tisdag, september 01, 2009

Mer eller mindre valfrihet i Kungsbacka?

Jag blir lite bekymrad när jag läser att Nämnden för Förskola & Grundskola i Kungsbacka vill spara 25 miljoner på kommunala dagmammor och stoppar privata förskolor.

Skälet är två. Man har förbyggt sig och har ett stort sparbeting på grund av den ekonomiska krisen.

Jag förstår att nämnden har hamnat i ett dilemma. Hur skall man kunna spara utan att t.ex. drar ner på antalet platser eller liknande.

Det är enkelt att i detta läge kasta skit på nämndens politiker men jag vet att de är hårt arbetande personer som vill göra sitt bästa men pengarna räcker inte. Ett dilemma om man är politiskt engagerad. Ekonomin sätter stopp för det man vill göra.

De skall istället ha all stöttning när man står inför svåra beslut och ges konstruktiva förslag på vad man kan spara på istället. Att säga nej till alla besparingar eller ropa på skattehöjning är varken seriöst eller konstruktivt.

Valfrihet är viktigt i vården, när det gäller skolan och när det gäller förskolor.
Vi har numera Vårdval Halland i Landstinget. Man får välja vårdcentral. Och är man inte nöjd så byter man. Alla centraler, oavsett huvudman, får samma ersättning. En viktig valfrihetsreform.

Valfrihet är även viktigt inom barnomsorgen. Att kunna välja mellan kommunala förskolor, dagmammor och privatdrivna förskolor.

Det känns som en viktig del av alliansens politik.

Jag hoppas att nämnden hittar en annan lösning. Den man föreslagit är inte långsiktigt bra. Dagmammor försvinner och man stoppar andra utövare än kommunen.

Även Äldreomsorgsnämnden behöver titta på valfriheten.

Man har infört kundval i hemtjänsten men något omval blev det inte. Och då blir valfriheten inte på riktigt. Inte skall kommunens verksamhet behålla verksamheten om ingen begär annat. Alla skulle givetvis fått välja om. Då hade det blivit riktig valfrihet.

Kanske valfrihet blir en viktig valfråga i Kungsbacka 2010?

GP1
GP2GP3GP4

Inga kommentarer: