tisdag, november 20, 2007

Landstinget Halland börjar satning på ekologiskt/närproducerat

Ekologiskt odlade frukter och grönsaker är nyttigare än konventionellt odlade, visar resultat från en stor EU-studie, skriver Svenska Dagbladet.

Jag är inte förvånad. Ekologiskt och närproducerat smakar mycket bättre. Kyckling är ett bra exempel där det finns ekologisk kyckling och sedan allt från färsk icke ekologiskt till frusen med en massa vatten i sig. Smaken går inte att jämföra överhuvudtaget. Vattenskadad kyckling är inte människoföda.

Handlarna tror också på en grön jul, enligt DN, med ökad försäljning av ekologiska produkter. Jag är inte förvånad.

I Landstinget Halland har det inte funnits någon policy om servering av ekologisk och närproducerad mat. Det innebär att köket på Varbergs sjukhus har ungefär 6-7% ekologiskt och köket i Halmstad bara några promille.

Köken och restaurangerna på de båda sjukhusen drivs av Landstingsservice, jag sitter i Styrelsen för Landstingsservice. Sjukhusen köper mat men det har varit dåligt intresse att köpa ekologiskt och närproducerat. Av kostnadsskäl.

Jag anser att den patient som ligger inne skall veta att maten är näringsriktig, smakar bra och är producerad med så lite miljöpåverkan som möjligt.

Eftersom Landstinget ännu inte tagit ett principbeslut har styrelsen för Landstingsservice som producent av maten tagit ett eget beslut.

Styrelsen beslöt i september att Kostservice (del av Landstingsservice) skall öka andelen ekologiskt och närproducerade livsmedel till att omfatta minst 10 % under 2007 - 2008.

Viktigt är att förvaltningen lär sig mer att arbeta med ekologiska och närproducerade varor. Hittar leverantörer. Och att även leverantörerna lär sig. Så att förpackningar och annat är anpassade för storkök.

Vissa tycker kanske målet är lågt men efter 2008 bör det vara möjligt öka andelen. Förhoppningsvis får vi då också ett principbeslut i Landstingsfullmäktige så att sjukhusen får krav på sig att köpa en viss andel ekologiskt och närproducerat och därmed tar del av kostnaden.

Jag vill inte sätta en bortre gräns för hur mycket ekologiskt och närproducerat man kan köpa. Ökar efterfrågan så brukar utbudet också öka och därmed kan köpen hela tiden öka.

När det gäller ekologiskt kontra närproducerat finns det närproducerade varor som kanske till 95 % är ekologiska. Mot detta ställs ibland ekologiska varor som åkt jorden runt.

Jag är övertygad om att en sådan närproducerad vara har mindre miljöpåverkan än vad ekologiskt vara har som åkt jorden runt. Därför är beslutet vi tog mycket bra utformat.

Inga kommentarer: