onsdag, november 21, 2007

Varför är inte fotbollslandslaget folkkärt?

Ikväll skall Sverige spela en avgörande kvalmatch om en plats till EM i fotboll mot Lettland.

Men det är långt från utsålt på en arena som inte är Sveriges största. Som mest kan det komma 34 000 och ungefär 10 000 biljetter finns kvar.

Varför?

Borde det inte ha sålts slut omedelbart?

Den fråga som är naturlig att ställa sig är, varför är inte fotbollslandslaget folkkärt?

Istället har vi de eviga diskussionerna där man är upprörda i landslaget och landslagsledningen över vad pressen skriver.

För det första har varken spelarna eller Lagerbäck begripit att pressens roll är att kritisk granska när det är befogat och hylla när de gjort något bra.

Men man accepterar inte kritisk granskning.

Någon form av gruppgemenskap har skapats av Lagerbäck där man upplever all kritik som kritik mot gruppen och har direkt taggarna utåt.

Intressant är att Magnus Hedman som nu framfört kritik möts av tystnad från spelare som slutar ringa samt motthugg av Lars Lagerbäck.

Patrik Ekwall på Tv 4 kritiserade 2004 landslagsledningen och vad han kallade
" skyddande handen över den samling fullblodsproffs som man benämner med GRUPPEN".

Då var Magnus Hedman en del av denna grupp och reagerade skarpt mot kritiken i Aftonbladet, sidan finns fortfarande. Han uppförde sig på samma sätt som nuvarande spelare.

När Råsundapubliken buade mot Nordirland kom det nog som en chock för både spelare och ledare. Att pressen var kritiska det visste man, men svenska folket?

Givetvis är publiken något funderande över både hur man spelar och uttagningar men också hur man alltid försvarar sig i media.

Katastrofmatcher beskrivs som väl genomförda. Man blir utspelade och anser att man kunde ha vunnit och liknande.

Landslaget brukar ju vilja spela på Råsunda men jag tror man faktiskt är lite nervösa inför kvällens match. Leder Lettland kan buandet komma igen och förlorar Sverige finns risken att stora delar av publiken kommer ropa ”Avgå Lagerbäck” även om Sverige går till EM.

För jag tror Sverige kommer till EM trots allt. Spanien kommer slå Nordirland och vad som händer i Lettlandsmatchen saknar betydelse.

Men det som har betydelse är att Sverige behöver efter EM en nystart. Och i den ingår inte Lars Lagerbäck. Hoppas Lars-Åke Lagrell förstår det nu.

UPPDATERING 23.02

Som jag gissade blev Sverige klart. Spanien vann sin match och Lettlandsmatchen saknade betydelse.

England är dock ute. Saknar man Svennis? Hans facit är ju mycket bra. Och nu lär Steve McClaren få gå.

1 kommentar:

Nisse S sa...

Intressant analys, Tommy.
Jag har funderat en del på lagkaptenens inverkan på resten av "gruppen".
Landslaget har vid flera tillfällen visat tydliga tecken på spelglädje och harmoni, när ordinarie lagkapten inte spelat...
Klarar vi inte oavgjort har vi inget i EM att göra!