fredag, november 30, 2007

Hur har Chávez blivit vänsterns favorit?

Venezuelas president Hugo Chávez har av någon underlig anledning blivit vänsterns favorit. En slags ny Fidel Castro. Kan det vara så enkelt att misstron och ibland hatet mot USA är det som styr? Och att det är därför man är så förtjust i Chávez, för att han sätter sig upp mot USA på alla tänkbara sätt?

Att fiendens fiende blir min vän?

Vänstern borde inse att det finns samma risk att ha Hugo Chávez som favorit som de som hade Fidel Castro, Pol Pot, Mugabe, Vietnan m.fl. länder och ledare som förebilder.

Hugo Chávez val av kompisar borde ju också få en och annan att fundera.

Fidel Castro (som han kramar om på bilden på sidan) och Irans president Mahmoud Ahmadinejad är väl knappast personer som man tänker på när någon säger ordet demokrati.

Att han har svårt att uppföra sig är mer kuriosa och det var ganska kul när spanske kungen uppretat frågade "varför håller du inte käften"? Här finns en roligt klipp på YouTube

Hugo Chavez vill införa en ny grundlag.

Presidentens mandatperiod och liknande finns det ingen anledning att ha synpunkter. Med det finns tre saker som förändrar Venezuela från demokrati till på väg mot diktatur.

1.Venezuela blir en "socialistisk, bolivarisk republik".

2.Socialistisk grundsyn" ska prägla skolans undervisning.

3.Undantagslagar får införas av presidenten

Att jag skriver på väg mot diktatur beror ju på hur man hanterar grundlagen om den går igenom.

Kommer Hugo Chávez acceptera att någon öppet driver att Venezuela inte skall vara en socialistisk, bolivarisk republik? Blir dessa fängslade för brott mot grundlagen?

Kommer lärare som vill vara opartiska att avskedas för att de inte vill lära ut en socialistisk grundsyn och eventuellt fängslas?

Kommer Chávez så fort man försöker ha demokratiska demonstrationer att utnyttja att han kan utlysa undantagslagar?

Det har funnits många Chávez i världen. Som stegvis begränsat de demokratiska och mänskliga rättigheterna och till slut börjat använda valfusk och totalitära metoder när folket inte längre vill ha deras styre.

Det förekommer nu kraftiga protester mot grundlagsförslaget. Kommer Hugo Chávez att accepterare om grundlagen inte röstas igenom? Kommer han att försöka rösta igenom den genom valfusk?

Det bästa sättet att mäta en demokratis hälsa är maktskifte. Att någon accepterar att man förlorat och lämnar över i lugn och ordning till en ny president/regering.

Det som händer i Ryssland nu är oroande ur demokratisynpunkt just därför att Vladimir Putin inte tycks acceptera att det skulle kunna bli någon annan som blir Rysslands starke man eller kvinna.

Det skall bli intressant att följa både Ryssland och Chávez de närmaste åren. Blir det mer demokrati eller mindre demokrati?

Och det skall bli intressant att se vad vänstern säger om Hugo Chávez om några år. Blir det avståndstagande och besvikelse?

DN 1,
DN2,
Svd 1,
Svd 2

Inga kommentarer: