fredag, november 09, 2007

Skall Anders Fogh vinna igen?


Danmark går till nyval nu på tisdag den 13 september. Det är ett val i förtid utlyst av den liberale statsministern Anders Fogh Rasmussen. Han är statsminister sedan 2001 för en minoritetsregering bestående av liberala Venstre, närmast Folkpartiet, och Konservative Folkeparti, Danmarks moderater.

Venstre är också Danmarks största parti.

Danmark har många partier och en majoritetsregering som i Sverige, Norge och Finland är inte att tänka på.

Mot nuvarande regering står socialdemokraterna som får stöd av Radikale Venstre (RV), ett vänsterliberalt parti som även har kontakter med Folkpartiet och Socialistisk Folkeparti (SF). Ett vänstersocialistiskt parti ungefär som Johan Lönnroth m.fl. ville att Vänsterpartiet skulle ha blivit i Sverige.

Dessutom finns till höger det främlingsfientliga Dansk Folkeparti och till vänster Enhedslistan. Ett vänstersocialistiskt parti. Det parti som mest liknar svenska Vänsterpartiet.

Slutligen finns i mitten ett nytt parti Ny Alliance. Bildat av avhoppare från främst Radikale Venstre. Detta parti kan bli en joker i valet. Partiledaren Naser Khader var missnöjd över att Radikale Venstre inte samarbetade med övriga borgerliga partier men gillar inte att nuvarande regering i vissa frågor gjort sig beroende av Dansk Folkeparti. Men han vill ha Anders Fogh Rasmussen som statsminister.

RV och SF lär inte sitta i samma regering vid majoritet för vänsterpartierna utan gissningsvis blir det då en regering med Socialdemokraterna och Radikale Venstre.

Utanför Folketinget finns ett antal partier. Inget ser ut att komma in i Folketinget. Förutom då Ny Alliance som redan har avhoppade medlemmar i parlamentet.

Valet blir mycket intressant. Opinionsundersökningarna på fredagen ger Fogh Rasmussen chans att bli omvald.

I en undersökning publicerad av Ritzau får de partier som utpekar Anders Fogh som fortsatt statsminister 94 mandat. Partierna som stöttar socialdemokraternas ledare Helle Thorning-Schmidt får 81 mandat.

Men mycket kan hända de sista dagarna i en valkampanj och valet är inte avgjort förrän sista rösten är räknad. På södnag är det den avslutande TV debatten mellan partiledarna. Den kan bli avgörande.

2 kommentarer:

Patrik sa...

"Dessutom finns till höger det främlingsfientliga Dansk Folkeparti och till vänster Enhedslistan. Ett vänstersocialistiskt parti. Det parti som mest liknar svenska Vänsterpartiet."

En fråga. Varför förser du den danska regeringens stödparti Dansk Folkeparti med en kategorisk och felaktig stämpel, medan du kostar på Enhedslisten en neutral förklaring? Du är väl borgerlig liberal och inte kommunist?

TOMMY RYDFELDT sa...

Tycker du det är neutralt att bli jämfört med vänsterpartiet? Jag skulle bli förolämpad. Ett parti i det förgångna som fortfarande inte gjort upp med sitt förflutna. Där partiledaren kallade sig kommunist, ändrade sig men formodligen fortfarande är och gör det.

Där det finns medlemmar som hyllar Castro.

Men att DF är främlingsfientligt är min uppfattning.