torsdag, november 22, 2007

Skall Sverige Euroomrösta?

Idag lade danske statsministern Anders Fogh Rasmussen (Bilden längre ner på sidan) fram sin regeringsförklaring. En ny skattereform står högst på dagordningen men även en folkomröstning om de fyra undantag Danmark har inom EU.

Ett av undantagen är att man inte har Euro eller rättare sagt deltagande i den monetära unionen. De övriga tre undantagen handlar om polisiärt och rättsligt samarbete, militärt samarbete och EU-medborgarskapet.

Gissningsvis blir det folkomröstning 2009.

Det som kan vara av intresse för Sverige är givetvis om Danmark inför Euro som valuta. Då är Sverige snart omringat av Euroländer. De nya medlemmarna från öst kommer samtliga att byta valuta när man får och har kvalificerat sig.

Skall Sverige då rösta på nytt?

Den svenska befolkningen har en gång sagt nej till Euro. Detta måste respekteras. Men om opinionen svänger och tiden går finns det skäl att ha en ny omröstning. Med tiden blir ju resultatet från den förra omröstningen ointressant. Varje år tillkommer nya väljare som inte fått rösta. Till slut når man en punkt då en majoritet av väljarkåren inte hade rösträtt när beslutet togs.

Om Danmark säger ja till Euro tror jag Sverige röstar mellan 2011 och 2013. Säger Danmark nej blir det ingen ny svensk omröstning under överskådlig framtid.

4 kommentarer:

BengtOB sa...

Intressanta tankar! Jag tycker inte att "bäst före datum" har gått ut ännu för vår tidigare omröstning om Euron. Vårt NEJ då bör bestå så länge inte nu anslutna länder i praktiken kunnat bevisa att det tillför oss något av värde. Så här långt är det ju tvärtom vad jag vet.
Jag tycker det är mycket mera angeläget att vi får till stånd en omröstning om det nya reformfördraget. Det har ju inte varit uppe till debatt i någon valrörelse eller över huvud taget här i Sverige. Massmedia verkar vara riksdagspartiernas förlängda arm och berör ju bara frågan ytligt och sporadiskt. Varför har inte våra s.k. "public service"-företag tagit upp frågan och startat en genomlysande debatt. Reformfördraget är den största förändringen av det svenska politiska systemet på hundra år, ändå debatteras det inte alls. Varför? OM nu reformfördraget är så "ofarligt" för vårt självbestämmande, varför tål det då inte att debatteras?
Detta undrar Bengan

TOMMY RYDFELDT sa...

Jag delar din uppfattning om att man bör folkomrösta även om det nya fördraget. Skrev detta inlägg för en tid sedan.

http://rydfeldt.blogspot.com/2007/10/brllop-folkomrsta-och-att-besvara-e.html

Unknown sa...

Sverige borde EU-omrösta istället, så vi slipper vara med i skräpet.

BengtOB sa...

Jag läste ditt tidigare inlägg beträffande nya EU-fördraget och att vi bör få folkomrösta om detta. Själv är jag för EU-medlemskap men mot utökad makt till EU, som jag anser bara skall syssla med ett fåtal frågor såsom frihandeln, freden, brottsbekämpning och miljöfrågor. Ett fördrag som inte tål att debatteras verkar inte sunt. Dessutom är det till ca 95% identiskt med det sedan tidigare förkastade fördraget. Om EU vill bli "ett folkens EU" måste ländernas regeringar våga debattera vad de nu är på väg att genomföra över huvudet på medborgarna. Heder åt den folkpartistiska och de 7centerpartistska riksdagsledamöter som vågat framföra en egen åsikt i denna fråga. Det är bara så beklämmande att övriga riksdagsledamöter i S och Alliansblocket bara "jamsar med" sina partiledningar. Hur får vi dem, massmedia och svenska folket att vakna så debatten kan börja?