lördag, september 08, 2007

Viktig integritetspolitiskt debatt på landsmötet

Jan Björklund tog upp det i sitt tal. Landsmötet fattade sedan beslut.

Partistyrelsen fick i uppdprag:

Att utarbeta ett integritetspolitiskt program med förslag till hur integritetskyddet kan förstärkas bland annat i lagstiftnignen samt ta ställning till om en särkild integritetslagstiftning bör införas.

Jag hade skrivit en motion om ett "frihetsmanifest" som tog upp frågor kring personlig frihet och den personliga integriteten. Måste samhället veta allt om oss? Bara för att det är tekniskt möjligt skall all teknisk övervakning vara tillåten? Var går gränsen?

Varje beslut som tas för att inskränka den personliga integriteten kanske kan försvaras och är väl underbyggda, men ihop kan det bli kusliigt.

Nu arbetar folkpartiet med frågan. Partiledaren tar upp det som en viktig fråga och sedan skall partirådet, högsta beslutande organ mellan landsmöten, få behandla frågan.

Därför nöjde jag mig, när jag gick upp i debatten, med landsmötets beslut och att min motion bara förklarades besvarad.

Min motion om bosparande kommer upp ikväll. Och det blir nattmöte. Flera pass har inte kunnats göras färdiga och är bordlagda.

Rapport från landsmötet: Björklund var lysande


Nya folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund möttes av många och långa applåder när han levererade sitt stora linjetal på landsmötet. Jan är ju en lysande talare. Om någon tvivlat på Jan som partiledare och socialliberal fick det svar direkt. Han är rätt person att leda partiet. Han är socialliberal.

Jan Björklund stakade ut folkpartiets färdplan och att dömma av reaktionen från ombuden var man med på noterna.

Läs referaten i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet eller på Politikerbloggen som rapporterar direkt från landsmötet.

Personligt favorit citat? När han ifrågsatte varför Mona Sahlin, Marita Ulvskog m.fl som äger sin bostad vill hindra andra att göra detsamma. Varför hyr de inte sina bostäder? Moral, nej dubbelmoral.

fredag, september 07, 2007

Rapport från landsmötet: Björklund vald och nystart




Idag gjordes valet. Enhälligt. Jan Björklund är ny folkpartiledare. Innan valet höll Lars Leijonborg sitt avskedstal. Han fick många varma applåder efteråt. Jag tror de flesta känner att det är bra att Lars är kvar som minister.

Jag tror också att folkpartisterna på landsmötet känner att det nu blir en nystart med Jan Björklund.

Kanske också för alliansen. På södnag kommer samtliga fyra partiledare i alliansen att framträda på landsmötet. Vilket blir mycket spännande.

Idag har psykatrin, sociala frågor, utbildnings- och forskningsfrågor och kulturen diskuterats. Innan dagen slutar, och det blir middag, skall även försvars- och utrikespolitiken upp.

Jag gjorde ett inlägg i kulturdebatten om att programmet var alltför stockholmsfixerat. Man pratar opera men glömmer helt GöteborgsOperan.

Fick applåder. Det fick också Cecilia Wigström från Göteborg som sedan tog upp samma ämne. För övrigt en den längsta i den debatten. Att klaga på Stockholmsfixering är tydligen populärt.

F.d ordföranden i riksdagens kulturutskott Lennart Kollmats från Kungsbacka gjorde en bra insats för att vrida ett bristfälligt program rätt. Jag tror han lyckats och landsmötets berednignsutskott skall nu se över flera formuleringar.

Ikväll med start 19.30 är det landsmötesmiddag.

PS! Jag vet att bilden på Jan är rätt så dålig. Tagen med mobilkamera. DS

Rapport från Landsmötet fredag morgon



Om en stund invigs den mer publika delen av Folkpartiets landsmöte. Det tjuvstartade igår med den mer formella biten och organisationsfrågor.

Enda beslut som kanske är värt att uppmärksammas är att partiet i alla lägen skall heta Folkpartiet liberalerna som faktiskt är partiets namn.

Så på Folkpartiet liberalernas landsmöte är jag.

Torsdagskvällen blev trevligt mingel och jag fick en lång trevlig pratstund med statsråd, riksdagsledamöter och gamla bekanta.

Träffade bland annat Peter Örn som på 40% kommer att att arbeta med bland annat med kontakter med idiella organisationer åt Nyamko Sabuni.

Klockan 12.00 idag nomineras Jan Björklund och väljs till partiledare. Ett nytt kapitel i partiets historia, ett bra kapitel.

Fotnot: Bilden är från Marstrand i år då Peter Örn lyssnade på Lars Leijonborgs sommartal.

torsdag, september 06, 2007

En sådan seger till och facket är förlorat

Enligt Dagens Nyheter har LO sedan årsskiftet tappat 80 000 medlemmar.

Om det skyller på att avgiften för a-kassan är höjd gör man det lätt för sig.

Ingen fick högre utgifter totalt då man också fick en skattesänkning. Men det kanske var frestande att använda pengarna själv och inte lämna dem till LO.

För vad höjningen av a-kassan gjorde var att en medlem i fack och a-kassan fick börja fundera på vad man betalar till. Betalar man 75 kronor/månad till något bryr man sig sällan.

Men kostar det 500 kr/månad vill man ju veta vad pengarna går till och ha förtroende för dem som tar betalt.

Jag har en vän som är över 60 och lämnande ett LO förbund. Av två skäl. Han var djupt missnöjd med facket och varför skulle han betala? Han går i pension om några år och kommer aldrig att bli arbetslös. Facket hjälpte inte honom när han behövde det och han behöver inte facket de sista åren i arbetslivet.

Jag tror han är ganska typisk för hur vissa medlemmar resonerar. Nu måste facket visa att man gör skäl för sina avgifter.

Sedan tror jag att konflikten kring salladsbaren i Göteborg och andra blockader har skadat facket.

Är det en tillfällighet att förbundet Hotell och restaurang tappat 12 % av sina medlemmar?

Jag tror inte det. Är ganska övertygad om att många inte har lust att gå med i ett förbund vars politiska värderingar och metoder man inte gillar.

Man vann i Göteborg då salladsbarens ägare sålde. Men har man råd med fler sådana vinster?

Politiskt våld, Kuba, Fred T och Landsmötet

Bloggaren Svensson frågar varför jag och andra bloggare inte skrivit om det politiska våld som högerextrema grupper ägnar sig åt i Sverige. Jag har å andra sidan inte skrivit en rad om vänstervåld heller och grupper som AFA.

Förklaringen är ganska enkel. Blockandet är något jag gör när jag får tid över och blir därför aldrig heltäckande.

Jag tror och hoppas att SÄPO har bra koll på dessa grupper. Man har ju till och med egen hemsida, SÄPO alltså, där politisk extremism tas upp.

För min del spelar det ingen roll om det är unga nassar som står för våld och skadegörelse eller människor på vänsterkanten. Eller om det handlar om vit makt, autonoma grupper eller vad man väljer att kalla sig. De måste bakämpas.

Jag tror också det är så att personer på vänsterkanten kan kämpa sympati med vad autonoma vänstergrupper kämpar för men tar avstånd från deras metoder. Jag som liberal känner varken sympati för vad nynassar vill uppnå eller deras metoder.

Nynassar eller högerextrema är inte med i vårt lag.

Politik handlar om att samtala, resonera, kritisera och bryta åsikter mot varandra. Våld har ingen plats i politiken och skall bekämpas. Våld har ingen plats i samhället överhuvudtaget.

Apropå resonera om politik så försöker oppositionen på Kuba göra sin röst hörd. Till skillnad från Mona Sahlins situation i Sverige bojkottar medierna oppositionen på Kuba. Mona får säga vad hon tycker om Fredrik Reinfeldt i TV på bästa sändningstid. Att kritisera Fidel Castro i TV skulle vara omöjligt för oppositionen på Kuba.

Ny skådis i Vita huset?

Åtminstone ställer Fred Thompson upp som presidentkandidat. Han skiljer sig dock en del från Ronald Reagan. Thompson har bakgrund som advokat, jurist hos republikanerna i kongressen och senator. Skådespelare blev han mer av en slump då ett av hans fall filmades och han spelade sig själv. Han har senaste åren varit med i serien Law & Order och avsnitt med Thompson kan för närvarande ses på TV 3.

Snart bär det väg till Folkpartiets landsmöte i Västerås. Idag är jag miljövänlig och åker tåg. Tur för flyget har problem. Förresten kan man flyga inrikes till Västerås idag?

Mer om landsmötet på denna blogg de närmaste dagarna.

onsdag, september 05, 2007

Mona Sahlin har glömt sin egen avgång

Mona Sahlin har tyckt till:

”- Det är en partiledares grundläggande uppgift att hålla ihop sitt parti i viktiga sakfrågor. Vi såg redan förra året hur flera moderata statsråd tvingades lämna regeringen, nu kom nästa slag mot Reinfeldts förmåga att hålla ihop sin regering och sitt parti, skriver Sahlin vidare i pressmeddelandet och kallar avhoppet ett djupt misslyckande.”

Det är ett uttalande som kan förfölja henne om hon någon gång blir statsminister.

Minnet tycks vara kort hos Mona Sahlin och vissa andra. Har hon glömt sin egen avgång? Det var inte bara inköp av Toblerone på regeringens kontokort utan ganska vilt använde av detta kort för privata uttag och även semesterresor. Hon betalade i och för sig tillbaka men inte utan påpekanden.

Dessutom hade hon missat att betala daghemsavgift, missat sin restskatt och hade ett antal betalningsanmärkningar. Det är häftigt att betala skatt, sa Mona, men tydligen inte sin egen.

Och hon har glömt Laila Freivalds (2ggr), Kjell-Olof Feldt, Erik Åsbrink, Maj-Inger Klingvall för att nämna några avgångar.

Givetvis skvätter detta på Fredrik Reinfeldt. Och till skillnad från tidigare avgångar så handlar det lite om de nya och gamla moderaterna. Mikael Odenberg står ju för gammal moderat försvarspolitik medan Borg och Reinfeldt gått mot mitten.

Vi får se om det får betydelse framöver.

Hederligt av Odenberg att avgå

Om man sitter i en ansvarig ställning och inte får gehör för sina åsikter finns det alltför många som sitter kvar och administrerar vad andra beslutat om.

Men Mikael Odenberg tar konsekvensen av att han inte fått gehör i försvarspolitiken och avgår.

Man kan diskutera vem som har rätt, finansminister Anders Borg, eller Mikael Odenberg, men ingen kan ta ifrån Odenberg att han gör det mest hederliga genom att ta konsekvensen av sin personliga uppfattning.

Kommer förresten att tänka på en annan försvarsminister med samma förnamn, Michael Heseltine, som avgick under pågående regeringssammanträde med Thatcherregeringen och rusade
direkt ut på 10 Downing Street och meddelade att han avgått. Den gången gällde det helikoptrar.

Mikael Odenberg gjorde det med betydligt mer värdighet och såg faktiskt lättad ut.

Speciellt dramatiskt är det inte heller. Socialdemokraterna har ju förlorat två finansministrar, Kjell-Olof Feldt och Erik Åsbrink, därför de inte trodde på den ekonomiska politiken regeringen (regeringschefen) ville föra. Det är ju mer allvarligt i så fall.

UPPDATERING 16:20

Nu meddelar statsminister Fredrik Reinfeldt att Sten Tolgfors blir ny försvarsminister. Den första som gjort vapenfri tjänst.

tisdag, september 04, 2007

Vårdnadsbidrag får liten eller ingen effekt på jämställdheten

Regeringen går nu vidare med vallöftet om vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus.

Vårdnadsbidraget blir ett kommunalt vårdnadsbidrag på högst 3000 kr obeskattat per månad upp till 3 års ålder. Villkoret för fullt vårdnadsbidrag blir att man inte nyttjar offentlig barnomsorg. Men man kan kombinera.

Jämställdhetsbonusen handlar om att om ju mer man delar lika på föräldrapenningen desto mer bonus får man.

Hur många kommer att stanna hemma pga. vårdnadsbidraget?

Jag tror det är ytterst få.

Idag har ju båda föräldrarna rätt att vara helt lediga för att vårda barnet under 18 månader från barnets födelse oavsett om föräldrapenning betalas ut eller inte.

Därutöver har båda föräldrarna rätt till hel ledighet under den tid föräldrapenning erhålls. Föräldrapenning betalas ut under högst 450 dagar sammanlagt för båda föräldrarna och längst till dess barnet fyller åtta år eller avslutat första skolåret.

Förälder kan också välja att ha ledighet från sin anställning, upp till 25 procent. Rätten till förkortad arbetstid gäller oavsett om föräldrapenning betalas ut eller inte, och gäller till dess barnet fyller åtta år.

Det som möjligen kommer att hända är att man förlänger tiden hemma med 6 månader eller väljer en deltidslösning fram till 3 års ålder. För att någon på allvar skall stanna hemma krävs det betydligt större belopp i vårdnadsbidrag.

Även om de är partivänner anser jag att Birgitta Ohlsson och Karin Pilsäter har fel i sina kommentarer i Dagens Nyheter.

- Många kommuner vill ha vårdbidrag. Men när kostnaderna för det stiger och kommunerna måste ta aktiva beslut om att skära ner i barnomsorgen. Då tror jag kommunerna kommer att se annorlunda på det,
säger Karin Pilsäter.

Karin tänker väldigt konstigt. En kommunal budget har inga täta skott. Ökar kostnaden för barnomsorg kan man lika gärna skära ner på administration eller skjuta upp byggandet av en ishall eller simhall.

Dessutom förstår jag inte beräkningen. Den förutsätter att det idag finns en massa hemmafruar som har barn under 3 år.

Skulle några välja vårdnadsbidrag i 6 månader istället för daghemsplats blir det ju billigare för kommunen. Kostnaden för en plats på daghem är ju betydligt högre än de 18 000 kr det skulle kosta kommunen om en familj senarelägger sitt barns början på daghem med 6 månader.

Möjligen finns det en del hemarbetande kvinnor i storstädernas förorter med invandrarbakgrund. Dessa behöver helt annat stöd och man hjälper knappast dessa kvinnor genom att hindra andra föräldrar att få vårdnadsbidrag.

Vårdnadsbidraget kommer att ha liten eller ingen effekt på jämställdheten och är ingen kvinnofälla. Jag tror en jämställdhetsbonus kommer att öka jämställdheten och väga upp eventuella "förluster" som vårdnadsbidraget ger.

Vem vet kanske vi får pappor hemma som tar vårdnadsbidrag i några månader?

Jag tror och hoppas Kungsbacka kommun inför kommunalt vårdnadsbidrag från nästa år. Kanske 1/8 eller 1/9 2008. Att göra det mitt i semestertid verkar inte logiskt.

Jämställdhetsbonusen tror jag dock har en möjlighet att faktiskt öka pappornas första tid med sina barn. Ekonomiska styrmedel har alltid visat sig vara bra sätt att ändra beteenden.

När maxtaxan på daghem infördes togs de ekonomiska styrmedel man hade bort och i de flesta kommuner har barnens tid på daghem ökat med minst 5-6 timmar/vecka.

Den ”reformen” gjorde barnen till förlorare men en jämställdhetsbonus kan göra barnen till vinnare.

Noterade förövrigt att ordföranden i folkpartiets kommunala råd, kommunalrådet Lennart Gabrielsson, är positiv till vårdnadsbidraget. Läs hans pressmeddeelande här.

Tronds skattebrott, Björklund igen, vårdnadsbidrag och religion

TV 4 medarbetaren,Trond Sefastsson, har stor uppfattning om sig själv. Såhär säger han till Dagens Nyheter:

” "Jag förstår att folk är avundsjuka för att jag tjänar mycket pengar. Jag är ingen journalist som tar 3 200 kronor för en text och en bild", säger han till DN.”

Sefastson säger att de mesta av de 400 000 kr han fått av en familj finns kvar i kuvert. I ett bankfack?

Att ha 400 000 kr i ett kuvert, som inte är bokförda i verksamheten och ej betalda moms och annan skatt på är ju ett klart skattebrott och bokföringsbrott. Pengarna togs emot 2006 och skulle deklareras senast 2007-05-02. På obetald skatt skall också skattetillägg utgå.

Idag är det Svenska Dagbladets tur att intervjua tillträdande folkpartiledaren Jan Björklund inför helgens landsmöte.

Artikeln ger en bra genomgång av vem Jan Björklund är även om det bara blir övergripande om politiska frågor.

Frågan som ställts senaste dagarna, och som upprepas av Ann-Charlotte Marteus i Expressen, är om Jan Björklund är tillräckligt feminist och vill driva jämställdhetsfrågorna?

Lite konstig debatt. Samma fråga skulle kunna ställas om t.ex. bostadspolitik, utrikespolitik och kulturpolitik där man hittar få uttalanden av Jan Björklund. Inte konstigt då Jans huvudsakliga område har varit skolfrågor. Andra personer har företrätt folkpartiet och redovisat partiets syn.

Apropå jämställdhet så kommer enligt Dagens Nyheter ett vårdnadsbidrag införas från 1/7 2008. Detta bidrag har ju av många beskrivet som en kvinnofälla. Jag tror dock att ytterst få kommer att utnyttja det.

En hel del har hänt i Sverige på 15 år och det skulle behövas mycket stora belopp i bidrag för att någon skulle stanna hemma. Men om det ger valfrihet till fler är det OK.

Speciellt om det kombineras med en jämställdhetsbonus som stimulerar män att ta ut mer av föräldrapenningen.

Tillbaka till landsmötet igen. När man läser tidningen Dagen idag kan man tro att folkpartiets landsmöte bara skall diskutera religion. Över 500 motioner skall behandlas och en del programförslag från partistyrelsen.

Men Dagen redovisar inte en enda motion eller förslag som inte handlar om livsåskådning och religion. Lite underligtt sätt att beskriva landsmötet.

UPPDATERING I TV 4 HÄRVAN

Nu avslöjar tidningen Resumé en del detaljer i TV 4 härvan. Den "hemliga" källan och journalisten Dick Sundevalls ekonomi kan man läsa om här.

Sundevall och den hemliga källan har också tydligen gjort ett "hemligt" program åt TV 4. Läs här.

Priset för storyn för Strix och Aftonbladet skriver man om här.

Allt enligt Resumé.

Vilken soppa.

UPPDATERING I TV 4 HÄRVAN 23:01

Nu går även Dagens Nyheter ut med att den hemliga källan är den brottsdömde f.d polisen Olle Liljegren. Även Lars Adaktusson nämnde Liljegren i sitt program på TV 8 ikväll.

Och både DN och Svd rapporterar att Riksåklagarens enhet för korruptionsmål och länskriminalpolisen i Stockholm tar över utredningen mot Trond Sefastsson.

Gissar att Skatteverket redan påbörjat en revision.

måndag, september 03, 2007

Polisen inte privatspanare skall bekämpa brott

Nu har utredningen ” Musik och film på Internet - hot eller möjlighet?” kommit med sitt betänkande.

Utredaren, Cecilia Renfors, hovrättslagman, föreslår att Internetleverantörer ska kunna åläggas att medverka till att intrång i upphovsrätten upphör.

Jag är för privatiseringar och att offentlig verksamhet drivs på entreprenad. Men brott skall utredas och beivras av polisen, ingen annan.

Varken upphovsmännen eller Internetleverantörer skall leka privatspanare.

Utredaren noterar att branschens kopieringsskydd av film och musik inte är användarvänliga och att man måste kunna spela upp materialet på olika maskiner.

Positiv insikt men hon drar inte rätt slutsatser.

Givetvis skall upphovsmännen ha betalt för sina verk. Men vi behöver hitta nya sätt och lösningar.

Tyvärr säger utredaren nej till bredbandsavgift, vilket jag tycker är synd. Det kunde ha varit ett sätt av flera att betala.

För skall upphovsmännen få betalt behöver vi förmodligen nya sätt att betala för deras verk.

Denna utredning kommer inte närmare en lösning på fildelarproblematiken.

Tronds fall, Jans uppgång och miljardfel

Det extra Insider i TV 8 igår var beklämmande på många sätt. Är det så undersökande journalistik går till? Jag förstår att Janne Josefsson är upprörd för de skvätter på honom och andra som försöker göra bra grävande journalistik.

I centrum har vi en journalist/jurist, Trond Sefastsson, som uppenbart har oerhört stora tankar om sig själv. Som bara ser komplotter och folk som vill komma åt honom. Han fabulerar också ganska fritt och ser inte psykiskt frisk ut.

Det sista påpekar också programdirektören på TV 4, Göran Ellung, även om han pratar om en person som inte är i balans.

Precis som skatteverket säger så är det ganska lätt att konstatera skattebrott och bokföringsbrott. Tar man emot 406 000 kr så skall dessa deklareras senast 2/5 2007. Moms skall betalas och uppstår vinst i hans enskilda firma skall vinsten deklareras och beskattas.

Det lär bli en fortsättning på denna soppa.

Jan Björklund väljs på fredag till ny folkpartiledare. Torsdag eftermiddag åker jag själv till Västerås även om jag inte är ombud. Representerar Kungsbackas folkpartister tillsammans med vår vice ordförande i Kungsbacka, Hans-Åke Fryklund, vår gruppledare från landstinget Bengt Eliasson och f.d. riksdagsmannen Lennart Kollmats.

Lennart kommer att debattera folkpartiets förslag till nytt kulturprogram där han har en del vettiga ändringsförslag. Vi övriga kommer stötta Lennart på bästa sett i debatten. Lennart har redovisat dem i en artikel i tidningen NU så de lär knappast komma som en överraskning för vissa.

Själv riktar jag in mig på att få igenom motionen om utredande av ett bosparande.

I Dagens Nyheter intervjuas idag Jan Björklund. Jans bakgrund visar den bas folkpartiets skall stå på. Det är idéerna som är viktiga inte att någon blir medlem för att person har ett visst yrke, eller bor på en särskild plats.

Återkommer om landsmötet.

Till sist så anser försäkringskassan, ingen annan, att man betalar ut upp emot 3,5 miljarder per år felaktigt. Det är mer än vad sjukhusen i Halmstad och Varberg kostar. Mer än Kungsbacka kommuns hela budget.

Tänk om man satsade dessa pengar på att bekämpa köer i vården?

Om a-kassorna var ärliga tror jag vi kan hitta motsvarande felaktigheter där.

Finns det något bättre sätt att spara i offentlig sektor än att se till att man bara betalar ut rätt pengar till rätt personer?

UPPDATERING 3/9 17:18

Nu meddelar polisen att man har inlett en förundersökning mot tv-reportern Trond Sefastsson efter misstankar om bedrägeri och olaga hot. Skattebrott och bokföringsbrott skulle jag vilja lägga till.

söndag, september 02, 2007

Maria Crofts har fel

Krönikören Maria Crofts skriver i Dagens Nyheter om fastighetsskatten och dess finansiering och menar att de nya reglerna kommer framför allt att drabba dem som har bostadsrätter i storstäderna. Men det stämmer inte.

Hon ser bara bostadsrätter på höjden som är hyreshustaxerade.

Och menar vidare:

”Men för bostadsrättsägarna i storstäderna får den sänkta fastighetsskatten inte samma dramatiska betydelse. Ett av skälen till det är att fastighetsskatten varit lägre på flerfamiljshus än på småhus. Det finns helt enkelt inte lika mycket pengar att hämta hem.”

Men de stora förlorarna är de som bor i bostadsrätt som är småhustaxerade. Speciellt de i storstädernas förorter. Jag kan ta min egen förening som exempel.

Idag har vi en fastighetsskatt på ca: 80.000. Från årsskiftet höjs den till 99 000 kr. Hade vi haft hus på höjden hade avgiften blivit 19 800 kr.

Samtidigt skall småhustaxerade bostadsrätter ta alla försämringar som finansieringen ger.

Konstigt att skattepolitiker, ekonomijournalister och andra förståsigpåare glömmer denna grupp som hamnar väldigt snett i avskaffandet av fastighetsskatten. Jag kan inte tro annat än att de beror på okunnighet.

Jag har tidigare skrivit om det här. Läs mitt inlägg.