lördag, november 24, 2007

F.d rockstjärna blir miljöminister "Down under"

Rösträkningen är inte avslutad, men det är klart. Ny australisk premiärminister blir
Kevin Rudd (bilden till vänster) från Labor. Han slår rejält sittande premiärminister John Howard och hans konservativa koalition.

Omvärlden kommer att märka att det är en ny regering i Australien på två områden. De australiska trupperna kommer att lämna Irak och Australien får en ny miljöpolitik.

Man har varit ett av de länder som inte skrev på Kyotoavtalet men det kommer man att göra nu och Australien kommer att bli ett av de länder som står i fronten för en ny miljöpolitik i världen.

George Bush har förlorat en allierad både när det gäller Irak och miljöpolitiken.

Ny miljöminister blir med allra största säkerhet Peter Garrett.
F.d. sångare i gruppen Midnight Oil och innan valet skuggmiljöminister. Deras största hit var "Beds are burning" Finns här på You tube.

Peter Garrett (bilden ovan till höger) har varit politisk aktiv under många år. För ett antal år gick han med i Labor och har suttit i parlamentet sedan 2004.

Labor är att betrakta som ett mittenparti med europeiska mått. Med klar miljöprofil.

Söker man på termen ”socialism” på deras sida får man inte en enda träff. Det säger väl allt. Så om någon tror att det är en seger för traditionell socialdemokrati eller socialism så har man fel. ( Se kommentarer nedan)

Labor är på väg mot jordskredsseger och det ser till och med ut som premiärministern John Howard förlorar sin plats.

Labor har varit i opposition i 11,5 år. Sedan andra världskriget har koalitionen av liberala (som egentligen är konservativa) och nationella dominerat Australisk politik. Kevin Rudd blir efter 1947 bara den fjärde premiärministern från Labor

2 kommentarer:

Peter A sa...

Tyvärr så har du fel om att Labour inte skulle vara ett socialdemokratiskt parti.

Citerat från deras hemsida:

"The Australian Labor Party is a democratic socialist party and has the objective of the democratic socialisation of industry, production, distribution and exchange, to the extent necessary to eliminate exploitation and other anti-social features in these fields."

http://www.alp.org.au/platform/chapter_17.php

TOMMY RYDFELDT sa...

Peter!

Man skall nog vara klar över att Australiska Labor (inte Labour) har kvar dessa rader ungefär precis så som socialdemokraterna har kvar rader om republik.

Whitlam regeringen på 1970-talet hade klara socialistiska tendenser men med Bob Hawke som premiärminister 1983 och Paul Keating som finansminister tog man en annan väg. Privatiseringar var plötsligt Labors grej.

Egentligen av samma skäl som brittiska Labour. Man var inte valbara som ett vänsterparti.

Såhär sa Kevin Rudd I en intervju i tidningen The Age
(tryck gärna på länken)

"NEW Opposition Leader Kevin Rudd has decisively moved to modernise the Labor Party's view of itself, rejecting socialism as an "arcane, 19th-century" doctrine and defining Labor's values as equality, solidarity and sustainability.

"It's critical that when we say to the Australian people that we want to construct an alternative vision for Australia, that they know the values for which we stand. Socialism isn't one of them,"

Så här refererades nya premiärministern Kevin Rudds radio intervju i ämnet i tidningen The Australian
(tryck gärna på länken)

Artikeln fick rubriken "A socialist? He's not even left-wing"

Som alltid är det riskfyllt att överföra etiketter i ett land till ett annat. Man menar olika. I Australien är Liberals inte liberala utan konservativa. Och är systerparti till moderaterna.





Och såhär sa han till tidningen