lördag, november 24, 2007

F.d rockstjärna blir miljöminister "Down under"

Rösträkningen är inte avslutad, men det är klart. Ny australisk premiärminister blir
Kevin Rudd (bilden till vänster) från Labor. Han slår rejält sittande premiärminister John Howard och hans konservativa koalition.

Omvärlden kommer att märka att det är en ny regering i Australien på två områden. De australiska trupperna kommer att lämna Irak och Australien får en ny miljöpolitik.

Man har varit ett av de länder som inte skrev på Kyotoavtalet men det kommer man att göra nu och Australien kommer att bli ett av de länder som står i fronten för en ny miljöpolitik i världen.

George Bush har förlorat en allierad både när det gäller Irak och miljöpolitiken.

Ny miljöminister blir med allra största säkerhet Peter Garrett.
F.d. sångare i gruppen Midnight Oil och innan valet skuggmiljöminister. Deras största hit var "Beds are burning" Finns här på You tube.

Peter Garrett (bilden ovan till höger) har varit politisk aktiv under många år. För ett antal år gick han med i Labor och har suttit i parlamentet sedan 2004.

Labor är att betrakta som ett mittenparti med europeiska mått. Med klar miljöprofil.

Söker man på termen ”socialism” på deras sida får man inte en enda träff. Det säger väl allt. Så om någon tror att det är en seger för traditionell socialdemokrati eller socialism så har man fel. ( Se kommentarer nedan)

Labor är på väg mot jordskredsseger och det ser till och med ut som premiärministern John Howard förlorar sin plats.

Labor har varit i opposition i 11,5 år. Sedan andra världskriget har koalitionen av liberala (som egentligen är konservativa) och nationella dominerat Australisk politik. Kevin Rudd blir efter 1947 bara den fjärde premiärministern från Labor

fredag, november 23, 2007

En köpfri dag är bara fånigt

Någon har kommit på idén att det skall vara en köpfri dag varje år. ”Buy nothing day”,

Varför?

När man läser vad de som ligger bakom säger så vill man ändra beteendet i grunden. Vi skall inte handla så mycket.

Känns lite som ett lyxproblem och lite för mycket Stockholmsinspirerat och med ett perspektiv från storstäder.

Det är så oerhört synd om de som bor i storstaden att de inte kan gå ut utan att mer eller mindre tvingas in i stora köpcentrum

- Så fort vi går utanför dörren påverkas vi att konsumera, säger en av dem som ligger bakom rörelsen i Sverige. Vad synd det är om honom.

Men det bor faktiskt människor utanför storstaden som har naturen och möjlighet till rekreation tätt in på sig.

För många är inte problemet heller att de handlar för mycket utan att pengarna inte alltid räcker till det som familjen behöver. inte minst i länder utanför Sverige.

Och vad gör köpbojkott en dag? Att man handlar på idag fredag och på söndag istället?

Jag kom ihåg när de så kallade Skärholmsfruarna i början av 1970-talet protesterade mot höga matpriser och bojkottade bland annat mjölkinköp.

Rörelsen spred sig i landet och en kvinna från Göteborg blev intervjuad. Nu fick det vara nog, hon skulle bojkotta mjölkinköp.

Men vad händer om dina barn behöver mjölk, frågade reportern?

Då får min man köpa den, svarade hon. Så var det med den bojkotten.

Hade en rörelse skapats som gick ut på att handla ekologiskt, rättvisemärkt eller närproducerat i en vecka så hade jag varit med. Det kunde ha lärt både köpmän och kunder att det finns alternativ. Alternativ som är bra för vår miljö. Att vi lärde oss att båda köpa och äta klimatsmart.

En köpfridag är bara fånigt.

UPPDATERAT 13:58

Hittade en bra artikel i samma ämne av CUF:s ordförande Magnus Andersson.

Här på politikerbloggen och här på hans egen blogg.

torsdag, november 22, 2007

Skall Sverige Euroomrösta?

Idag lade danske statsministern Anders Fogh Rasmussen (Bilden längre ner på sidan) fram sin regeringsförklaring. En ny skattereform står högst på dagordningen men även en folkomröstning om de fyra undantag Danmark har inom EU.

Ett av undantagen är att man inte har Euro eller rättare sagt deltagande i den monetära unionen. De övriga tre undantagen handlar om polisiärt och rättsligt samarbete, militärt samarbete och EU-medborgarskapet.

Gissningsvis blir det folkomröstning 2009.

Det som kan vara av intresse för Sverige är givetvis om Danmark inför Euro som valuta. Då är Sverige snart omringat av Euroländer. De nya medlemmarna från öst kommer samtliga att byta valuta när man får och har kvalificerat sig.

Skall Sverige då rösta på nytt?

Den svenska befolkningen har en gång sagt nej till Euro. Detta måste respekteras. Men om opinionen svänger och tiden går finns det skäl att ha en ny omröstning. Med tiden blir ju resultatet från den förra omröstningen ointressant. Varje år tillkommer nya väljare som inte fått rösta. Till slut når man en punkt då en majoritet av väljarkåren inte hade rösträtt när beslutet togs.

Om Danmark säger ja till Euro tror jag Sverige röstar mellan 2011 och 2013. Säger Danmark nej blir det ingen ny svensk omröstning under överskådlig framtid.

Sans och balans behövs trots EM plats

Sverige tog sig alltså till EM. Något jag gissat länge. Det gick ju inte att missa trots dåligt spel stundtals i kvalet under hösten. Jag trodde aldrig Spanien skulle förlora mot Nordirland och det gjorde man inte. Men det blev bara 1-0.

I Fotboll kan ibland mycket hända och det kan vara grymt. England var uträknat, så slår Israel Ryssland och man är tillbaka med chans igen. Ligger under med 2-0 går upp till 2-2. Chansen finns där och ett nytt mål för Kroatien och EM-drömmen för England är släckt.

Ryssland har samtidigt svårt mot Andorra och det står länge 0-0. Till slut vinner Ryssland med 1-0.

Kan det bli en bättre rysare?

Och idag 9.30 så träffades engelska fotbollsförbundet. På dagordningen: Skall Steve McClaren (med bister min på bilden) få sparken? Enligt Sky News är beslutet redan tagit att han sparkas.

I England finns bara två omdömen. Bra eller oduglig. Vinner man är man fantastisk, förlorar laget måste tränaren gå och blir idiotförklarad.

Sverige åker till EM med ett gammalt lag. Jag hoppas förbundskaptenen försöker få med en del nya spelare i truppen. Marcus Berg borde vara given. Alexander Farnerud måste få chansen och när det gäller mittbackar måste man se över truppen.

Försvaret som helhet är darrigt. Och jag hoppas Lagerbäck inser att Kim Källström skall spela.

Precis som Simon Bank i Aftonbladet tror jag inte att på någon frälsare som kommer in i truppen.

Tomas Brolins fantastiska vår 1990 från debut i IFK Norrköping till VM spelare och proffskontrakt med Parma, är ett undantag. Sådant händer inte ofta. Speciellt inte i Lagerbäcks lag där ordet chansning är förbjudet och erfarenhet prioriteras före kunskap.

Men som vanligt finns det journalister som tappar all sans och balans. Mats Olsson på Expressen börjar prata om guld. Skall man få medalj måste man slå lag som Nordirland hemma och vinna med mer än 2-1 mot Lettland.

Men ett EM med Sverige är mycket roligare än ett utan och hoppet om en bra insats är ju det sista som överger människan.

Vad gäller Lars Lagerbäck tycker jag fortfarande samma. Han bör avtackas efter EM och en ny förbundskapten måste få chansen att bygga upp ett nytt svenskt lag som kommer generationsväxla.


UPPDATERING 11.25

Som väntat kom beslutet från engelska FA. Steve McClaren får sparken. Även hans assisterande manager Terry Venables får gå.

Läs mer på Sky News och Daily Mirror.

onsdag, november 21, 2007

Varför är inte fotbollslandslaget folkkärt?

Ikväll skall Sverige spela en avgörande kvalmatch om en plats till EM i fotboll mot Lettland.

Men det är långt från utsålt på en arena som inte är Sveriges största. Som mest kan det komma 34 000 och ungefär 10 000 biljetter finns kvar.

Varför?

Borde det inte ha sålts slut omedelbart?

Den fråga som är naturlig att ställa sig är, varför är inte fotbollslandslaget folkkärt?

Istället har vi de eviga diskussionerna där man är upprörda i landslaget och landslagsledningen över vad pressen skriver.

För det första har varken spelarna eller Lagerbäck begripit att pressens roll är att kritisk granska när det är befogat och hylla när de gjort något bra.

Men man accepterar inte kritisk granskning.

Någon form av gruppgemenskap har skapats av Lagerbäck där man upplever all kritik som kritik mot gruppen och har direkt taggarna utåt.

Intressant är att Magnus Hedman som nu framfört kritik möts av tystnad från spelare som slutar ringa samt motthugg av Lars Lagerbäck.

Patrik Ekwall på Tv 4 kritiserade 2004 landslagsledningen och vad han kallade
" skyddande handen över den samling fullblodsproffs som man benämner med GRUPPEN".

Då var Magnus Hedman en del av denna grupp och reagerade skarpt mot kritiken i Aftonbladet, sidan finns fortfarande. Han uppförde sig på samma sätt som nuvarande spelare.

När Råsundapubliken buade mot Nordirland kom det nog som en chock för både spelare och ledare. Att pressen var kritiska det visste man, men svenska folket?

Givetvis är publiken något funderande över både hur man spelar och uttagningar men också hur man alltid försvarar sig i media.

Katastrofmatcher beskrivs som väl genomförda. Man blir utspelade och anser att man kunde ha vunnit och liknande.

Landslaget brukar ju vilja spela på Råsunda men jag tror man faktiskt är lite nervösa inför kvällens match. Leder Lettland kan buandet komma igen och förlorar Sverige finns risken att stora delar av publiken kommer ropa ”Avgå Lagerbäck” även om Sverige går till EM.

För jag tror Sverige kommer till EM trots allt. Spanien kommer slå Nordirland och vad som händer i Lettlandsmatchen saknar betydelse.

Men det som har betydelse är att Sverige behöver efter EM en nystart. Och i den ingår inte Lars Lagerbäck. Hoppas Lars-Åke Lagrell förstår det nu.

UPPDATERING 23.02

Som jag gissade blev Sverige klart. Spanien vann sin match och Lettlandsmatchen saknade betydelse.

England är dock ute. Saknar man Svennis? Hans facit är ju mycket bra. Och nu lär Steve McClaren få gå.

Beatrice Ask måste tänka om

Folkpartiet förslog i en rapport den 13 november, finns att läsa här, att det skulle inrättas en nationell polisstyrka mot den organiserade brottsligheten.

Såhär sa folkpartiets rättspolitiska talesman Cecilia Wigström:

”- Den organiserade brottsligheten breder ut sig i Sverige och utgör ett hot mot rättsstaten och ytterst vår demokrati. Polisen måste få verktyg så att den effektivare kan koppla greppet om de kriminella nätverken. Vi behöver förstärka Rikskriminalpolisen för att stödja de små polismyndigheterna och förbättra den nationella samordningen. Vi behöver ett svenskt FBI.”

Efter gårdagens attentat är det ännu mer angeläget.

Rikspolischefen vill ha en sådan styrka men justitieminister Beatrice Ask är motståndare.

Nu bör hon, nej måste hon tänka om.

Samordning mellan lokala polismyndigheter räcker inte. Det måste finnas ett samlat grepp nationellt som arbetar mot den organiserade brottligheten.

Beatrice Ask säger att hon är arg och beslutsam. Kan vi hoppas på ett snabbt beslut i denna fråga? Att ändra sig när fakta redovisas är ingen sbvaghet utan visar på styrka och ledarskap.

tisdag, november 20, 2007

Dubbelmoral är inte dubbelt så bra

Porrkungen Berth Milton har köpt 8,4 % av aktierna i AIK Fotboll.

AIK Fotbolls VD Charlie Granfelt gör som vanligt ett av sina mindre intelligenta uttalanden i Dagens Nyheter:

– Det är inte bra om AIK förknippas med varumärken som har att göra med porr, tobak, sprit och så vidare.

En stor sponsor i AIK har varit Åbro. Man tillverkar starköl och cider samt importerar viner och sprit och säljer till restauranger och Systembolag.

Jag försvarar på inget sätt den verksamhet Berth Milton bedriver. Jag konstaterar bara att den är laglig och han har precis som alla andra rätten att köpa aktier.

Bolag som börsnoterar sig tar risken att man får in ägare som inte älskas eller uppskattas av alla.

Till DN säger samme Granfelt också att ” Vi får ju inga pengar när han köper aktier”. Helt rätt om man inte gör en nyemission. Men nu har han köpt aktierna över börsen.

Problemet med sponsorkontraktet med Åbro är ju att där har AIK fått pengar och aktivt gjort reklam för dem.

Någon borde tala om för Charlie Granfelt att dubbelmoral inte är dubbelt så bra.

Landstinget Halland börjar satning på ekologiskt/närproducerat

Ekologiskt odlade frukter och grönsaker är nyttigare än konventionellt odlade, visar resultat från en stor EU-studie, skriver Svenska Dagbladet.

Jag är inte förvånad. Ekologiskt och närproducerat smakar mycket bättre. Kyckling är ett bra exempel där det finns ekologisk kyckling och sedan allt från färsk icke ekologiskt till frusen med en massa vatten i sig. Smaken går inte att jämföra överhuvudtaget. Vattenskadad kyckling är inte människoföda.

Handlarna tror också på en grön jul, enligt DN, med ökad försäljning av ekologiska produkter. Jag är inte förvånad.

I Landstinget Halland har det inte funnits någon policy om servering av ekologisk och närproducerad mat. Det innebär att köket på Varbergs sjukhus har ungefär 6-7% ekologiskt och köket i Halmstad bara några promille.

Köken och restaurangerna på de båda sjukhusen drivs av Landstingsservice, jag sitter i Styrelsen för Landstingsservice. Sjukhusen köper mat men det har varit dåligt intresse att köpa ekologiskt och närproducerat. Av kostnadsskäl.

Jag anser att den patient som ligger inne skall veta att maten är näringsriktig, smakar bra och är producerad med så lite miljöpåverkan som möjligt.

Eftersom Landstinget ännu inte tagit ett principbeslut har styrelsen för Landstingsservice som producent av maten tagit ett eget beslut.

Styrelsen beslöt i september att Kostservice (del av Landstingsservice) skall öka andelen ekologiskt och närproducerade livsmedel till att omfatta minst 10 % under 2007 - 2008.

Viktigt är att förvaltningen lär sig mer att arbeta med ekologiska och närproducerade varor. Hittar leverantörer. Och att även leverantörerna lär sig. Så att förpackningar och annat är anpassade för storkök.

Vissa tycker kanske målet är lågt men efter 2008 bör det vara möjligt öka andelen. Förhoppningsvis får vi då också ett principbeslut i Landstingsfullmäktige så att sjukhusen får krav på sig att köpa en viss andel ekologiskt och närproducerat och därmed tar del av kostnaden.

Jag vill inte sätta en bortre gräns för hur mycket ekologiskt och närproducerat man kan köpa. Ökar efterfrågan så brukar utbudet också öka och därmed kan köpen hela tiden öka.

När det gäller ekologiskt kontra närproducerat finns det närproducerade varor som kanske till 95 % är ekologiska. Mot detta ställs ibland ekologiska varor som åkt jorden runt.

Jag är övertygad om att en sådan närproducerad vara har mindre miljöpåverkan än vad ekologiskt vara har som åkt jorden runt. Därför är beslutet vi tog mycket bra utformat.

När har man sonat sitt brott?

En person som i sin ungdom kallblodigt mördade en annan människa har dömts, avtjänat sitt straff och under strafftiden studerat så att han kommit in på läkarlinjen.

Röster höjs nu, senast Anders Milton i DN, att han inte skall få utbilda sig till läkare.

Det skapar en intressant debatt som inte bara har med denna person att göra. När har man avtjänat sitt straff? Skall vissa yrken och uppdrag för alltid vara stängda för en brottsdömd?

Om det är så bör man skriva in det i lag och domstolen tar hänsyn till livstids avstängning från vissa yrken när man utdömer straffet.

Det finns emellertid flera problem om man börjar begränsa en dömds möjligheter till vissa yrken eller uppdrag. Jag tror att personer som verkligen vill hitta ett nytt liv kanske känner att det inte är någon idé då man skall avtjäna vissa delar av straffet hela livet.

Det känns också som ett problem att vissa får dubbla straff. Först ett fängelsestraff och sedan hindras man från att välja vissa yrken för all evighet.

Det är lätt att förfasas över att patienter skall lägga sitt öde i händerna på en dömd mördare men glömma bort konsekvensen av att hindra honom att utbilda sig.

När har man sonat sitt brott? Frågan är inte enkel och jag har inte svaret på men det är bra att debatten är igång.

måndag, november 19, 2007

Ytterligare bevis för vänsterns misslyckade skolpolitik

Så får vi nya bevis för hur (s), (v) och (mp) misslyckats med den svenska skolan under sina 8 år tillsammans vid makten.

Enligt Dagens Nyheter så har andelen niondeklassare med behörighet till gymnasieskolan har minskat jämfört med förra året. Det beror på att färre elever får godkänt i matematik.

Allt enligt Skolverkets betygsstatistik för årskurs 9 som presenteras i dag.

Enligt rapporten hade 88,8 procent av niondeklassarna våren 2007 behörighet till gymnasiet. Det är en minskning från tidigare år. En jämförelse mellan de ämnen som kräver lägst godkänt för behörighet visar att minskningen främst beror på en minskning av antalet elever med godkänt betyg i ämnet matematik.

Där har andelen elever med godkänt betyg minskat från 93,4 procent våren 2006 till 92,7 procent i år.

Varje vecka kommer nya rapporter om vänsterns misslyckande. Jan Björklund och alliansens skolpolitik har aldrig behövts mer.

Lagerbäcks tid är över

Jag tror Sverige kvalificerar sig till EM. Även ett Spanien med reserver kommer minst att spela oavgjort mot Nordirland. Förmodligen så vinner dem. Reserverna vill säkert visa att man skall spela i förstaelvan.

Däremot är jag orolig för Sverige. Pressen på spelarna ökar och det kan bli ett nervöst lag som kommer ut på Sveriges andraarena, Råsunda.

1-0 till Lettland efter 15 minuter och det kan bli en nervös föreställning. Kanske med burop från publiken som mot Nordirland?

Hur har Sverige hamnat här? Jo föryngringen av laget har helt misslyckats. Äldre spelare har ersatts av spelare gärna över 25 och ibland inte långt från 30.

Jag kan t.ex. inte begripna hur Rade Prica som spelar i Danmark helt plötsligt kommit med som forwardsreserv. Marcus Berg hade väl varit helt naturligt att få in som sista forward för att se och lära och kanske spela 5-10 minuter. Och var är bröderna Farnerud?

Trygghet och kontinuitet har prioriterats. Att Daniel Andersson under flera år och speciellt 2007 gjort en mycket medelmåttig säsong i Malmö FF, ett lag i mitten av svenska tabellen, bryr man sig inte om. Att han finns med i truppen är förvånande och att han får spela totalt obegripligt. Men trygghet och erfarenhet går före kompetens.

Stommen av laget har bara blivit äldre. Lagerbäck satsar alltid kortsiktigt.

Av de spelare som fick spela några minuter mot Spanien kommer bara två stycken bli bättre. Zlatan och Kim Källström. Fler spelare som Ljungberg Anders Svensson, Olof Mellberg och Marcus Allbäck har nåt sin topp och är på nedgång. Andra har nått sin topp men stannat där och inte lyckats ta klivet upp till hög europeiskt klass.

Bra exempel är Christian Wilhelmsson och Anders Isaksson. Båda kommer ha problem att spela till sig en ordinarie plats i Premier League. Det är alltså ett lag där stommen bara kan bli sämre.

Fredrik Ljungbergs eviga skador ger definitivt ingen kontinuitet. Är han en tillgång eller belastning då man aldrig vet om han spelar? Och idag avstod han träningen igen. Hur ofta har man hört detta?

Jämför med IFK Göteborgs startelva mot Trelleborg när man vann guldet. 6 stycken spelare kan bli bättre. 2 har nått sin topp och var på väg ner. 3 spelare har nått sin topp men håller hög/bra allsvensk klass.

Fotbollslandslaget påminner om hur det gick för handbollslandslaget under Bengt Johansson. Samma spelare fortsatte, blev äldre, hade framgång, blev äldre men en dag hade laget blivit gammalt och succén uteblev. Total föryngring behövdes.

Samma med IFK Göteborg. Stommen var under många år samma spelare som hade sådan framgång i Champions league. 1997 var de för gamla och man vann inget SM-guld. Det blev panik i klubben. Spelare köptes på löpande band för dyra pengar utan att de passade in. En grupp spelare som senare döptes till Wernerssons restlager när de inte platsade.

Efter EM 2008 kommer Sverige att behöva föryngras rejält. 7-8 man från truppen mot Spanien och Lettland måste man tacka för vad de gjort. Problemet är att efter EM startar VM-kval.


Lars Lagerbäck skulle utan tvekan fortsätta satsa på Ljungberg, Daniel Andersson, Anders Svensson. m.fl. Sverige skulle misslyckas kopiöst och Lagerbäck tvingas gå kring 2009.

En ny förbundskapten får samma problem men det är lättare att ha överseende med att en förnyelse tar 2-3 år. Den nya förbundskaptenen har ju ingen del i att föryngringen inte genomförts.

Lars Lagerbäcks tid är över. Det var den redan efter 2006 års VM. En ny förbundskapten borde ha haft chansen att efter 2006 föryngrat och byggt upp ett nytt lag med sikte på VM 2010. Kvalificering till EM hade varit en bonus.

Jag hoppas Lars-Åke Lagrell har studerat det senaste året med landslaget ingående och inser att ett nytt kontrakt med Lars Lagerbäck helt skall avföras från dagordningen.