lördag, november 10, 2007

Skolpolitiksförändring under galgen

Mona Sahlin vet mycket väl att ca: 80-85% av väljarna i olika undersökningar vill ha betyg från årskurs 6. Men det har hennes parti tidigare sagt nej till. Vissa inom (s) vill inte ha betyg överhuvudtaget.

SSU vill fortsätta med skolflummet och man skall i skolan ha vad SSU kallar för kunskapsjournal. Och ingen skall kunna få underkänt. Men vad gör man med en elev som faktiskt inte lärt sig läsa, räkna eller skriva? Skriver in det i kunskapsjournalen och släpper eleven vidare till gymnasiet? Är man inte godkänt måste ju eleven och föräldrarna få veta det så det går att rätta till. Vilket flum.

Mona Sahlin kan tänka stig betyg tidigare men vill ha en blocköverskridande överkommelse.

Givetvis av tre skäl. För det första vet hon att hon har väljarna mot sig. För det andra är det lättare att tvinga igenom tidigare betyg inom partiet som en del av en uppgörelse med regeringen. För det tredje vill Mona Sahlin ha bort frågan från valet 2010.

Att gå till val 2010,lova riva upp regeringens betygsreform och som alternativ till Jan Björklungs skolpolitik presentera samma misslyckade skolpolitik som i valet 2006, ger inga röster utan bara problem.

Vändningen i skolpolitiken är under galgen och inte för att man tycker att flummet skall bort. För hade man verkligen tyckt att skolan behövde förändrats och tidigare betyg behövdes hade man 12 år på sig att göra det. Men inget hände.

Nej till byggnation i Varlaskogen - Replik

Vår insändare, se här, om folkpartiets nej till byggnation i Varlaskogen fick mothugg av två anonyma skribenter. Vi skulle vara populistiska och borde skämmas för att vi säger nej till att skövla skogen.

Konstigt att vissa inte vågar stå för sina åsikter.

Givetvis så svarar vi och idag är repliken inne i Kungsbacka Posten.

Vi skäms inte för bygg-nej i Varlaskogen

Signaturerna CGV och CAJ tycker i en insändare i Kungsbacka Posten 6/11 att folkpartiet skall skämmas för att vi säger nej till byggnation i Varlaskogen.

Men vi har absolut inget att skämmas för och vågar stå för vår åsikt utan att gömma oss bakom en signatur.

Frågan har prövats grundligt i folkpartiet. När förfrågan kom från ett byggföretag för några år sedan sa vi att pga. bostadsbristen är den värd att prövas ingående. Folkpartiet sa detta trots protester. Så skulle vi ha varit populistiska så skulle vi ha sagt nej direkt utan seriös prövning.

Folkpartiet sa också att översiktsplanen för Kungsbacka stad är rätt tillfälle att pröva frågan. Företaget drog sedan tillbaka förfrågan för att avvakta detta arbete.

Nu har planen varit utställd. Vi har haft en arbetsgrupp som arbetat med planen under flera månader. Sedan har vårt gruppmöte prövat frågan och slutligen har vår styrelse lämnat ett yttrande. En grundlig demokratisk process har kommit fram till vårt eniga ställningstagande.

Fram till 2020 skall ca: 4500 bostäder byggas i Kungsbacka stad. Vi beskriver i vårt yttrande var vi anser dessa bostäder skall byggas. I yttrandet så skriver vi att det är viktigt med gröna lungor även inne i Kungsbacka stad. Därför säger vi nej inte bara till byggnation i Varlaskogen utan även i Forsskogen.

Planerad bebyggelse i Varlaskogen skulle bli 100 bostäder. En obetydlig del av planerade 4500 och absolut inte värda att förstöra en miljö som idag används av många för rekreation och friluftsliv.

Ann Molander (fp)
Tommy Rydfeldt (fp)
Eirik Langjord (fp)

fredag, november 09, 2007

Bra dom, men hoppas Aschberg inte glömmer skatten….

Kvinnan, förstår inte varför hon kallas reporter, som sprutade vatten på statsminister Fredrik Reinfeldt döms till dagsböter. En bra och rimlig dom.

Får man bete sig hur som helst bara för att det spelas in ett TV program?

Nej och det visar domen.

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén är i Dagens Nyheter kritisk till vad hon kallar "tramsifiering" av journalistiken, och menar att händelser som denna spiller över på hela journalistkåren.

Såhär säger hon till DN:

”- Det är i dag väldigt svårt för allmänheten att skilja på vad som är underhållning, reklam, propaganda eller journalistik. Om vi själva inte särskiljer vad som är journalistik blir allt en mediasoppa där läsare, lyssnare och tittare drar allt över en kam, det är väldigt besvärligt”

Håller fullständigt med henne.

Strix television skall betala böterna och stå för allt, säger Robert Aschberg. Hoppas att de då inte glömmer att betalningen och andra förmåner blir lön, att hon skall skatta för förmånen och sociala avgifter skall betalas.

Annars blir det ju ett svartjobb eller svart förmån. Och det har vi ju lärt oss en del om den senaste veckan.

Skall Anders Fogh vinna igen?


Danmark går till nyval nu på tisdag den 13 september. Det är ett val i förtid utlyst av den liberale statsministern Anders Fogh Rasmussen. Han är statsminister sedan 2001 för en minoritetsregering bestående av liberala Venstre, närmast Folkpartiet, och Konservative Folkeparti, Danmarks moderater.

Venstre är också Danmarks största parti.

Danmark har många partier och en majoritetsregering som i Sverige, Norge och Finland är inte att tänka på.

Mot nuvarande regering står socialdemokraterna som får stöd av Radikale Venstre (RV), ett vänsterliberalt parti som även har kontakter med Folkpartiet och Socialistisk Folkeparti (SF). Ett vänstersocialistiskt parti ungefär som Johan Lönnroth m.fl. ville att Vänsterpartiet skulle ha blivit i Sverige.

Dessutom finns till höger det främlingsfientliga Dansk Folkeparti och till vänster Enhedslistan. Ett vänstersocialistiskt parti. Det parti som mest liknar svenska Vänsterpartiet.

Slutligen finns i mitten ett nytt parti Ny Alliance. Bildat av avhoppare från främst Radikale Venstre. Detta parti kan bli en joker i valet. Partiledaren Naser Khader var missnöjd över att Radikale Venstre inte samarbetade med övriga borgerliga partier men gillar inte att nuvarande regering i vissa frågor gjort sig beroende av Dansk Folkeparti. Men han vill ha Anders Fogh Rasmussen som statsminister.

RV och SF lär inte sitta i samma regering vid majoritet för vänsterpartierna utan gissningsvis blir det då en regering med Socialdemokraterna och Radikale Venstre.

Utanför Folketinget finns ett antal partier. Inget ser ut att komma in i Folketinget. Förutom då Ny Alliance som redan har avhoppade medlemmar i parlamentet.

Valet blir mycket intressant. Opinionsundersökningarna på fredagen ger Fogh Rasmussen chans att bli omvald.

I en undersökning publicerad av Ritzau får de partier som utpekar Anders Fogh som fortsatt statsminister 94 mandat. Partierna som stöttar socialdemokraternas ledare Helle Thorning-Schmidt får 81 mandat.

Men mycket kan hända de sista dagarna i en valkampanj och valet är inte avgjort förrän sista rösten är räknad. På södnag är det den avslutande TV debatten mellan partiledarna. Den kan bli avgörande.

torsdag, november 08, 2007

Kan journalister brottsutredas?

Det finns en uppfattning bland vissa journalister att de står över lagen. Polis och åklagare kan inte beslagta en dator eller göra husrannsakan.

Tänk följande scenario. Genom en internationell utredning av datortrafik får polisen reda på att en journalist laddar ner barnporr i sin dator. Han köper och är med och förmedlar till andra. Det har pågått under flera år.

Datorn som används är tidningens dator. En bärbar han har med sig hemma, ute på jobb men också inne på tidningen.

I samma dator har han även e-posttrafik och andra uppgifter som hör till arbetet.

Får polisen då ej beslagta denna dator?

Mitt svar är ett givet ja. Journalister kan inte med hänvisning till grundlagen och källskyddet stå över lagen.

Sedan måste det finnas restriktioner på hur polisen går igenom datorn och att det tas hänsyn till att det kan finnas källskyddas material.

En driven person kan ju också medvetet blanda olagligt material och källskyddat för att försvåra för polisen. Påstå att man håller på med en artikel.

Vad gäller TV 4 har man vad jag förstår vägrat lämna ut kontokortsslipen och därför gjorde man husrannsakan. Ordet låter som om poliserna rusade in och vände upp och ner på redaktionen.

Men som TV 4 visade själva gick man in. Visade upp sitt papper och fick efter en stund en kopia på slipen. Varför man inte lämnade den frivilligt är ju värt att fundera på. Kanske ville TV 4 få lite uppståndelse? och nu anmäler man åklagaren till JK.

Det jag kan hålla med TV 4 om är att beslutet husrannsakan inte följt principerna som gäller för proportionalitet och behov.

Att bevisa muta och bestickning kommer att bli svårt. Och fälls dem handlar det om mycket låga straff.

Speciellt svårt kommer man ha att hitta uppsåt och motiv. På vilket sätt skulle TV4 få fördelar? Var dessutom Schenström medveten om att TV 4 betalade? Speciellt som två vänner till Pihlblad var med tidigare under kvällen. Vänner som uppenbarligen fick vin och öl på TV 4:s bekostnad.

Det är ju inte förbjudet för en person anställd av staten att gå ut med en vän som råkar vara journalist och bli bjuden av honom personligen och kramas och pussar lite.

Om han använder jobbets kontokort och sedan lämnar denna nota till sin arbetsgivare är det snarare en fråga om hans personliga utlägg skall betalas av dem.

Allt detta borde åklagaren funderat över innan man skickade över poliser till TV 4. Men även åklagare gillar lite publicitet. Det vet vi sedan tidigare.

Tandvårdsreform, jobb för unga och Wessberg

Regeringen lägger fram en tandvårdsreform och dubblar statens satsning på tandvården.

Såhär skriver Göran HägglundDN debatt:

"Reformens ena del är ett högkostnadsskydd som ger 50 procents ersättning för kostnader mellan 3 000 och 15 000 kronor samt 85 procents ersättning för kostnader därutöver. Den andra delen är en tandvårdscheck till alla vuxna på 300 kronor vartannat år, samt dubbla beloppet till dem som är 20-29 år eller över 75 år.".

Det är alltså alliansregeringen som gör det den tidigare vänstermajoriteten misslyckades med, att se till att fler har råd att gå till tandläkaren.

Ytterligare en glädjande nyhet är att jobben för unga inte haft sådan ökning sedan man började mäta 1963. Kul med en regering som har tur, för det kan väl aldrig vara skicklighet?

För Fredrik Reinfeldt är det också en bra dag. HG Wessberg blir hans närmaste man. En person med bred erfarenhet. En bra utnämning.

onsdag, november 07, 2007

Opinioner och Sahlinska pinsamheter och Vänsterpartiet

Givetvis hade vänsterblocket hoppats på ras för regeringen i allmänhet och moderaterna i synnerhet efter veckornas drev. Men tji fick dem.

Enligt DN/Synovate backar (m) 0,3 %. Sossarnas backar förövrigt 0,6 %.

Glädjande är att folkpartiet ökar med 0,5 % till 7,5 %,

Kuriosa är att nu är Sverigedemokraterna nere på 2,3 %.

Jag tror att många på vänsterkanten är förvånade. Men jag kan inte säga att jag är det. Skandaldrev är ofta drivna av journalister och inte människors indignation. Och ger därför lite utslag i opinionen.

Plötsligt uttalar sig Mona Sahlin utan att mediastrategerna fick säga sitt. Till TT säger hon:

"De nya allvarliga uppgifterna om de moderata statssekreterarna gör att man måste ställa frågan, är det en kultur inom moderaterna vi bevittnar, ett beteende inom en samhällsgrupp som ogillar skatter och därför tar sig friheter att bryta mot reglerna?”

Och vilka regler bröt hon mot? Att inte använda statens kontokort för eget bruk? På semester? För privat bilhyra? För lite förskott på lönen?

Vilken frihet tog sig Mona Sahlin? Och vilken betalningsmoral hade hon?

Betala räkningar i tid var ingen gren hon skulle ha vunnit guldmedalj i.

Hennes betalningskultur var väldigt speciell.

Roligt är att nu börjar svenska folket reagera. Journalisternas egen drevkultur slår tillbaka.

Hur många journalister har haft svart städhjälp? Eller betalast svart för hantverkare? Kanske samma som driver drevet? Trovärdigt? Knappast.

Att vänsterpartiet reagerar är kul. Ett parti som hade en partiledare som avgick pga skattebrott.

Lite kuriosa igen. När Bill Clinton blev riksrättsåtalad pga av Lewinskyskandalen ökade hans popularitet. För varje påhopp man gjorde på honom blev han populärare. Något att fundera på.

tisdag, november 06, 2007

Undrar om (s), (mp) (v) förstår hur det svek skolan?

Under 8 år 1998-2006 regerades Sverige av (s), (mp) och (v). Den fråga man svek mest i är skolan. (s) hade dessutom ytterligare fyra år med hoppande majoriteter, 1994-1998.

Rapporter kommer då och då om vilka problem svenska skolan har och vad dessa tre partier lämnade efter sig.

Idag är det dags igen. Enligt skolverket ökar antalet obehöriga lärare. Värst är det bland friskolor. Och det saknas yrkeslärare. Att utbilda lärare är inget man gör på några månader. Det kommer att ta år innan Sverige kommer ikapp.

Jan Björklund vill ju få bort de obehöriga lärarna både från kommunala skolor och friskolor.

Undrar om de tre vänsterpartierna begriper hur man svek skolan och svek dagens elever?

Inom socialdemokraterna tycks vissa begripa, som Morgan Johansson, men andra förstår inte sveket trots alla larmrapporter Och resultatet är att man idag saknar skolpolitik. Frågan har skjutits upp. Så behandlar (s) dagens och framtidens elever.

Jag tror många idag är tacksamma för att Utbildnings- och skolministern heter Jan Björklund och inte Baylan.

Nu händer det saker och vi har inte en regering som är passiv och skjuter upp viktiga beslut.

Partiet utan (s)kolpolitik

Svenska folket avvisar i alla undersökningar socialdemokraternas skolpolitik. Larmrapporterna har avlöst varandra om hur dåligt (s) skött skolan.

Med Jan Björklund ändras den svenska skolpolitiken i grunden. Bort med flummet och sätt kunskapen i fokus.

Mona Sahlin ville göra om den socialdemokratiska skolpolitiken. Kanske till och med göra upp med alliansen.

Men nej, sa partistyrelsen. Flummet skall fortsätta.

Och idag så saknar Sveriges största parti en skolpolitik. Man vet inte vad man vill göra med den svenska skolan.

Ganska absurt.

Undrar om (s) skäms lite?

I valet 2006 röstade en klar majoritet på alliansen i Sundbyberg. Och man fick makten.

Plötsligt blir två moderater sura på sin lokala partiledning och upptäcker också lika plötsligt att man är socialdemokrater. Ingen kan väl tro på dem?

Jo makthungriga socialdemokrater tror givetvis på dessa moderatsossar därför makten är viktigare än allt. Viktigare än valresultatet, viktigare än moral.

måndagen fullföljdes maktskiftet.

Nu regerar (s) bland annat med stöd av två f.d moderater.

Undrar om (s) skäms lite att regera trots att väljarna kastade ut dem?

måndag, november 05, 2007

Har (s) glömt alla Sahlinskandaler?

Visst har Fredrik Reinfeldt rätt när han säger att ”det är alldeles för många moderater som gjort fel". Allt måste ju dock få rimliga proportioner.

Man skall akta sig för att sitta och kasta pil i en gummibåt. Och lite är det vad socialdemokrater gör nu. Alla partier drabbas förr eller senare av skandaler. Folkpartiets ”dataintrångsskandal” var inte speciellt kul.

Och socialdemokrater kan ju bara fundera på ett namn, Mona Sahlin.

Idag sprids myten att det handlade om inköp av Toblerone. Men det var något helt annat.

Vad var det? Jo inköp för privata semesterresor på statens kort. Uttag av kontanter i bankomat för privata utgifter, ett slags eget tillverkat förskott, på statens kort. Detta kommenterades av Mona Sahlin med följande ” ”jag tog ut ett förskott på lönen, och det kan väl de flesta göra.”

Jasså? Fråga ensamma mammor som kämpar varje månad för att få det att gå ihop.

98 eller var det fler p-böter? Obetalda dagisavgifter. Oskattad bil med körförbud. Bil hyrd privat på statens bekostnad. Indrivning av skatt av kronofogden, med mera med mera. Betalningsmoral saknades helt. Enda plus var att hon betalade tillbaka sina privata utgifter till staten. Även om det i vissa fall tog orimligt lång tid.

Har ni glömt så läs gärna denna krönika om Mona Sahlin av Expressens Britta Svensson.

söndag, november 04, 2007

Hur har moderaterna hamnat i denna sörja?

Det går nu inte en dag utan ett avslöjande att en toppmoderat anlitar svart arbetskraft eller på annat sätt är inblandad i något som skapar tvivel om moral.

Det har blivit ett problem för regeringens trovärdighet trots att det bara handlar om moderater.

En regering som jag vill ha omvald 2010. Och jag förstår att moderater ute i landet är oroliga.

Hur har det blivit så?

Ett klart och enkelt svar finns inte. Utan det finns flera svar som tillsammans kan bli en förklaring.

OERFARENHET

Det är uppenbart att kretsen kring Fredrik Reinfeldt saknar erfarenhet. De är säkert duktiga strateger och vet hur man lanserar ett budskap. Men det är skillnad att regera ett land. Erfarenhet och politisk kompetens (se nedan) hade räddad kvar Ulrica Schenström.

BRIST PÅ POLITISK KOMPETENS

Jag är förvånad över att personer i toppolitiken ofta glömmer det viktiga kravet på politisk kompetens. Det är en erfarenhet som man får genom politiskt arbete i kommun, landsting, riksdag, regeringskansliet eller i partiorganisationen. En djupt underskattad egenskap.

Det var politisk kompetens, inte ekonomisk, som fick Göran Persson att välja Bosse Ringholm som finansminister. Han visste att han inte skulle bli den mest lysande finansminister Sverige haft men skulle alltid landa på fötterna. Det var det han behövde då.

Jan Björklunds rivstart i skolpolitiken bygger givetvis på att Jan Björklund vet hur ett departement, stadshus osv. fungerar. Hur man driver politik.

Att de två ministrar och statssekretare Schenström som föll saknar både erfarenhet och politisk kompetens, är ingen slump.

REINFELDT SJÄLV

Han strävan att göra om moderaterna har också haft ett pris. Unga strateger som formar politiken och budskapet har kommit fram. De gamla moderaterna har fått bli lanshövdingar, EU parlamentariker eller annat.

Fredrik Reinfeldt har tyckt det viktigare att hitta unga och nya personer som är en del av de nya moderaterna än att ta med erfarenhet och politisk kompetens som kan ses som de gamla moderaterna.

Jag tror att man inte hade hamnat i denna situation om personer som Per Unckel, Gunnar Hökmark m.fl. hade fått en plats i regeringen. Och att man nyttjat flera av dem som arbetade som politiska tjänsteman i regeringen Bildt 1991-1994.

SLUTORD

Att det förekommer anlitande av svarta arbetskraft i form av hantverkare och städning är inget speciellt moderat. Snarare något som personer anser är OK i den inkomstgrupp och samhällsklass (dåligt ord men hittar inget bättre),som många moderater tillhör. Senast moderatparet Cederschiöld. Alltså en riskfaktor vid utnämningar.

Och hur skall Fredrik Reinfeldt få skutan på rätt köl? Enligt min uppfattning att se över både organisation kring sig och regeringsmedlemmar och rekrytera efter erfarenhet och politisk kompetens. Även om han måste svälja stoltheten och rekrytera personer som tidigare motarbetat honom eller tillhört Bildts ”bunkergäng”.

Och glöm inte frågan om svart arbetskraft…….