tisdag, november 27, 2007

Har Göran Johansson rätt?

När Göran Johansson (s), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg ,gör utspel så gör han det inte för att han vill få uppmärksamhet i sig eller som ett taktiskt utspel för att försöka ta väljare från Sverigedemokraterna.

Göran Johansson är en person som genom sitt ovanliga kontaktnät brukar vara mycket medveten om vad ”vanliga” väljare tycker och tänker. Han behöver inte titta på vad fokusgrupper och opinionsundersökningar säger.

Jag hade en del med honom att göra främst när det gäller byggnationen av GöteborgsOperan.

När Göran Johansson (bilden på denna sida) kom in i det projektet skulle operan ligga på Gamla Ullevis plats. Men han fick direkt signaler, inte minst från medlemmar på hans gamla arbetsplats SKF, att den platsen var en helig plats för fotboll. Och de som i Göteborg, oavsett vilket lag man håller på, är intresserad av fotboll jämfört med opera, går ju inte ens att jämföra på samma dag

Så hans förslag blev nere vid Lilla Bommen, och där ligger operan.

När han nu gör ett utspel i GT om flyktingpolitiken är jag säker på att hans överväganden bygger på samma grund, signaler från gräsrötter. Signaler som oroar honom. Många är oerhört fundersamma över hur flykting- och integrationspolitiken har hanterats de senaste 20 åren. Av regeringar med olika färg.

Hans förslag vad gäller ny integrationspolitik är:

1. Så fort en flykting kommer till Sverige så skall han eller hon få ett introduktionsår för att lära sig svenska.

2. De första en flykting ska träffa är en tjänsteman som tar reda på vad flyktingen har för kunskaper och utbildning, och en arbetsförmedlare – inte en socialarbetare.

3. Flyktingen ska få ett praktikjobb som stämmer med hans kunskaper.

4. Han eller hon ska samtidigt få svenskutbildning som även innehåller yrkessvenska –så att den som är snickare eller IT-ingenjör får specialutbildning i svenska som passar just den individen.

Han vill också tvinga svenska kommuner att ta emot flyktingar efter kommunernas storlek. Migrationsverket skall då bestämma var flyktingen skall bo det första året.

Dessutom vill ha utvisa all som kommer hit genom flyktingsmugglare. Någon som säkert får rubriker.

Smugglade flyktingar är ett problem för hela flyktingpolitikens trovärdighet. Skall man kunna köpa sig till asyl och genom att ha falska handlingar försvåra för svenska myndigheter att fastställa om personen verkligen har asylrätt?

De som inte har resurserna men kanske klara asylskäl hänvisas till läger i Syrien och Jordanien. Hur rättvist är detta?

När man lyssnar på människor är det några saker som de irriterar sig på. Smugglade flyktingar är en sådan fråga. Falska handlingar är en annan. Att man kan direkt ta hit anhöriga en tredje. Och att personer som fått asyl återvänder och relativt snabbt besöker sitt f.d. hemland är en fjärde.

Sverige har en skyldighet att se till att de som måste ha skydd får denna möjlighet i Sverige. Att det inte blir pengar och hur företagsam man är som avgör.

Det är viktigt för att vi skall kunna stå upp för en bra asylpolitik att den är trovärdig. Tror inte det svenska folket att det görs allt för att rätt personer skall få asyl riskerar det undergräva trovärdigheten i hela flyktingpolitiken.

Men även integrationen för den som beviljats asyl är oerhört avgörande för flyktingpolitikes trovärdighet.

Har Göran Johansson rätt? Inte minst när det gäller de fyra punkterna som gäller integrationen tycker jag det och givetvis måste alla kommuner ta gemensamt ansvar.

Sen om man generellt kan neka att pröva asylskäl bara för att en person smugglats hit är mycket tveksamt. Strider förmodligen mot internationell rätt.

Men det är väl alltid så med Göran Johansson att han tar till ett röstläge så att han hörs och skapar debatt. Och debatt har han redan skapat.

Uppdaterat 15:03

Migrationsminister Tobias Billström bekräftar det jag gissade. Göran Johanssons förslag att utvisa alla direkt som smugglats hit strider mot Genèvekonventionen. Även en jurist på Migrationsverket är av samma mening.

Uppdaterat 15:53

Mona Sahlin tar nu avstånd från Göran Johanssons idéer om att direkt utvisa flyktingar som smugglats hit. Kanske inte oväntat. Tyvärr hamnar debatten på just denna del av hans utspel som var mindre genomtänkt. För de fyra punkterna (se ovan) för bättre integration är väl värda att titta på. Och att alla kommuner skall ta ansvar för flyktingmottagande är givet.

3 kommentarer:

Kim Moberger sa...

Tack för ditt informationstillägg. Tråkigt (men tur att de finns) att man ska behöva gå in på bloggar för att få en mer utförlig rapport, då tidningarna är så pass bristfälliga. Håller med dig om att de fyra första punkterna verkar hyfsade utifrån det du skriver. Fram med ett mer personligt bemötande från Sveriges sida och en uppskattning av vad människor kan tillföra istället för att se dem som offer. Och att förändringar behövs i flyktingpolitiken är väl solklart. En avvisning av hitsmugglade flyktingar är annars totalt vrickat.

Gun Svensson sa...

Gillar att du försöker se mera till det som förenar ledande politiker från hö till vä än det som skiljer. Sedan är det trist att våra vanliga media alltid måste skruva till saker innan man tar reda på fakta kring det som kan uppfattas som ett fiske i främlingsfientliga vatten. Nu ser man inte det goda i Göran Johanssons förslag.

Weine Berg sa...

Göran Johanssons utspel ser jag som en desperat reaktion på den totala tystnaden från andra politiker kring de reella problem Sverige nu dras med tack vare en oansvarig och vansinnig politik.