torsdag, september 03, 2009

Piratpartiet byråkratiserar och vill ha obligatoriskt ID kort

I sin blogg skriver Piratpartiets Rick Falkvinge följande:

”Privata företag har gjort det till rutin att ta bort anonymiteten i vår vardag. Då måste den skyddas i lag.

Det enda problemet som behöver lösas efter en sådan här åtgärd är att ID-kort idag används som ålderskontroll på krogar, Systembolaget och andra platser. Det löser man enklast genom att införa ett enklare åldersbevis, som i stort sett vore ett ID-kort som bara innehöll foto och födelseår; inga övriga uppgifter som ens omvägen kunde användas för att identifiera bäraren. Åldern skulle då tolkas till bärarens fördel (som om bäraren var född antingen den 1 januari eller 31 december på det angivna året, beroende på om åldern var en minimi- eller maximiålder) och gå att hämta gratis på närmaste polisstation.

På så vis, genom att dels göra det enklare, billigare och mer fördelaktigt att bara ha med det enklare åldersbeviset, och dessutom genom att göra identitetskontroll till myndighetsutövning, så kanske det går att skapa ett medborgarrättsligare samhälle, där man bara tar med ID-handlingar hemifrån då man vet att man kommer att behöva dem för specifika planerade ärenden.”


Vad Piratpartiet föreslår, även om de inte förstår det, är obligatoriskt ID kort. Det kommer tvinga alla att mer eller mindre bära ett sådant jämt.

Jag har inget ID kort idag. Precis som de flesta människor. Jag behöver inget heller. De gånger jag behöver legitimera mig så har jag mitt körkort. Och det kommer jag ha kvar oavsett obligatoriskt ID eller ålderskontrollkort.

Att införa obligatoriskt ID kort, eller ålderbevis (samma sak) är en gigantiskt byråkratisk apparat som skulle kosta samhället många miljarder. Kolla i Storbritannien där Labour har denna idé och hur många miljarder det skall kosta.

Vill man stoppa SJ och andras stolligheter så behövs bara en lag. Ingen byråkrati.

Intressant att Piratpartiet snabbt blev ett byråkratiparti och att Falkvinge gjorde en sådan tankevurpa.

Via Politikerbloggen

onsdag, september 02, 2009

Äntligen har polisen resurser?

Polisen har klagat de senaste åren på resursbrist. Man måste prioritera har svaret varit när brottsanmälningar blir liggande. Underskott i verksamheten har vi också hört om.

Det känns skönt att den tiden är över. Att alla brott snabbt utreds och att man har pengar för detta.

För på annat sätt kan man inte tolka att Riksenheten för polismål i Göteborg utreder en polisman för att ha förskingrat det enorma beloppet av 50 kr.

Skämt åsido? Vem kommer på något sådant?

Jag tvivlar på att en polisman medvetet har förskingrat 50 spänn. Och är det viktigt be varje person på stationen lägga 1 krona var så är frågan löst.

Med tanke på att polisen klagar på att man inte har resurser hur tror man allmänheten ser på denna utredning?

Lägg ner utredningen snarast.

GPSR Halland

tisdag, september 01, 2009

Mer eller mindre valfrihet i Kungsbacka?

Jag blir lite bekymrad när jag läser att Nämnden för Förskola & Grundskola i Kungsbacka vill spara 25 miljoner på kommunala dagmammor och stoppar privata förskolor.

Skälet är två. Man har förbyggt sig och har ett stort sparbeting på grund av den ekonomiska krisen.

Jag förstår att nämnden har hamnat i ett dilemma. Hur skall man kunna spara utan att t.ex. drar ner på antalet platser eller liknande.

Det är enkelt att i detta läge kasta skit på nämndens politiker men jag vet att de är hårt arbetande personer som vill göra sitt bästa men pengarna räcker inte. Ett dilemma om man är politiskt engagerad. Ekonomin sätter stopp för det man vill göra.

De skall istället ha all stöttning när man står inför svåra beslut och ges konstruktiva förslag på vad man kan spara på istället. Att säga nej till alla besparingar eller ropa på skattehöjning är varken seriöst eller konstruktivt.

Valfrihet är viktigt i vården, när det gäller skolan och när det gäller förskolor.
Vi har numera Vårdval Halland i Landstinget. Man får välja vårdcentral. Och är man inte nöjd så byter man. Alla centraler, oavsett huvudman, får samma ersättning. En viktig valfrihetsreform.

Valfrihet är även viktigt inom barnomsorgen. Att kunna välja mellan kommunala förskolor, dagmammor och privatdrivna förskolor.

Det känns som en viktig del av alliansens politik.

Jag hoppas att nämnden hittar en annan lösning. Den man föreslagit är inte långsiktigt bra. Dagmammor försvinner och man stoppar andra utövare än kommunen.

Även Äldreomsorgsnämnden behöver titta på valfriheten.

Man har infört kundval i hemtjänsten men något omval blev det inte. Och då blir valfriheten inte på riktigt. Inte skall kommunens verksamhet behålla verksamheten om ingen begär annat. Alla skulle givetvis fått välja om. Då hade det blivit riktig valfrihet.

Kanske valfrihet blir en viktig valfråga i Kungsbacka 2010?

GP1
GP2GP3GP4

måndag, augusti 31, 2009

Bra slut

Jag har skrivit mycket om detta men nu det räcker med att konstatera att det blev ett bra slut, om ärendet nu inte kan och kommer att överklagas, på den så kallade konststudenten Anna Odells upptåg att leka psyksjuk.

Hon blev fälld av tingsrätten.

Hoppas bara nu prefekt Olof Glemme m.fl. som stöttat och sporrat henne på Konstfack nu tar sitt ansvar och slutar leka med skattebetalarnas pengar och avgår.
Punkt slut i denna historia.

AftonExpressenSvdDNGPSydsv