söndag, november 04, 2007

Hur har moderaterna hamnat i denna sörja?

Det går nu inte en dag utan ett avslöjande att en toppmoderat anlitar svart arbetskraft eller på annat sätt är inblandad i något som skapar tvivel om moral.

Det har blivit ett problem för regeringens trovärdighet trots att det bara handlar om moderater.

En regering som jag vill ha omvald 2010. Och jag förstår att moderater ute i landet är oroliga.

Hur har det blivit så?

Ett klart och enkelt svar finns inte. Utan det finns flera svar som tillsammans kan bli en förklaring.

OERFARENHET

Det är uppenbart att kretsen kring Fredrik Reinfeldt saknar erfarenhet. De är säkert duktiga strateger och vet hur man lanserar ett budskap. Men det är skillnad att regera ett land. Erfarenhet och politisk kompetens (se nedan) hade räddad kvar Ulrica Schenström.

BRIST PÅ POLITISK KOMPETENS

Jag är förvånad över att personer i toppolitiken ofta glömmer det viktiga kravet på politisk kompetens. Det är en erfarenhet som man får genom politiskt arbete i kommun, landsting, riksdag, regeringskansliet eller i partiorganisationen. En djupt underskattad egenskap.

Det var politisk kompetens, inte ekonomisk, som fick Göran Persson att välja Bosse Ringholm som finansminister. Han visste att han inte skulle bli den mest lysande finansminister Sverige haft men skulle alltid landa på fötterna. Det var det han behövde då.

Jan Björklunds rivstart i skolpolitiken bygger givetvis på att Jan Björklund vet hur ett departement, stadshus osv. fungerar. Hur man driver politik.

Att de två ministrar och statssekretare Schenström som föll saknar både erfarenhet och politisk kompetens, är ingen slump.

REINFELDT SJÄLV

Han strävan att göra om moderaterna har också haft ett pris. Unga strateger som formar politiken och budskapet har kommit fram. De gamla moderaterna har fått bli lanshövdingar, EU parlamentariker eller annat.

Fredrik Reinfeldt har tyckt det viktigare att hitta unga och nya personer som är en del av de nya moderaterna än att ta med erfarenhet och politisk kompetens som kan ses som de gamla moderaterna.

Jag tror att man inte hade hamnat i denna situation om personer som Per Unckel, Gunnar Hökmark m.fl. hade fått en plats i regeringen. Och att man nyttjat flera av dem som arbetade som politiska tjänsteman i regeringen Bildt 1991-1994.

SLUTORD

Att det förekommer anlitande av svarta arbetskraft i form av hantverkare och städning är inget speciellt moderat. Snarare något som personer anser är OK i den inkomstgrupp och samhällsklass (dåligt ord men hittar inget bättre),som många moderater tillhör. Senast moderatparet Cederschiöld. Alltså en riskfaktor vid utnämningar.

Och hur skall Fredrik Reinfeldt få skutan på rätt köl? Enligt min uppfattning att se över både organisation kring sig och regeringsmedlemmar och rekrytera efter erfarenhet och politisk kompetens. Även om han måste svälja stoltheten och rekrytera personer som tidigare motarbetat honom eller tillhört Bildts ”bunkergäng”.

Och glöm inte frågan om svart arbetskraft…….

4 kommentarer:

Anonym sa...

Moderaternas arogens buggar mig så hårt. De gör aldrig fel utan det är medias fokusering på dem som är problemet... Hur i H kan man fälla en sån kommentar? Om det inte fuskades skulle väl inte media rapportera det? Jag är ingen allians motståndare, jag röstade på Folkpartiet, men nästa val är det så kört... Folkpartiet och Centern borde överge detta sjuknade skepp och rädda oss från S, MP, och V sörjan.
S + FP + C = Bästa regeringen sedann starten...

Anonym sa...

Statsministern är en dålig människokännare. Och det var aldrig jag som lade min röst åt dem.

Anonym sa...

Det verkliga problemet har inget med varken oerfarenhet eller brist på politisk kompetens att göra. Det är ganska uppenbart att moralisk integritet är en bristvara i dom kretsarna, och det är ett jävligt stort problem på flera vis. Man kan inte med trovärdighet sitta som representant i parlamentariskt system och samtidigt skita i att följa dom regler och lagar som stiftats där. Har aldrig köpt vänsterns klassretorik, men "överklassen" verkar faktiskt tämligen ofta bete sig illa.

Anonym sa...

Vad "hur har moderatarna hamnat i denna sörja?" Det här är klassikt moderat, de har alltid varit så här. Det är bara det att det inte spelat någon roll tidigare eftersom de inte suttit vid statsmakten. Men de flesta av oss är inte ett dugg förvånade.

Karin