tisdag, september 04, 2007

Vårdnadsbidrag får liten eller ingen effekt på jämställdheten

Regeringen går nu vidare med vallöftet om vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus.

Vårdnadsbidraget blir ett kommunalt vårdnadsbidrag på högst 3000 kr obeskattat per månad upp till 3 års ålder. Villkoret för fullt vårdnadsbidrag blir att man inte nyttjar offentlig barnomsorg. Men man kan kombinera.

Jämställdhetsbonusen handlar om att om ju mer man delar lika på föräldrapenningen desto mer bonus får man.

Hur många kommer att stanna hemma pga. vårdnadsbidraget?

Jag tror det är ytterst få.

Idag har ju båda föräldrarna rätt att vara helt lediga för att vårda barnet under 18 månader från barnets födelse oavsett om föräldrapenning betalas ut eller inte.

Därutöver har båda föräldrarna rätt till hel ledighet under den tid föräldrapenning erhålls. Föräldrapenning betalas ut under högst 450 dagar sammanlagt för båda föräldrarna och längst till dess barnet fyller åtta år eller avslutat första skolåret.

Förälder kan också välja att ha ledighet från sin anställning, upp till 25 procent. Rätten till förkortad arbetstid gäller oavsett om föräldrapenning betalas ut eller inte, och gäller till dess barnet fyller åtta år.

Det som möjligen kommer att hända är att man förlänger tiden hemma med 6 månader eller väljer en deltidslösning fram till 3 års ålder. För att någon på allvar skall stanna hemma krävs det betydligt större belopp i vårdnadsbidrag.

Även om de är partivänner anser jag att Birgitta Ohlsson och Karin Pilsäter har fel i sina kommentarer i Dagens Nyheter.

- Många kommuner vill ha vårdbidrag. Men när kostnaderna för det stiger och kommunerna måste ta aktiva beslut om att skära ner i barnomsorgen. Då tror jag kommunerna kommer att se annorlunda på det,
säger Karin Pilsäter.

Karin tänker väldigt konstigt. En kommunal budget har inga täta skott. Ökar kostnaden för barnomsorg kan man lika gärna skära ner på administration eller skjuta upp byggandet av en ishall eller simhall.

Dessutom förstår jag inte beräkningen. Den förutsätter att det idag finns en massa hemmafruar som har barn under 3 år.

Skulle några välja vårdnadsbidrag i 6 månader istället för daghemsplats blir det ju billigare för kommunen. Kostnaden för en plats på daghem är ju betydligt högre än de 18 000 kr det skulle kosta kommunen om en familj senarelägger sitt barns början på daghem med 6 månader.

Möjligen finns det en del hemarbetande kvinnor i storstädernas förorter med invandrarbakgrund. Dessa behöver helt annat stöd och man hjälper knappast dessa kvinnor genom att hindra andra föräldrar att få vårdnadsbidrag.

Vårdnadsbidraget kommer att ha liten eller ingen effekt på jämställdheten och är ingen kvinnofälla. Jag tror en jämställdhetsbonus kommer att öka jämställdheten och väga upp eventuella "förluster" som vårdnadsbidraget ger.

Vem vet kanske vi får pappor hemma som tar vårdnadsbidrag i några månader?

Jag tror och hoppas Kungsbacka kommun inför kommunalt vårdnadsbidrag från nästa år. Kanske 1/8 eller 1/9 2008. Att göra det mitt i semestertid verkar inte logiskt.

Jämställdhetsbonusen tror jag dock har en möjlighet att faktiskt öka pappornas första tid med sina barn. Ekonomiska styrmedel har alltid visat sig vara bra sätt att ändra beteenden.

När maxtaxan på daghem infördes togs de ekonomiska styrmedel man hade bort och i de flesta kommuner har barnens tid på daghem ökat med minst 5-6 timmar/vecka.

Den ”reformen” gjorde barnen till förlorare men en jämställdhetsbonus kan göra barnen till vinnare.

Noterade förövrigt att ordföranden i folkpartiets kommunala råd, kommunalrådet Lennart Gabrielsson, är positiv till vårdnadsbidraget. Läs hans pressmeddeelande här.

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Förälder kan också välja att ha ledighet från sin anställning, upp till 75 procent."


Fel - Förälder kan välja att ha ledighet upp till 25%.

TOMMY RYDFELDT sa...

Du har helt rätt. Jag tänkte också rätt men skrev baklänges. Så nu är det ändrat.

Tack för tipset.

Anonym sa...

Du har fel utgångspunkt. Vårdnadsbidraget är inte till för att Svenska föräldrar ska bli mer politisk korrekta.
Det är till för barnen!