tisdag, juni 04, 2013

SCB undersökning stänger dörren för FP+S samarbete

Statistiska centralbyråns stora väljarundersökning väcker alltid intresse. Några blir säkert bekymrade andra rätt uppåt.

Folkpartiet klarar sig bra. En uppgång till 6%. Den stora förloraren är Moderaterna som är nere på 26,9%. En stark siffra men klart under valresultatet 2010. Centerpartiet andas säkert ut men marginalen till 4% är bara 0,2 %. KD som vanligt under spärren.

SCB bryter ner sifforna till län men då blir det statistiska underlaget väldigt dåligt.
Folkpartiet ökar i Halland från 2,2% till 4,1 % men den siffran skall nog tas med en nypa salt.

Inte ens katastrofvalet 1998 fick Folkpartiet så låga siffror i Halland och en mer sannolik siffra är kring 6,5 - 7%. Vi brukar ligga en bit över resultatet i riket.

Men man kan ju tolka det som Folkpartiet är på väg upp. Tycker vi syns mycket och är tydliga speciellt våra politiker i Region Halland, Kungsbacka och Halmstad. Och i frågor där riksplan och lokalt vävs in.

Lite svårare för våra FP-vänner i övriga kommuner då de inte har ledande positioner och automatiskt får utrymme Men de gör ett bra jobb och jag tycker det ser mycket bra ut i hela länet inför valen 2014.

Det har ju spekulerats om att Folkpartiet skulle kunna samarbeta med Socialdemokraterna och kanske Miljöpartiet. SCB:s undersökning stänger nog den diskussionen. Endast 3,9 % av Folkpartiets väljare har (S) som nästa bästa parti. Hela 35,8% har (M) som nästa bästa parti.

Skulle Folkpartiet gå i koalition med Socialdemokraterna skulle snart halva väljarkåren lämna för Moderaterna.

Folkpartiets väljare finns i mitten och lite till höger. 45,3% av de Moderata väljarna har Folkpartiet som näst bästa parti. Bland dessa väljare finns möjligheten att växa. Inte att samarbeta till vänster.

DN1 2 3 4  SVD1 2 3 4 Ekot1 2


Inga kommentarer: