lördag, juni 08, 2013

Miljöpartiet hotar valfriheten

Denna artikel var införd i Halland Nyheter på debattsidan 30 maj. Glömt lägga in den på bloggen.

Miljöpartiet hotar valfriheten

Sedan tidigare har Vänsterpartiet tydligt arbetat för att alla privata vårdföretag skall bort.
Samhället skall sköta allt. Patienten skall inte välja, det skall politikerna göra.

LO har också varit inne på samma linje. Fast lite mer raffinerat. Man vill avskaffa lagen om valfrihet (LOV). Låter harmlöst därför många inte vet vad den reglerar. Men utan LOV kan vi t.ex. inte ha vårdval när det gäller vårdcentraler eller hemtjänst. Allt skall handlas upp. Och bakvägen försvinner de flesta privata vårdföretag. Ett sätt att få bort privata företag utan att väga säga det till svenska folket.

Socialdemokraternas kongress sansade sig dock och hittade en kompromiss. Väl medvetna om att stoppa vinster bland privattandläkare, vårdcentraler, sjukgymnaster med mera är en fråga som inte ger några röster. Och det är dessa ofta små företag som är ryggraden när det gäller privata välfärdsföretag, inte riskkapitalister.

Vid sin kongress i Västerås så fattade Miljöpartiet beslut att ” eventuell vinst ska återinvesteras i verksamheten”. Det innebär att man går mycket längre än Socialdemokraterna och hamnar i princip i samma båt som Vänsterpartiet.
T.ex. den tandläkare som vill öppna en praktik får alltså inte ta ut vinst. Satsa får man göra men om patienterna är nöjda och man är framgångsrik, får vinst inte tas ut, enligt Miljöpartiet. Ta gärna risker men du får inte någon belöning för det.

Förlorare på miljöpartiets nya politik är patienter hos privata vårdcentraler, sjukgymnaster, tandläkare och andra privata företag som bidrar till välfärden. Ingen tror väl att alla dessa kommer vara kvar om Miljöpartiets politik blir verklighet?

Förlorare är därmed också valfriheten. Att patienten får välja och inte blir tilldelad en tandläkare eller vårdcentral Region Halland och med färre aktörer försvinner också den nyttiga konkurrens som gör både regionens verksamhet och privata bättre.

Dessutom så kommer det bli oerhört byråkratiskt att övervaka ett vinstförbud. Om man tar ut högre lön är det vinst? Eller löser man det med att samhället även skall reglera deras löner?

En sak var bra med Miljöpartiets kongress. Man har efter diverse beslut tydligt parkerat sig på vänstersidan i svensk politik. Någonstans mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Den politiska mitten har Miljöpartiet övergivet.

Tommy Rydfeldt


Inga kommentarer: