fredag, juli 18, 2008

De små stegens tyranni

Nu har sex fp-ledamöter satt ner foten. Ändras inte FRA lagen så skriver dem en motion. En uppföljning debattartikeln av Ola Ullsten, Bengt Westerberg m.fl.

Jag hoppas nu herrar Tolgfors och Reinfeldt inser att lagen som den röstades igenom inte har majoritet i riksdagen och agerar därefter.

Ibland kan varje åtgärd i sig motiveras och de kan finnas bra argument för dem. Men tillsammans blir det fel och ett kusligt samhälle.

FRA lagen är ett sådant steg.

Chiptekniken är ett annat steg och en teknik som fel använd kan användas till att lagra en massa information om den enskilde vi kanske inte vill dela med oss. Det glädjer mig att forskningsminister Lars Leijonborg inser att det är ett problem.

Några på vägverket skulle vilja ha en transponder i bilarna som talade om hur fort vi körde och vart vi körde.

Röster höjs för att det så kallade PKU registret, en blodbank upprättat i forskningssyfte, skall göras allmänt tillgängligt för polisen.

Att alla, även när man är ute med hunden, skall bära ID kort blir väl nästa fråga.

Gemensamt leder alla dessa åtgärder in i ett övervakningssamhälle som f.d. Stasimedarbetare skulle bli avundsjuka att de inte fick möjlighet att jobba i.

Vill vi ha det så?

Ibland kanske vi får acceptera att ett brott inte kan lösas, att människor kör för fort, att vi inte får styrda erbjudande från vår mataffär eller vad det kan vara för att slippa övervakningssamhället.

Jag har skrivit det förut och gör det igen. Jag hoppas FRA debatten blir vändpunkten där Sveriges invånare började ifrågasätta rätten att i varje läge övervaka oss, samla information av oss och använda den när det passar både samhället och företag.

Inga kommentarer: