tisdag, november 20, 2007

När har man sonat sitt brott?

En person som i sin ungdom kallblodigt mördade en annan människa har dömts, avtjänat sitt straff och under strafftiden studerat så att han kommit in på läkarlinjen.

Röster höjs nu, senast Anders Milton i DN, att han inte skall få utbilda sig till läkare.

Det skapar en intressant debatt som inte bara har med denna person att göra. När har man avtjänat sitt straff? Skall vissa yrken och uppdrag för alltid vara stängda för en brottsdömd?

Om det är så bör man skriva in det i lag och domstolen tar hänsyn till livstids avstängning från vissa yrken när man utdömer straffet.

Det finns emellertid flera problem om man börjar begränsa en dömds möjligheter till vissa yrken eller uppdrag. Jag tror att personer som verkligen vill hitta ett nytt liv kanske känner att det inte är någon idé då man skall avtjäna vissa delar av straffet hela livet.

Det känns också som ett problem att vissa får dubbla straff. Först ett fängelsestraff och sedan hindras man från att välja vissa yrken för all evighet.

Det är lätt att förfasas över att patienter skall lägga sitt öde i händerna på en dömd mördare men glömma bort konsekvensen av att hindra honom att utbilda sig.

När har man sonat sitt brott? Frågan är inte enkel och jag har inte svaret på men det är bra att debatten är igång.

Inga kommentarer: