fredag, maj 04, 2007

Opinionsmätningarna har ett trovärdighetsproblem

Man kan faktiskt allvarligt undra om de som ansvarar för opinionsundersökningarna kan sova på natten. De borde ligga sömnlösa och fundera på varför de skiljer sig så mycket. Vad är fel och vem har fel? Alla?

Den 2 maj presenteras en opinionsmätning av Skop som publiceras i Dagens Nyheter.

I Svenska Dagbladet och Expressen och Dagens Nyheter kan vi idag läsa Demoskops senaste mätning.

Det verkar som de inte har gjort en mätning i samma land.

Vänsterpartiet lyckas man dock pricka. 5,0 % hos Skop och 5,1 % hos Demoskop.
Även miljöpartiet hamnar ungefär på samma. 6,5 % hos Skop och 6,8 % hos Demoskop.

Men sedan börjar det spreta. Hos Skop får moderaterna 25,9% och hos Demoskop 29,2%.
En skillnad på 3,3 %. Centerpartiet får hos Skop 7,7 % och hos Demoskop 5,8 %. En skillnad på 1,9 %.

Hos Skop går folkpartiet framåt till 6,9 % men backar hos Demoskop till 4,2 % en skillnad på 2,7 %. Även kristdemokraterna går framåt hos Skop till 6,3 % medan man i Demoskop backar till 2,9 % och skulle få lämna riksdagen. En skillnad på 3,4 %.

Slutligen socialdemokraterna. Är de på uppåtgående eller står man och stampar ungefär på valresultatet? Enligt Skop backar man till 37,4% men i Demoskop går man fram till 41,6%,
En skillnad på hela 4,2 %.

Kan man tro på dessa mätningar? Mitt svar är nej. Och det är livsfarligt att lita på dem och dra några slutsatser.

Den kristdemokrat som läser Skop känner ju att partiet är på väg upp och närmar sig valresultatet som var 6,6 %. En annan som läser Demoskop kan ju uppleva att partiet håller på att utplånas. Och båda kan ju ha fel. Sanningen kan ju vara någon annan.

Om de olika opinionsundersökningarna fortsätter att spreta på detta sätt så har de ett allvarligt trovärdighetsproblem. Och de som använder dem för att undersöka kundvanor osv., hur vet dessa om de inte mäter fel även där? Kan de inte någorlunda pricka partisympatierna, hur vet företagen om de prickar rätt när det gäller kundens vanor och vad de tycker om olika företags produkter?

Tidningarna borde också fundera över om man kan publicera dem utan att kritiskt ifrågasätta mätningarna. Som vissa gör dra slutsatser och göra politiska analyser kan bli väldigt fel.

torsdag, maj 03, 2007

Ryssland börjar visa maktspråk

Ryssland har börjat visa ett maktspråk som vi inte sett sedan den gamla kommunistiska Sovjettiden.

Man kan ha synpunkter på hur Estland behandlar den ryska minoriteten och givetvis har Ryssland rätt att ha åsikter om flyttning av bronsstatyn. Men när det handlar om länder som anser sig vara demokratiska så tar man upp sådana frågor genom dialog inte genom hot eller indragna oljeleveranser.

Jag har i ett tidigare inlägg påpekat att jag anser att den ryska minoriteten är diskriminerad men det som Ryssland nu håller på med skadar bara deras sak.

Här är några exempel. Oljeleveranser stoppas enligt både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Tillfällighet? Knappast.

Man bryter mot internationella konventioner och skyddar inte Estlands ambassad och ambassadör som man bör eller besökande andra ambassadörer som den svenska, se Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Det vore ju inget problem för Ryssland att skydda dessa och se till att de kunde utföra sina sysslor. Så det är ett val som Ryssland gör vilket givetvis är provocerande.

Och att Rysslands maktspråk inte bara gäller Estland visar denna artikel från YLE.

Där varnar Valerij Manilov, som är rådgivare för ordföranden för det ryska parlamentets överhus, Finland för att närma sig Nato. Och säger bland annat om
Finland går med i Nato blir Ryssland tvunget att förstärka sina trupper i närheten av den finländska gränsen. Ett ytterligare bevis för Ryssland nya maktspåråk.

Jag förstår att det hela handlar om mycket känslig del av Rysslands historia.
Sovjetunionen med Ryssland som största republik spelade givetvis en mycket stor roll i att besegra Tyskland under Hitler och nazisterna. Och de män och kvinnor, mest män, som slogs mot nazisterna skall givetvis hyllas och hedras på alla sätt.

De flesta ryssar och andra nationaliteter i Sovjetunionen slogs givetvis i första hand för sin familj, sin by eller stad och sin egen överlevnad. Inte för den regim som skickade ut dem.

Och det är här problemen kommer in. Den kommunistiska regim som skickade ut soldaterna var minst lika brutal som Hitlers. Stalin var en diktator. Man använde kriget till att ockupera andra länder och påtvinga dem en marionettregim. I dag vet vi också att vissa soldater när man slog sig fram till Berlin begick krigsförbrytelser och bland annat våldtog kvinnor.

Allt detta är något dagens Ryssland har svårt att erkänna därför man tycker det föringar delar av den insatsen som ryssar gjorde. Men där tänker man fel. Man kan aldrig frånta de enskilda soldaternas deras insatser. Och jag är övertygad om att de allra flesta slogs med livet som insats för vad man trodde var en bättre värld och begick inga förbrytelser.

Att erkänna att Sovjetunionen ockuperade de baltiska staterna mot sin vilja är känsligt i dagens Ryssland men det är dit man måste komma.

Radiostationen Rysslands Röst är ett bra exempel på detta. I ett inlägg från 23/3 skriver man bland annat följande: "Det förefaller som om Estland tänker skriva om historien och oavbrutet orda om sovjetockupationen. Historikern Natalija Narotjnitskaja är övertygad om att Sovjettiden i Estland inte alls var så mörk som den estniska propagandan påstår" Läs gärna hela inlägget.

I detta och andra inlägg så försöker man tona ner ockupationen och få det att låta som det inte var så illa. Är det några som försöker skriva om historien är det Ryssland. Estland och de andra baltiska staterna tvingades ansluta sig till Sovjetunionen och ockuperades. Många fängslades och avrättades. Förtrycket var hårt. Detta är historien som inte behöver skrivas om.

EU bör nu agera. Tvärtemot vad min partilollega Carl B Hamilton tycker så anser jag inte att toppmötet den 18 maj skall ställas in. Istället bör EU kraftfullt vid detta möte klargöra att det Ryssland nu håller på med på olika sätt är oacceptabelt. EU bör visa att dialog och klara besked är den riktiga vägen och inte hot och bojkotter.

måndag, april 30, 2007

Bildt stödjer Estlands regering

Tydligen har det varit ett missförstånd att Sverige och utrikesminister Carl Bildt inte skulle uttalat sitt stöd för Estlands genom att säga bland annat att våldet är beklagligt, att det som händer är en intern fråga för Estland och att Sverige har tilltro till Estlands förmåga att hantera situationen. Uttalandet skall ha varit förankrat hos premiärminister Andrus Ansips.

Läs följande TT artikel i Dagens Nyheter.

Rysk delegation till Tallinn




Enligt de svenskspråkiga nyheterna i Finlands YLE så har det varit en lugn natt i Tallinn. Den andra natten i rad. YLE rapporterar också om att en delegation från Rysslands parlament skall besöka Tallinn.

Jag hoppas det är en början på en dialog. Diktat från Ryssland är absolut inget sätt att förbättra relationerna.

Utrikesminister Carl Bildt har enligt Dagens Nyheter varit i kontakt med Estlands president Tommas Hendrik Ilves. Jag tror att Carl Bildt med bra kontakter både i Ryssland och Estland vid en förvärrad kris kan vara en bra budbärande för att få igång en dialog. President Ilves åkte förövrigt med i det svenska regeringsplanet till Boris Jeltsins begravning.

Replik rätten att välja läkare

På min och Ulla Ertsborns artikel i Hallands Nyheter måndagen den 23 april fick vi en replik från SPI (pensionärspartiet) där man påstod att vi gått med på deras förslag. Det är ju så att folkpartiet drivit frågan om husläkare och rätt att välja läkare i oerhört många år. I dagens Hallands Nyheter har vi en replik.

Välja läkare gammalt fp-förslag

Replik till Ingeborg Oléni (spi) i HN 25/4.
Tyvärr måste vi göra Ingeborg Oléni besviken. Folkpartiets uppfattning att man skall få lista sig hos en läkare är inte inspirerat av henne eller spi.

Under många årtionden har folkpartiet drivit frågan om husläkare. Kravet att få välja läkare har lika länge funnits i både centralt partiprogram och lokalt landstingsprogram.

Men vi insåg givetvis att det kommer att kräva mycket kraft att få Vårdval Halland att fungera på önskvärt sätt och att det måste genomföras i flera steg. När ersättningsmodellen fungerar fullt ut så anser vi att den också skall innehålla val av läkare. Det hindrar dock inte både privata och landstingsdrivna vårdenheter att som ett sätt att konkurrera och erbjuda hög kvalité gå före och redan nu erbjuda val av läkare.

Ulla Ertsborn
Tommy Rydfeldt