torsdag, september 06, 2007

En sådan seger till och facket är förlorat

Enligt Dagens Nyheter har LO sedan årsskiftet tappat 80 000 medlemmar.

Om det skyller på att avgiften för a-kassan är höjd gör man det lätt för sig.

Ingen fick högre utgifter totalt då man också fick en skattesänkning. Men det kanske var frestande att använda pengarna själv och inte lämna dem till LO.

För vad höjningen av a-kassan gjorde var att en medlem i fack och a-kassan fick börja fundera på vad man betalar till. Betalar man 75 kronor/månad till något bryr man sig sällan.

Men kostar det 500 kr/månad vill man ju veta vad pengarna går till och ha förtroende för dem som tar betalt.

Jag har en vän som är över 60 och lämnande ett LO förbund. Av två skäl. Han var djupt missnöjd med facket och varför skulle han betala? Han går i pension om några år och kommer aldrig att bli arbetslös. Facket hjälpte inte honom när han behövde det och han behöver inte facket de sista åren i arbetslivet.

Jag tror han är ganska typisk för hur vissa medlemmar resonerar. Nu måste facket visa att man gör skäl för sina avgifter.

Sedan tror jag att konflikten kring salladsbaren i Göteborg och andra blockader har skadat facket.

Är det en tillfällighet att förbundet Hotell och restaurang tappat 12 % av sina medlemmar?

Jag tror inte det. Är ganska övertygad om att många inte har lust att gå med i ett förbund vars politiska värderingar och metoder man inte gillar.

Man vann i Göteborg då salladsbarens ägare sålde. Men har man råd med fler sådana vinster?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Som arbetsgivare måste jag säga att facket är kanon. Det finns ingen som med samma trygghet kunnat bemästra löntagarnas krav på höga löner. Det blir liksom så och jag tror Eva Fernvall, en gång ordförande för sjuksyrrorna tror jag, insåg det - ska det vara rättvist och man ska motivera sin existens för alla så får de dåliga för mycket (de ska ju vilja vara kvar i facket) och de bra får för lite (det blir ju inte rättvist). Jag vill minnas att Eva Fernvall sa att låt lönen flyttas ut så kommer de duktiga dra med sig de sämre avlönade. Det blir en lönediversifiering, men för kollektivet blir det ett bättre resultat.

Har ni föresten bytt fack och a-kassa sedan sist? Har en anställd som gör det nu, och det är ju konstigt, men uppsägningen till en a-kassa gick till samma adress som anmälan till en annan! Är inte egentligen a-kassa statens ordnade system för att hjälpa folk att klara sig mellan jobb? Inte tusan ska vi låta facken äventura arbetarnas tryghhet med sina konstiga piruetter?

Anonym sa...

Vad är facket??? Svar - en försäkring mot orättvisa på arbetsplatsen. Arbetsgivaren är inte alltid humnist som vill se med arbetarens ögon.

Men borgarna vet vad dom gör- höj a kassan lite till och facket har 0 medlemmar. Dödar dom Lo så har dom makten ett bra tag till och borgarna kan få som dom verkligen vill...... Vi har bara sett början, snart har vi ett litet usa. Det är ju borgarnas utopi - för oss vanliga arbetare med en årsinkomst på ca 220 000 är det en dystopi. Vi kommer att gå under utan SOLIDARITET!!!!!

TOMMY RYDFELDT sa...

Till K Staal

Facket gör allt själva för att förgöra sig själva. Är det solidaritet att blockera företag utan medlemmar och där de som jobbar inte vill vara medlem i facket?

Var själv med i LO i 10 år. Gick ur 1990 då facket ställde upp på strejkstopp och lönestopp.

Garanti mot orättvisa på arbetsplatsen? Nej den gången tänkte man inte på medlemmarna. Då gick den socialdemokratiska regeringen väl före.

Anonym sa...

Till k.staal: Vänstern har inte ensamrätt på ordet solidaritet. Är det solidaritet att skinna låginkomsttagarna så att de inte kan leva på sin lön? Nej, knappast! Låginkomsttagare har fått mer i kassan med den borgerliga alliansen. Facket sysslar med maffiametoder som blockaden mot salladsbaren. Yngre folk vill inte kännas vid sån skit helt enkelt och därför går man inte med i facket.
/Umebon