fredag, november 25, 2016

Storregioner var från början dömda att misslyckas

Så kom då beskedet vi gissat länge skulle komma. Civilminister Ardalan Shekarabis försök att ovanifrån tvinga fram sex regioner i Sverige har totalhavererat.

Så går det när man utan stöd tillsätter en utredning som helt struntar i vad region/landstings- och kommunpolitiker säger.

Som lägger fram ett förslag som inte är förankrat.

Utredningen trodde säkert att Shekarabi skulle förankra sig i sin tur men han körde som vanligt sitt egna race och trodde att andra skulle böja sig till slut.

Det hade säkert fungerat om man hade haft invånarna, dvs väljarna med sig. Men önskan om stora regioner var nästan obefintlig hos väljarna och hade man en åsikt var man emot.

Att då tro att det  ändå skulle gå att mot väljarnas vilja införa sex stora regioner är naivt.

Motståndet var kompakt och till slut var det mest socialdemokratiska politiker i Norrland som var för. Men de flesta av dem riskerade folkomröstningar där de säkert skulle förlora.

De som är oerhört beklagligt är att region- och landstingspolitiker fått lägga tid på denna fråga istället för att arbeta med att göra sjukvård, kollektivtrafik, kultur och regional utveckling bättre.

Nu kan vi lägga denna frågan åt sidan och arbeta med att göra Halland till ett ännu bättre län utan att regionfrågan spökar.

Ardalan Shekarabi framstår mer och mer som en svag regerings mest misslyckade ministrar. För någon vecka sedan förlorade han och regeringen omröstningen i riksdagen kring stora delar av sitt förslag till nya regler för upphandling.

Nu har regionfrågan havererat och innan mandatperioden är slut  kommer hans förslag att begränsa vinster i välfärden, och därmed valfriheten, att avslås i riksdagen.

Arbetet går vidare med att införa sprututbyte i Halland

Vid gårdagens möte tog Driftnämnden Närsjukvård beslut om att gå vidare med att starta sprututbyte i Halland.

Tidigare i år beslutade Regionstyrelsen om att införa sprututbyte för intravenösa droganvändare i Halland. Uppdraget lämnades till Närsjukvården.

Sprututbyte kommer till att börja med att finnas på fyra platser i Halland. I Kungsbacka, Varberg, Falkenberg och Halmstad och kommer sannolikt att placeras på fyra av våra vårdcentraler.

Vi tror att en vårdcentral, som de flesta besöker och som erbjuder olika former av vård, ger en större anonymitet än en särskild lokal, men vilka lokaler man slutligen använder får givetvis prövas från kommun till kommun.

Verksamheten skall bedriva i samverkan med missbruksvården, infektionskliniken, socialförvaltningarna i kommunerna och med stöd av psykiatrin och mödravården.

Den blir en del i en vårdkedja i arbetet mot missbruk.

Den 9 december är kommunerna inbjudna till ett samråd och därefter kommer en ansökan att lämnas till Inspektionen för vård och omsorg.(IVO).

Målsättning är att verksamheten är igång den 1 mars 2017.