fredag, november 20, 2009

Centerkvinnorna förskönar sin historia med osanningar

På sin blogg skriver Centerkvinnornas ordförande Annika Qarlsson:

"För 30 år sedan drev Sveriges första jämställdhetsminister igenom Sveriges första jämställdhetslag med bland annat en lag mot könsdiskriminering i arbetslivet och krav på lika lön för lika arbete. Den 13 december 1979 röstade Sveriges riksdag ja. Under samma period drev Sveriges dåvarande socialminister, den första kvinnan på den posten, igenom en kraftig utbyggnad av daghemmen. Båda dessa statsråd var Centerkvinnor. Karin Andersson respektive Karin Söder var radikala, banbrytande pionjärer som bröt mark för dagens jämställdhetskämpar."

Karinorna Söder och Andersson var säkert jämställdhetskämpar. Med resten är inte sant.

Sveriges första lag om jämställdhet och könsdiskriminering lades fram av jämställdhetsminister Eva Winther (FP). Propositionen har nummer 1978/79:175.

Delar av propositionen avslogs av riksdagen. Centerkvinnorna borde läsa voteringslistan. Det är ingen kul läsning om man är centerpartist.
(Alexander Bard, Annika Beijbom och Helene Odenjung på landsmötet)

När regeringen Fälldin II bildades efter valet 1979 återkom förslagen som avslagits. Nu var ministern Karin Andersson (C). Då var det rättning i leden i de borgerliga partierna och man antog förslagen.

När det gäller jämställdhetsministrar var inte Karin Andersson (C) den första.
Sedan 1954 har något statsråd haft hand om dessa frågor även om man inte alltid haft titeln. Eva Winther (FP) hade titeln och var före Karin Andersson.

Så påståendet, att för 30 år sedan drev Sveriges första jämställdhetsminister igenom Sveriges första jämställdhetslag med bland annat en lag mot könsdiskriminering i arbetslivet och krav på lika lön för lika arbete, är både en osanning och en rejäl omskrivning av sanningen.

Jan Björklund (bilden) tog i sitt tal på landsmötet idag upp hur Folkpartiet genom åren varit pionjärer när det gäller jämställdhet. Eva Winther nämndes särskilt.

Eva bor i Kungsbacka och jag träffade henne för någon vecka sedan. En pigg 88 åring. En verklig liberal kämpe.

Annie Johansson skriver om hur förträffliga Centern varit när det gäller jämställdhet på sin blogg. Jag tror tyvärr Annie , som normalt skriver bra saker, lurats av några kvinnor som vill skriva om Centerpartiets historia på ett område där man inte varit speciellt pådrivande.

PS! Översta bilden är på Anders Malmström, FP ordförande i Falkenberg, Ann Molander, FP ordförande i Kungsbacka och Hans-Åke Fryklund, FP ordförande i Halland. DS!

AftonblExpressenAfton2DNSvd