lördag, juni 08, 2013

Sportjournalisters undfallenhet

Direkt efter slutsignalen igår intervjuvades Erik Hamrén av Patrick Ekwall på TV 4. Inga svåra frågor, inga kritiska frågor utan en behandling med silkesvantar.

Kan ni tänka er Jan Björklund, Stefan Löfven eller Fredrik Reinfeldt blivit så snällt behandlade av en politisk reporter? Om t.ex resultaten i skolan eller arbetslösheten?
Grävande journalisten Ekwall....

Det är en omöjlighet. Omedelbart hade andra journalister och så kallade mediaexperter kritiserat intervjun. Reportern hade inte fått göra fler intervjuer.

Men i sportens värld ställs inga kritiska frågor. Där ifrågasätter man inte t.ex varför Hamrén spelat in två mittbackar som man under lång tid har kunnat se inte håller internationellt. Något som blev uppenbart igår.

Varför är sportjournalister så undfallande? Rädda för att inte få fler intervjuer?


Vinst en förutsättning för företagande

I dagens nummer av Kungsbacka Posten får jag nedan insändare publicerad.

Vinst en förutsättning för företagande

Vem startar ett företag som bara får gå med förlust och där det bara är tillåtet att ta risker men ej skörda framgångar?

Förmodligen ingen. Men det är så Vänsterpartiet, och numera också Miljöpartiet, ser på privata företag inom välfärdssektorn.

Beklagligt att Miljöpartiet under sin senaste kongress vandrade så långt ut på vänsterkanten.

Den normala privata vårdföretagaren är en tandläkare, vårdcentral, sjukgymnast eller hemtjänstföretag där ägarna arbetar aktivt i företaget. Ingen riskkapitalist.

Om det bara är tillåtet att göra förlust och ta risker kommer de flesta av dessa att försvinna. Men det kanske är meningen?

Men tycker verkligen väljaren som är nöjd, och nyttjar dessa företag, att det är så vi skall ha det?

Och vem får göra vinst?

Bättre skrapa än skapa något?
Närsjukvården i Region Halland öppnar under 2014 vårdcentral och folktandvård i Kolla Parkstad. Från hyresvärden Eksta, som lämnar utdelning till ägaren kommunen, till den som inreder våra lokaler, är det många inblandade. Alla är företag som gör vinst.

Närsjukvården gör vinst som återinvesteras men till alla våra leverantörer betalar vi skattepengar till företag som enligt vänsterpartierna (V)+(MP) även i fortsättningen skall få göra vinst?

Var är logiken? Nej, precis, det finns ingen.

Säg istället som det är. (V) och (MP)och vill bara ha offentlig sektor med monopol och därmed skrota valfriheten. Ni anser politiker skall välja, inte patienten.

Tommy Rydfeldt (FP)
Ordförande Närsjukvården
Region HallandMiljöpartiet hotar valfriheten

Denna artikel var införd i Halland Nyheter på debattsidan 30 maj. Glömt lägga in den på bloggen.

Miljöpartiet hotar valfriheten

Sedan tidigare har Vänsterpartiet tydligt arbetat för att alla privata vårdföretag skall bort.
Samhället skall sköta allt. Patienten skall inte välja, det skall politikerna göra.

LO har också varit inne på samma linje. Fast lite mer raffinerat. Man vill avskaffa lagen om valfrihet (LOV). Låter harmlöst därför många inte vet vad den reglerar. Men utan LOV kan vi t.ex. inte ha vårdval när det gäller vårdcentraler eller hemtjänst. Allt skall handlas upp. Och bakvägen försvinner de flesta privata vårdföretag. Ett sätt att få bort privata företag utan att väga säga det till svenska folket.

Socialdemokraternas kongress sansade sig dock och hittade en kompromiss. Väl medvetna om att stoppa vinster bland privattandläkare, vårdcentraler, sjukgymnaster med mera är en fråga som inte ger några röster. Och det är dessa ofta små företag som är ryggraden när det gäller privata välfärdsföretag, inte riskkapitalister.

Vid sin kongress i Västerås så fattade Miljöpartiet beslut att ” eventuell vinst ska återinvesteras i verksamheten”. Det innebär att man går mycket längre än Socialdemokraterna och hamnar i princip i samma båt som Vänsterpartiet.
T.ex. den tandläkare som vill öppna en praktik får alltså inte ta ut vinst. Satsa får man göra men om patienterna är nöjda och man är framgångsrik, får vinst inte tas ut, enligt Miljöpartiet. Ta gärna risker men du får inte någon belöning för det.

Förlorare på miljöpartiets nya politik är patienter hos privata vårdcentraler, sjukgymnaster, tandläkare och andra privata företag som bidrar till välfärden. Ingen tror väl att alla dessa kommer vara kvar om Miljöpartiets politik blir verklighet?

Förlorare är därmed också valfriheten. Att patienten får välja och inte blir tilldelad en tandläkare eller vårdcentral Region Halland och med färre aktörer försvinner också den nyttiga konkurrens som gör både regionens verksamhet och privata bättre.

Dessutom så kommer det bli oerhört byråkratiskt att övervaka ett vinstförbud. Om man tar ut högre lön är det vinst? Eller löser man det med att samhället även skall reglera deras löner?

En sak var bra med Miljöpartiets kongress. Man har efter diverse beslut tydligt parkerat sig på vänstersidan i svensk politik. Någonstans mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Den politiska mitten har Miljöpartiet övergivet.

Tommy Rydfeldt


tisdag, juni 04, 2013

Striden om Varlaskogen blossar upp igen

Varlaskogen är en del av centrala Kungsbackas gröna lungor. Mellan bostadsområdena i Varla och motorvägen.

Många har blickat emot den för exploatering.

När kommunfullmäktige i Kungsbacka tog den fördjupade översiktsplanen för Kungsbacka stad lyssnade man delvis på opinionen. Delar av den exploatering vissa ville ha försvann men det finns fortfarande kvar område som kan exploateras i södra delen av skogen.

Folkpartiet har varit konsekventa och sagt nej till exploatering i hela Varlaskogen. 

Nu blossar striden upp igen. Ett företag har gått in och begär planläggning av ett område nord/nordväst av skogen. Man vill ha 90 bostäder och verksamheter.

Denna ansökan måste avslås, därför skogen behövs för rekreation och Kungsbacka har andra bra platser att bygga bostäder på så att man inte behöver offra en skog.

Byggande i skogen var också en lokal valfråga 2010.  Folkpartiet drev ett nej och ökade med 5,46% i kommunvalet. T.ex Centerpartiet, som ville ha byggnation, halverades. (Varla Norr valdistrikt)

Vi är flera lokala folkpartister som bor i Varla och nyttjar skogen regelbundet. Vi kommer fortsätta att stå  för våra vallöften.

Då trodde jag vi stoppat tankarna på byggnation. Nu lär det bli ny lokal valfråga 2014.

PS! Bilden visar var exploatören vill bygga. Tryck på den så blir den större. DS!
Vem i Kungsbacka gillar förmynderi och planekonomi?

Jag gissar läsaren av denna blogg blir förvånad över svaret på rubrikens fråga, men så är här ser dagens mediabrus ut i Kungsbacka.

I dagens nummer av Kungsbacka Posten går tidningen igenom den brist på regler som finns i Kungsbacka när det gäller alkoholservering i lokaler ägda av kommunen.

Den moderata ordföranden i Fritid & Folkhälsa försöker förklara varför det inte går att ha ett så kallat kalas, där det serveras alkohol, för allmänheten på mark som den förvaltningen ansvarar för men på annan kommunal mark några hundra meter bort, som annan del av kommunen förvaltar. Eller varför man kan servera alkohol i foajén på den kommunala teatern men t.ex inte om någon hyr ishallen för dansgala.

De moderata väljarna blir nog lite förvirrande över de "principer" som han hävdar.

Dubbelmoral och förmynderi, säger politikern Stephan Philipsson. Denna gång är jag beredd att hålla med honom.


I Norra Halland så försvarar den moderata ordföranden i tekniska nämnden att det är Teknik som skall bestämma var man skall sälja varor i centrala Kungsbacka och även sortimentet.

Det är planekonomi enligt gammal god sovjetisk stil. Kommunen bestämmer vilka som får driva verksamhet och vad den skall innehålla.

Herr moderata ordföranden i tekniska nämnden vill inte ha glass i parken. Så då får det bli så. Medborgarna eller marknadsekonomi är väl inget som man skall ta hänsyn till.

Det ryktas om att han nu arbetar för att bara ha en restaurang i innerstaden. Vem det blir skall handlas upp av Teknik som också skall bestämma menyn och öppettider. Tror man på planekonomi så gör man.

PS! Jag tror nog den moderata ledningen i Kungsbacka kommun, som är förnuftiga människor, inte är så glada för dagens artiklar. Förmynderi och planekonomi är inga bra frågor att driva valrörelse på 2014. DS!