torsdag, november 08, 2007

Kan journalister brottsutredas?

Det finns en uppfattning bland vissa journalister att de står över lagen. Polis och åklagare kan inte beslagta en dator eller göra husrannsakan.

Tänk följande scenario. Genom en internationell utredning av datortrafik får polisen reda på att en journalist laddar ner barnporr i sin dator. Han köper och är med och förmedlar till andra. Det har pågått under flera år.

Datorn som används är tidningens dator. En bärbar han har med sig hemma, ute på jobb men också inne på tidningen.

I samma dator har han även e-posttrafik och andra uppgifter som hör till arbetet.

Får polisen då ej beslagta denna dator?

Mitt svar är ett givet ja. Journalister kan inte med hänvisning till grundlagen och källskyddet stå över lagen.

Sedan måste det finnas restriktioner på hur polisen går igenom datorn och att det tas hänsyn till att det kan finnas källskyddas material.

En driven person kan ju också medvetet blanda olagligt material och källskyddat för att försvåra för polisen. Påstå att man håller på med en artikel.

Vad gäller TV 4 har man vad jag förstår vägrat lämna ut kontokortsslipen och därför gjorde man husrannsakan. Ordet låter som om poliserna rusade in och vände upp och ner på redaktionen.

Men som TV 4 visade själva gick man in. Visade upp sitt papper och fick efter en stund en kopia på slipen. Varför man inte lämnade den frivilligt är ju värt att fundera på. Kanske ville TV 4 få lite uppståndelse? och nu anmäler man åklagaren till JK.

Det jag kan hålla med TV 4 om är att beslutet husrannsakan inte följt principerna som gäller för proportionalitet och behov.

Att bevisa muta och bestickning kommer att bli svårt. Och fälls dem handlar det om mycket låga straff.

Speciellt svårt kommer man ha att hitta uppsåt och motiv. På vilket sätt skulle TV4 få fördelar? Var dessutom Schenström medveten om att TV 4 betalade? Speciellt som två vänner till Pihlblad var med tidigare under kvällen. Vänner som uppenbarligen fick vin och öl på TV 4:s bekostnad.

Det är ju inte förbjudet för en person anställd av staten att gå ut med en vän som råkar vara journalist och bli bjuden av honom personligen och kramas och pussar lite.

Om han använder jobbets kontokort och sedan lämnar denna nota till sin arbetsgivare är det snarare en fråga om hans personliga utlägg skall betalas av dem.

Allt detta borde åklagaren funderat över innan man skickade över poliser till TV 4. Men även åklagare gillar lite publicitet. Det vet vi sedan tidigare.

Inga kommentarer: