tisdag, november 06, 2007

Undrar om (s), (mp) (v) förstår hur det svek skolan?

Under 8 år 1998-2006 regerades Sverige av (s), (mp) och (v). Den fråga man svek mest i är skolan. (s) hade dessutom ytterligare fyra år med hoppande majoriteter, 1994-1998.

Rapporter kommer då och då om vilka problem svenska skolan har och vad dessa tre partier lämnade efter sig.

Idag är det dags igen. Enligt skolverket ökar antalet obehöriga lärare. Värst är det bland friskolor. Och det saknas yrkeslärare. Att utbilda lärare är inget man gör på några månader. Det kommer att ta år innan Sverige kommer ikapp.

Jan Björklund vill ju få bort de obehöriga lärarna både från kommunala skolor och friskolor.

Undrar om de tre vänsterpartierna begriper hur man svek skolan och svek dagens elever?

Inom socialdemokraterna tycks vissa begripa, som Morgan Johansson, men andra förstår inte sveket trots alla larmrapporter Och resultatet är att man idag saknar skolpolitik. Frågan har skjutits upp. Så behandlar (s) dagens och framtidens elever.

Jag tror många idag är tacksamma för att Utbildnings- och skolministern heter Jan Björklund och inte Baylan.

Nu händer det saker och vi har inte en regering som är passiv och skjuter upp viktiga beslut.

7 kommentarer:

Jill Wegerup sa...

Man skulle aldrig lagt ut skolorna på kommunernaNågot så viktigt måste styras av staten. Håller helt med dig i kritiken.

Anonym sa...

Fast den stora skillnaden är att (s),(mp) och (v) regerade sverige efter en av de värsta ekomiska kriser sverige upplevt efter kriget. Att alliansen forsätter skära ner i välfärden trots att sverige går på fullvarv är dock oförsvarbart...

TOMMY RYDFELDT sa...

Man kan inte skylla på Sveriges ekonomiska kris att de tre vänsterpartierna lät skolan förfalla. Dålig ursäkt.

Egentligen så borde Sahlin, Ohly och Eriksson idag framträda gemensamt och ber svenska elever om ursäkt för sveket.

Och tack Jill. Du kommer väl ihåg vem som skolminister drev igenom kommunaliseringen? En viss Göran Persson. Där började sveket.

Anonym sa...

Jag håller helt med dig... det här med friskolereformen har degraderat skolan totalt. Skolorna jagar bara inkomster och pengar till varje pris. Sedan att det leder till okunskap är ju en följd man får ta. En skola som levererar höga betyg leder ju till att fler elever vill gå där. Det kanske är skolpengen som är lite av problemet. Men undra vilka som införde den.

Anonym sa...

"vänsterpartierna lät skolan förfalla. Dålig ursäkt."
Nej det är ingen ursäkt, snarare en förklaring. Att under tider med dålig ekonomi får de svagaste (de utan svenskt näringsliv som lobbygrupp) i sammhället betala mest är väl snarare regel än undantag, både åt vänster men kanske mest åt höger.
Man ska åxå ha i åtanke att (s) regerade i minoritetsregering och sökte sammarbete från många håll även bland (fp) och (c) för att reda ut ekonomin. Den ekonomi som många på skyller borgarna, som regerade innan. Men det är lite löjligt att kasta paj. Så frågan enligt min mening borde vara hur går vi vidare och rättar till de saker och orättvisor som blivit fel nu när vi har en ekonomi som glöder?

Christer Lkpg aka Anonym

Anonym sa...

Hm... alla pratar om hur dålig den svenska skolan är, men internationella jämförelser visar en helt annan bild. Är man i topp är det kanske också svårare att gör stor förbättringar än om man är längre ned. Dock inte sagt att obehöriga lärare kan vara ett problem, men en mer nyanserad och faktabaserad diskussion vore bra. Också viktigt att inte se skolan som en isolerad värld skild från övriga samhället, varför ser vi depression och annat krypa ned i åldrarna?

TOMMY RYDFELDT sa...

Nja, problemet är ju att svenska skolan internationellt inte är bäst.

Följ denna länk så ser man att svenska gymnasiet inte är i topp.

http://www.ciu.org/nyheter_528/svenska-gymnasieelever-under-snittet-i-internationell-jamforelse/

Svensk gymansieskola är under snittet i internationell jämförelse när det gäller godkänt och hur många som slutför sin utbildning.

Det är bara en av många rapporter från bland annat OECD som visar på samma resultat. Det finns utrymme för klara förnbättringar av svenska skolan.

Och till Christer Lkpg.

Lite svar om framtida skolan får vi nog ikväll hos KG Bergström SVT 2 kl 20.00. Rakt på ikväll med Jan Björklund.