söndag, november 25, 2007

Sahlins omdöme sviktar

Sverige har en regering som punkt efter punkt genomför exakt det man gick till val på. På skol- och utbildningsområdet har de båda ministrarna Jan Björklund och Lars Leijonborg antingen drivit igenom beslut av förändringar eller tillsatt utredningar med klara direktiv om förändringar. T.ex. betygsutredningen.

På andra området är det likadant. En enorm satsning på jobblinjen, precis som det man sa i valet. Utförsäljning av statlig egendom, precis det man sa i valet. Man provar att tillsätta generaldirektörer genom att annonsera ut tjänsterna. Också ett vallöfte. Och så skulle jag kunna fortsätta.

Då plötsligt poppar Mona Sahlin (bilden på denna sida) upp och påstår. Givetvis tappar hon på nytt omdömet och påstår på DN debatt:

”Men aldrig tidigare har vi haft en regering som konsekvent och medvetet försökt vilseleda sina väljare och dölja sin egen politiska agenda för att vinna stöd. Det går inte i längden att säga en sak och sedan göra något annat. Förr eller senare genomskådas det. Väljarstödet sjunker och förtroendet för ledarskapet viker.”

När hon sedan skall ge exempel på detta så uppstår de stora problemen.

Hon påstår att alliansen ville sänka bensinskatten. Fel. Ett enskilt parti (kd) drev denna fråga.

Är det ett problem för (s) att den höjs? Vill (s) sänka den? Hur är det med klimatpolitiken?

Hon påstår att regelkrånglet för småföretagare ökat och inte minskat. Men snälla Fru Sahlin. Ett stort arbete pågår och när alliansen möter väljarna 2010 har krånglet minskat.

Hon påstår att stopplagen för möjlighet att sälja ut akutsjukhus togs bort. Och försöker påskina att detta inte skulle ha sagts innan valet. Men alliansen var emot lagen när den infördes och drev att den skulle bort. Alltså uppfyllt vallöfte.

Fastighetsskatten avskaffas och godtycklighet blir till en fastighetsavgift. Men nu gör Sahlin påståendet att 220 000 småhusägare får höjd skatt. Jämfört med vad och när?

Våren 2006 så lämnade den regering hon satt i tillsammans med (mp) och (v) en budget till riksdagen. Inte ett ljud om fastighetsskatten. De flesta skulle få kraftigt höjda taxeringsvärden och därmed höjd skatt.

Under galgen, efter att alliansen lämnat besked, så lovade (s) frysa taxeringsvärdena. Men hur länge var oklart. Kanske bara så man vann valet?

Alla får sänkt fastighetsskatt/fastighetsavgift jämfört med hur det varit om budgeten våren 2006 hade genomförts. Det är givetvis relevant att jämföra med hur det hade varit med en (s) regering. Och då får alla sänkt skatt/avgift. Läs här vad Ingemar Hansson på finansdepartementet säger.

Artikeln i DN säger inget om vad (s) och Mona Sahlin vill göra. Vad är deras jobbpolitik, skolpolitik, skattepolitik? Vad vill man med fastighetsskatten, bensinskatten och klimatet?

Och att säga en sak och göra en annan är (s) mästare på. År 1988 gick man då till val på att en ny arbetsmarknadsminister, Mona Sahlin, 1990 skulle föreslå strejkstopp, lönestopp m.m.? Gick man till val på att ansöka om medlemskap i EU?

Nej, Mona Sahlin har tappat omdömet. Och när man lsäer sådana artiklar som den i DN känns det bra inför 2010.

För det är ju som Göran Persson sa:

”Hennes styrka är inte tänkandet.
I stället är det hennes sätt att förmedla och föra fram budskapet som är hennes styrka.
– Det är inte så märkvärdigt, det som kommer över hennes läppar. Man tilltror henne en större politisk kapacitet än vad hon har.”


Men när budskapet är fel så hjälper inte att hon kan förmedla.

3 kommentarer:

Pencroff sa...

Val vinns inte på löften utan på förtroende.
Svenska folket svalde den ogranskade bilden av att högeralternativet nu stod för helt andra värderingar och målsättningar än vad de tidigare hade gjort och som då hade lämnat dem utanför regeringsställning. Nu efter valet ser väljarna att värderingarna och målsättningarna uppenbart inte varit ärligt redovisade. Detta tycks obegripligt för samtliga högerdebattörer, men hur förklarar man annars att vi har ett glapp mellan valresultat och opinionsläge som fullständigt saknar historiska motsvarigheter i svensk politik? Fullständigt uppenbart är ju att väljarnas bild före och efter valet är oförenliga och med stöd från medierna blir det ju svårt att hävda att kommunikationen skulle visa fnegativ skillnad mellan bilden och verkligheten. Det är en stor skam att en politiker idag på DN Debatt behöver göra journalisternas jobb.

TOMMY RYDFELDT sa...

Det sprids en myt om att alliansregeringen skulle tappat extremt mycket

Eller som ”Pencroff” skriver

”vi har ett glapp mellan valresultat och opinionsläge som fullständigt saknar historiska motsvarigheter i svensk politik?”

Men det är inte sant.

I valet i september 1994 fick socialdemokraterna 45,3 % av rösterna. I januari 1996 var man i Temo nere på 29,0.

Det var ett tapp vi inte sett i historien många gånger. På 16 månader tappade (s) otroliga 16,3%.

Problemet är ju för (s) att media måste hålla sig till sanningen och kan inte sprida myter om regeringen som (s)-bloggare och Mona Sahlin gör.

Problemet för (s) är ju också att journalister ju närmare valet kommer att fråga Mona Sahlin om hon skall ta bort jobbavdraget och höja skatten för låg och medelinkomsttagare?

Vilken jobbpolitik skall (s) ha?

Vilken skolpolitik skall man ha?

Skall man gå tillbaka till det gamla fastighetskatteförslaget och kraftigt höja skatten för villaägare?

Med vem skall man regera och slutligen så kommer journalisterna att fråga: Vilken politik kan man förvänta sig om (s), (mp) och (v) vinner valet?

fatima sa...

Det är en fröjd att läsa din blogg! Svar på tal, Sahlin!