söndag, juli 20, 2008

Gröna manipulerande bilister?

DN:s motorredaktör Lasse Svärd publicerar idag en artikel på DN debatt om Gröna bilister. Inte speciellt smickrande för organisationen. Kanske borde journalister lite mer ofta fundera på vilket syfte vissa har med utspel och inte bara publicera. Läs artikeln.

En sak gör mig dock lite fundersam. Varför skrivs det inte som en artikel på nyhetsplats där man låter Gröna bilister svara på de mycket intressanta frågor och påstående som Lasse Svärd skriver?

Varför en debattartikel i den egna tidningen?

2 kommentarer:

BP sa...

Det kan ju bero på att en sådan artikel är på gång på Motor-sidan.

Annars är det många som har slagits över kopplingen mellan Gröna Bilister och SEKAB som importerar den etanol som blandas i E85. Om 'Gröna Bilister' verkligen bara vore gröna borde de mycket mer agera för andra och bättre alternativ såsom biogas, elbilar och pluginhybrider.

Särskilt nu sedan det blivit känt att inte ens den brasilianska sockerrörsetanolen, som SEKAB importerar, är så miljövänlig. Odling av sockerrör i tropikerna ger stora utsläpp av växthusgaserna dikväveoxid (N2O) och metan som förtar den 'positiva' klimateffekten av etanolanvändning genom mindre CO2-utsläpp. N2O och metan är mycket starkare växthusgaser, och även de relativt små utsläpp som sker från plantagerna är tillräckligt stora för att med god marginal äta upp den 'positiva' klimateffekt som man ibland refererar till.

Perran sa...

En debattartikel är som namnet anger en artikelform där man växelvis debatterar något med en annan. På detta sätt kan läsaren följa de olika argumenten som debattörerna för fram. Debatttörerna kan i lugn och ro formulera och finslipa sina argument. Och läsarna kan i lugn och ro skapa sig en uppfattning. En mycket bra artikelform som jag anser vara överlägsen dagens skjutjärnsjournalistik. Det blir väldigt spännande att läsa Gröna Bilisters svar på Lasse Swärds artikel!