingeborg Oléni från SPI (pensionärspartiet) undrade i en insändare i HN och HP två frågor. Om Region Halland är för liten region och om politiker skall styra sjukhusen? Jag svarade i gårdagens HN.

Vad är alternativet till politisk styrning?

Ingeborg Oléni från SPI frågar i en insändare i HN 9/5 om sjukhusen skall styras av politiker? Vi vet i alla fall att Hallänningarna inte vill att de skall styras av Ingeborg Oléni och SPI eftersom väljarna röstade bort henne och SPI från regionen i valet 2010.

Hennes fråga följs inte heller av något svar. Om inte de folkvalda skall styra vem skall då göra det? Vem skall besluta om hur skattemedel skall användas. Hur skall dessa kunna stå tills svars i val?

Det är ju enkelt som Ingeborg Oléni i ett populistiskt utspel ifrågasätta politisk styrning. Med vad är alternativet? Demokrati har sina fel och brister men vi har ännu inte kommit på ett bättre system.

Slutligen blir jag fundersam över att SPI och Ingeborg Oleni ifrågasätter Region Halland existensberättigande och pläderar för storregion. Innebär det att SPI vill att Halland skall bli del av  en storregion?  Kanske med Västra Götaland och Värmland? Tror verkligen SPI att hallänningarnas intressen bättre skulle tas tillvara i en sådan storregion?

Tommy Rydfeldt (FP)
Ordförande Driftnämnden Närsjukvård
RegionHalland

Svaret finns idag lördag 14/5 även i Hallandsposten.

torsdag, maj 12, 2011

Ny vinkel på barnfattigdom

I dagens nummer av Kungsbacka Nytt, den viktigaste nyheten på första sidan,tar man upp det faktum att gymnasielever vid Elof Lindälvs gymnasiet i Kungsbacka fått parkeringsböter därför man parkerat på platser där det inte är tillåtet.

Det finns gratis parkering 4 minuters gångväg därifrån men det är uppenbart för långt att gå.

Särskilt synd är det om en elev. Han var sen till det nationella provet. (Säkert skolans fel). Han parkerade fel och fick 200 kr i böter.

Hur skall han klara detta? Han har ju bara 1000 kr att röra sig med i månaden. För denna stackars yngling så fanns det bara en lösning. Att låna av föräldrarna.

Undrar om reportern en sekund funderade på hur han har råd med bil, bensin, skatt och försäkring. Kanske samma föräldrar som betalar?

Tidningen lyckade verkligen få till en ny vinkel på barnfattigdom.

Skall kommunala lokaler stå tomma?

Fritid i Kungsbacka (nämnden) har beslutat att i lokaler och områden som de förvaltar skall det inte få förekomma alkoholservering.

Det är ju förståeligt att det är så när det pågår idrottsarrangemang där ungdomar är med. Ungdomar träffar på alkohol på så många andra ställen så det räcker.

Men när man hyr ut sina lokaler och marker till någon annan, skall samma regler gälla?

Ja säger Fritid. Nej säger jag.

Det får ju konsekvensen att ett antal arrangemang inte blir av. T.ex dansbandsgala i ishallen blir omöjligt. Konserter på Tingbergsvallen blir omöjligt.

Lokaler står tomma på grund av Fritids inställning.

Senast har Åsakalaset flyttats till, och här blir det smått absurt,annan kommunal mark i Åsa. Skansens ängar.

Så i dubbelmoralens namn går det inte att hyra Åsa idrottsplats som Fritid förvaltar men Skansens ängar som annan kommunal förvaltning förvaltar.

Logiskt? Knappast. Begripligt? Knappast.

Kommunstyrelsen i Kungsbacka måste ta tag i denna fråga och låta kommunfullmäktige lägga fast regler hur uthyrning skall gå till och vad det skall vara för regler.

Till slut en nyhet. Ny medarrangör för Åsakalaset blir Restaurang Ester i Kungsbacka som också arrangerar Kungsbackakalaset.