fredag, juli 25, 2008

Orimliga väntetider på Varbergs sjukhusakut

Tidningen Hallands Nyheter har i flera artiklar på ett utmärkt sätt här, och här beskrivit de långa väntetiderna på akuten i Varberg.Upp emot 14 timmar. Dessa väntetider är oacceptabla.

Idag svarar sjukhuschefen Kristina Wallentin. Hon medger problem. Men varför har inget gjorts? Det är inget nytt problem. Jag mötte det som patient redan för 6-7 år sedan.

Folkpartiet driver frågan att vi måste få en vårdgaranti även inom akutvården, eller som andra heller kallar det, målsättning för väntetider på akuten.

Idag får jag in följande insändare i Hallands Nyheter.

Väntetiden på akuten måste ner

Hallands Nyheter beskriver i en artikel den 23 juli väntetiderna på akuten i Varberg. Enligt ansvarig chef är det speciellt stort tryck från eftermiddagarna till midnatt och på helgerna. Väntetider på upp emot 14 timmar har förekommit.

De långa väntetiderna på olika akutmottagningar, som media rapporterar om, är inte acceptabla. Därför skrev folkpartiet förra året en motion där vi krävde en vårdgaranti även för akutmottagningen. Att det inte skall ta mer än fyra timmar från man skrivs in till man skrivs ut. Det fungerar utomlands, bland annat i Storbritannien, varför inte i Sverige och Halland?

Först föreslogs avslag på folkpartiets motion men när den var uppe i landstingsfullmäktige fick jag den återremitterad till landstingsstyrelsen. Ett av skälen var att landstingets revisorer varit kritiska till väntetiderna.

Alla gillar inte ordet garanti. Det kan vi köpa. Men målsättningar för väntetider, ett ordval revisorerna använder, borde vi kunna enas om.

Personalen på våra akuter gör oftast ett fantastiskt jobb under stor press. Det är vi politiker och ledningen för sjukhusen som måste ta sitt ansvar och se till att det finns en bra organisation och resurser för att några 14 timmars väntetid inte skall existera.

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

Är detta slutet för Gordon Brown?

Från populär premiärminister till paria på 13 månader. Det är Gordon Brown. Labourledare och premiärminister i Storbritannien.

Om den resan skrev jag igår. Läs här.

I natt kom nästa bakslag. Labour förlorade fyllnadsvalet i Glasgow East till de skotska nationalisterna, SNP.

Valkretsen var den tredje säkraste i Skottland och skulle man få samma resultat i ett allmänt parlamentsval skulle inte bara det bli ny regering utan Gordon Brown skulle själv förlora sin plats.

Vad händer nu?

Kommer Gordon Brown tvingas bort? Finns det någon som vill ta över?

Förmodligen finns det ingen person som kan ändra det oundvikliga, att Labour förlorar nästa val. Partiet har regerat i sönder sig.

Men kanske kan någon ordna en ”hedersam” förlust och sedan fortsätta som ledare i opposition.

Den debatten kommer säkert nu att fortsätta och Gordon Brown kommer att vara under stor press.

Byter man ledare igen är förmodligen utrikesminister David Milliband favorit.

DNSvdHDPolit

torsdag, juli 24, 2008

Obama frälser världen?

Efter en framgångsrik rundresa i mellanöstern, där senatorn och presidentkandidaten Barack Obama togs emot mycket hjärtligt och med stor respekt, har han nu landat i Berlin.

Där skall han förutom att träffa förbundskanslern Angela Merkel och andra politiker hålla tal utomhus.

Det är inte svårgissat att den kommer mycket folk. Efter Berlin åker han till Frankrike och Storbritannien.

Efter snart 8 år med George W Bush finns det en förväntat och önskan från stor del av världen att vi efter den 20 januari skall möte en annan amerikansk administration och president. En som vill samarbeta med omvärlden, lyssnar och inte bara dikterar villkor. Tillbaka till Bill Clintons dagar som president.

Jag är övertygad om att Barack Obama kan bli en sådan president.

Media i USA:s bevakning av Barack Obamas resa har varit fantastisk.Obamalägret måste vara mycket nöjda. T.ex. så sänder NBC sitt nyhetsprogram ”Nightly news with Brian Williams” igår och idag från Berlin med stor intervju med barack Obama.

Opinionssiffrorna ser också bra ut för Obama. Enligt den senaste NBC/Wall street journal undersökningen leder han med 47 % mot 41 % för John McCain.

Läs mer om amerikanska valet på bloggen ”Amerikansk politik”. Mathias Sundin, oppositionsråd för folkpartiet, rapporterar där regelbundet om amerikanska valet. För närvarande på plats i USA som volontär i John McCains kampanj.

Aftonbladet
SvdDNHD

Hur kunde det gå så illa för Gordon Brown?

När Tony Blair avgick fanns det en given kronprins. Finansministern Gordon Brown (översta bilden) hade väntat i 10 år att få bli partiledare och regeringschef.

Första månaderna gick bra och opinionsundersökningarna visade övertag för Labour. Gordon Brown var, trots 10 år vid sidan av Blair, en ny politiker. Tony Blairs tricksande och fokusering på sin mediabild verkade inte Gordon Brown intressera sig för.

Han var seriöst intresserad av att lösa landets problem och det gav utslag i opinionen.

Men då hände något. Gordon Brown föll för frestelsen att utlysa nyval och redan 2,5 år efter förra valet försöka vinna ytterligare 5 år.

Var han samma tricksande politiker som Blair? Hela Labour förebereddes för val och en valbudget snickrades ihop.

Men mediadebatten skadade Brown och Labour. Opinionssiffrorna föll och Labour riskerade förlora makten. Då blåstes nyvalet av och Gordon Brown fick svårt att förklara vad han höll på mig.

Var han rädd att möta folket? Gordon Brown bedyrade att de nya dåliga opinionssiffrorna inte hade med det avblåsta valet att göra.

Och i parlamentet sa den konservativa ledaren David Cameron (bilden nedan till höger) vad kan bli en klassisk replik:

- Gordon Brown är den första premiärminister som avblåst ett val därför han var rädd att vinna det.

Sedan har kriserna kommit en efter en. En valbudget utan val. Borttappade datafiler. Ministeravgång pga. trixande med bidrag till Labour, förlorat fyllnadsval, förlorat lokalval, förlorat borgmästarval i London med mera och frågan kring att få hålla någon anhållen för terrorbrott i 42 dagar utan anklagelser.

Parlamentsledamöter för Labour revolterade och Labours majoritet på över 60 röster var som bortblåst och det gick igenom med 9 röster. Dessa nio röster kom från nordirländska nationalister. Och frågan är givetvis vad har man lovat dem? Trixande igen?

Dessutom är det långt från säkert att det blir lag. Överhuset lär avvisa ärendet och europadomstolen för de mänskliga rättigheterna kommer säkert att pröva ärendet kritiskt.

I början av maj förlorade ju Labour borgmästarvalet i London. Men en katastrof kommer sällan ensam. Den nya konservativa borgmästaren Boris Johnson satt i parlamentet och avsade sig denna plats för att vara borgmästare på heltid.

I fyllnadsvalet kom Labour på femte plats med 3,1%. Till och med efter de gröna och främlingsfientliga BNP. Man förlorade anmälningsavgiften vilket är närmast genant.

Idag är det fyllnadsval i Glasgow i en valkrets som skall vara säker för Labour. Men idag är inget säkert för Labour.

På lite över ett år har Gordon Brown gått från hyllad ledare till en belastning för Labour. Opinionssiffrorna visar på en katastrof om det var val idag.

Kommer Labour i panik försöka byta ut honom eller sitter han kvar tills valet måste hållas våren 2010?

Idag är det svårt att se vad som skulle kunna ändra Labours siffror och man lär inte få bra odds att spela på David Cameron som Storbritanniens näste premiärminister som då kommer flytta in på 10 Downing street.

Afton12DNDagbl

onsdag, juli 23, 2008

Att skuldbelägga skilsmässor

De allra flesta som gått igenom en skilsmässa ser det som ett misslyckande. Något man skulle ha velat vara utan. Knappast något man ser tillbaka på med glädje.

Nu vill några mörkermän och kvinnor närstående kristdemokraterna skuldbelägga skilsmässor. Det är inte bara det faktum att man misslyckats som de som skiljer sig skall känna. Man skall också känna att man gör något som är emot ett av samhällets hälsomål.

På något annat sätt kan man inte tolka förslaget i en DN artikel att staten skall sätta upp ett nytt folkhälsopolitiskt mål: "Minska antalet skilsmässor - speciellt i barnfamiljerna.”

Man utgår från att det alltid är barnens bästa att människor inte skiljer sig. Hur vet man det?

Jag känner till fler relationer som det definitivt har blivit bättre för barnen att föräldrarna gick isär och man slapp uppleva det slitningar och bråk som relationen innebar. Nu är dessutom barnens kontakt med båda föräldrarna bättre än någonsin.

Att på detta sätt göra (kd) till ett ansikte för en svensk kristen höger är definitivt ett problem för Göran Hägglund och kan säkert skrämma många väljare i den politiska mitten.

DagenDagen 2

tisdag, juli 22, 2008

SSU, FRA och UEFA

SSU, sossarnas ungdomsförbund, vill starta friskola i Borås och Stockholm.

Förbundet är ju kända för att ha fifflat med medlemssiffror och därmed skaffat sig bidrag man inte hade rätt till.

SSU kanske tror att starta friskola skulle vara ny födkrok. Ha 35 elever men anmäla och få bidrag för 150 och därmed tjäna pengar?

Ett borgerligt nätverk mot FRA lanseras idagDN debatt.

Man skriver:

”I stället för otillräckliga kontrollorgan bör höstens tilläggsproposition innehålla ett förslag om att FRA-lagen omprövas redan innan den träder i kraft. Samtidigt kan en ny parlamentarisk kommitté tillsättas, med uppgiften att ta fram förslag till nya och rättssäkra spaningsmetoder som stärker Sveriges skydd mot yttre hot utan att innebära oacceptabla integritetskränkningar.”

Förespråkarna, med försvarsminister Sten Tolgfors i spetsen, hävdar hela tiden att de som är emot eller mycket tveksamma missförstått lagen. En lag som så många kloka hela tiden missförstår bör nog ses över. Och nätverkets förslag är ju ett bra sätt att få alla att förstå.

Skriv på uppropet mot lagen här.

UEFA fortsätter göra bort sig. Fotboll är inte viktigast utan att man skall, kunna dikterar vilka som får sälja vad vid arenor.

Så när MAX hamburgare inte vill ge sig så flyttar UEFA U 21 fotbollen från Borås.

PR mässigt totalfiasko för UEFA och fantastisk PR för MAX. Bara att gratulera dem att UEFA gett dem så mycket gratisreklam.

Tänk om ingen arena vill ersätta Borås eller att det finns fel företag även vid den arenan. Rätt kul tanke. Vad gör UEFA då?

måndag, juli 21, 2008

Vilken är den sämsta värvningen ett svensk lag gjort?

Rykten och bekräftelser idag kring Makelele, Drogba, Kaka och Peter Cech.

Men dessa är ju bra spelare alla vill ha.

Aftonbladet har några roliga artiklar om dåliga värvningar genom tiderna och aktuella rykten i det som nu pågår, fotbollens ”Silly Season”.

Ali Dia till Southampton brukar toppa de flesta listor utomlands och finns med i Aftonbladets artikel. Han påstod sig vara kusin med stjärnan George Weah men kunde knappt spela fotboll.

Många skrattade åt managern Graeme Souness i Southampton som skrev kontrakt. Han fick spela som inhoppare i en match men byttes ut efter en del pinsamheter.

Tomas Brolin (bilden) brukar vara med i liknande artiklar i England. Hans värvning till Leeds brukar tas upp som en av de värsta någon manager gjort.

Ganska orättvist om vi tittar på hela hans karriär. Visst var han urdålig i Leeds men vi svenskar kommer ju ihåg VM 1994. Då var han en av de bästa i turneringen.

En av IFK Göteborgs sämsta måste vara Martin Crossa. Som värvades till säsongen 2003 men nästan aldrig spelade.

Värvningen av honom och Mamadou "Big Mama" Diallo samma år är väl ett av skälen till att IFK Göteborg inte som vissa klubbar är ute och värvar utländska spelare som man tror att de köper på postorder. Någon lyckas men många misslyckas.

Vilken är den sämsta värvningen ett svensk lag gjort?

DNAfton12

söndag, juli 20, 2008

Gröna manipulerande bilister?

DN:s motorredaktör Lasse Svärd publicerar idag en artikel på DN debatt om Gröna bilister. Inte speciellt smickrande för organisationen. Kanske borde journalister lite mer ofta fundera på vilket syfte vissa har med utspel och inte bara publicera. Läs artikeln.

En sak gör mig dock lite fundersam. Varför skrivs det inte som en artikel på nyhetsplats där man låter Gröna bilister svara på de mycket intressanta frågor och påstående som Lasse Svärd skriver?

Varför en debattartikel i den egna tidningen?