lördag, oktober 18, 2008

Sahlins problem fortsätter

I dagens mätning från Synovate, som publiceras i DN, backar socialdemokraterna med 3,2 %.

Det är resultatet av Mona Sahlins velande i regeringsfrågan. Eller de tre vänsterpartiernas variant på TV programmet, vem tar vem?

Det skall bli intressant om (s) backar ytterligare när veckans debatter får genomslag på opinionsmätningarna.

Som jag skrev igår så är regeringsalternativet och sakfrågor Mona Sahlins stora problem.

Vem skall hon regera med?

Och vilken politik skall de föra?

Dessa två frågor kommer förfölja henne fram till valdagen 2010.

Givetvis trodde hon och partiledningen att man hade svaret på dessa frågor när alliansen med miljöpartiet presenterades och att dessa två partier skulle fördjupa sitt samarbete i sakfrågor.

Men eftersom Lars Ohly inte godkände denna minoritetskoalition så föll det hela ihop efter någon dag.

Hur man skall lösa det är en gåta.

För miljöpartiet är inte så roade av vänsterpartiet. Ett miljöparti som samarbetar med vänsterpartiet riskerar förlora de väljare som funderar på att rösta på alliansen eller miljöpartiet och absolut inte kan tänka sig att vänsterpartiet får något inflytande.

Röster inom miljöpartiet är också rädda för att man säljer ut partiet för ministerposter. Och det är ju faktiskt det man gör. Man etablerar sig också som ett klart vänsterparti.

Och det är den här röran som Mona Sahlin vill leda som statsminister.
Nu är skillnaden mellan blocken 6,8 %. Om bara några procent kommer tillbaka till alliansen och (kd) ökar med 0,3 % så är det jämt.

I matchen är alliansen redan. Och har haft en mycket stark period den senaste veckan.

SvdDN12Svd2Sydsv2Dagen

fredag, oktober 17, 2008

Sahlins hemska fjorton dagar

De senaste fjorton dagarna har nog varit de sämsta i Mona Sahlins partiledarliv.

Hon försökte tränga sig in och få vara med och ha något att säga till om när regeringen hanterade finanskrisen. Ingen lyssnade. Hon fick Ingvar Carlsson på DN debatt beklaga sig över att ingen nyttjade Sahlins tjänster, ingen lyssnade. Till slut resignerade hon och berömde regeringen.

Sen hängde hon av vänsterpartiet för att snart bjuda in dem igen. Trots att de inte tycker likadant på någon viktig fråga.

Och så veckans dueller. 4-0 till Reinfeldt skriver Expressen. Aftonbladet hade 3-0 innan dagens radioduell.

Och denna vecka visade de problem Mona Sahlin har.

Hennes värsta gren är när hon måste tala om vad hon själv vill och med vem hon skall regera . Då blir det bara stopp.

Hade jag suttit i socialdemokratiska partiledningen hade jag varit allvarligt oroad för valrörelsen 2010. Det är förmodligen såhär det kommer se ut. Mona Sahlin som inte kan svara på frågor om sin politik och vem hon skall genomföra den med.

Alliansen har haft de bästa fjorton dagarna sedan valet. Man har visat att man kan regera. Jämför denna regerings hantering av finanskrisen jämfört med den förras hantering av tsunamin. Vilken skillnad!!!!

Aftonbl2DnSvd

Reformer för att öka patientens makt

Jag har idag varit på konferens i riksdagens andrakammarsal.

Det var alliansen som hade ordnat denna konferens för landstingspolitiker. Jag fick möjlighet att åka och representerade folkpartiet i Halland.

Värd var socialminister Göran Hägglund (som fångades på bild med undertecknad).

Talare var bland annat landstingsrådet Filippa Reinfeldt, regionrådet Henrik Hammar, statssekreteraren Karin Johansson och socialministern själv.

Det var lärorikt att få en genomgång av de omfattande reformer regeringen nu genomför. Allt med patientens bästa i fokus och att ge patienten mer makt.

Tillgänglighet och valfrihet är viktigt. Att alla får chans till vårdval. Att själv välja vårdcentral. Att vi har en fungerande vårdgaranti. Gotland och Kalmar berättade hur man arbetade.

Man redogjorde också för omregleringen av apoteken, den nya tandvårdsreformen, satsningen på psykiatrin, hur man skall hantera ersättningsetableringar för läkare med nationella taxan och att man avvaktar EU direktiv för vård inom Europa.
Det händer mycket på vård- och omsorgsområdet. Och alliansen är oerhört enig. Något man inte kan säga om de tre på vänsterkanten.

Där är det dagsnotering på vem som skall sammarbeta med vem.

Tandvårdreformen har haft lite inkörningsproblem. Men det är inte fel på reformen utan problemen ligger hos försäkringskassan. Som förövrigt skall granskas av JO.

Nu gäller det att genomföra alla reformer och tala om för väljarna att Sverige blir bättre med mer valfrihet och medborgaren i fokus och att alliansen måste få förnyat förtroende 2010 för att fortsätta genomföra välfärdsreformer.

torsdag, oktober 16, 2008

Miljözon bättre än trängselavgifter

I Göteborg skall man utreda en miljözon. ”Smutsiga" personbilar skulle stängs ute från att köra i stora delar av Göteborg.

Det har den ovanliga majoriteten (m), (fp), (kd) OCH (v) beslutat om.

Låter som mer aptitligare än krångliga och godtyckliga trängselavgifter. Bilen är inte problemet utan bränslet. Och då är det rätt att rikta in sig på de ”smutsiga” bilarna.

Att speciellt (mp) går emot är förvånande.

- Det finns i dag inget stöd i trafiklagstiftningen för att införa en sådan miljözon. Börja ändra hos regeringen först då, säger trafikansvariga kommunalrådet Anneli Hulthén (s).

Men först utreder man ju och hittar Göteborg en bra modell så ber man regeringen om försökslagstiftning.

DNAftonb

Gävleborg ett landsting i fritt fall

Har precis anlänt till Stockholm efter ett besök i Gävle.

Tillsammans med folkpartiets gruppledare i Landstinget Halland, Bengt Eliasson, har jag hållit fördrag på onsdagskvällen, jag om effektiv serviceverksamhet och Bengt om Vårdval Halland.

Publiken var landstingspolitiker. Främst från folkpartiet men också övriga alliansen.

Gävleborg är ett landsting som alltid varit rött.

Ekonomin är usel, skattehöjning blir det igen, man har tappat greppet över ekonomin, ledarskap saknas och det kan enklast beskrivas som ett landsting i fritt fall. 150 miljoner skall sparas trots skattehöjning.

Landstinget Gävleborg skulle må väldigt bra av ett maktskifte. Så att valfrihet, effektivitet, ledarskap och styrning kunde få landstinget på fötter igen.

Det finns en allians bestående av (m), (fp), (c),(kd) och sjukvårdspartiet som kan ta över. Majoriteten är bara ett mandat. Så tröttnar (mp) på att vara en del av ett misslyckat regeringsalternativ kan Gävleborg snabbt få maktskifte.

Det är ganska intressant att det är de rödgrönt styrda landstingen som har sämst ekonomin. Speciellt de som (s) alltid styrt. Det är också dessa landsting som saknar idéer och kör på i gamal hjulspår där lösningen alltid är skattehöjning. Inte nytt tänkande.

Ikväll blir det mingel i riksdagshuset som socialminister Göran Hägglund är värd för.

Därför förlorar McCain.

Bland annat CNN och CBS news har gjort opinionsundersökningar efter nattens debatt. Alla ger samma resultat. Barack Obama vann debatten klart.

Enligt CBS fick McCain storstryk. 53 % ansåg Obama vann och endast 23 % McCain. 25 % ansåg att det var oavgjort.

Enligt CNN var det 58-31 för Obama.

En ren katastrof om John McCain skall ha den minsta chans att ta in på Barack Obama.

John McCains problem är att han inte är John McCain. Han har låtit sig slukas av den republikanska valmaskinen som är så präglad av Karl Rowe.

Någon skrev att det konceptet går ut på att lova ett starkt försvar,skattesänkningar och sedan försöka krossa motståndarens karaktär och ledarskap.Men det är inte John McCain.

McCain om han vore sig själv hade struntat i sina rådgivare och utsett Joe Lieberman eller Tom Ridge till vicepresident- kandidat även om de inte är abortmotståndare.

McCain om han hade varit sig själv hade fortsatt kritisera George W Bush skattesänkningar och plötsligt inte accepterat dem.

McCain om han vore sig själv hade drivit den schysta kampanj han lovade som skulle handla om sakfrågor. Inte nästan bara haft tv reklam som försöker smutskasta Barack Obama.

McCain om han vore sig själv hade inte försökt att kringgå kampanjreglerna. Som kallas för McCain-Feingold eftersom han varit med och skrivit lagen själv.

John McCain är inte John McCain. En person som demokrater i den politiska mitten skulle kunnat rösta på. Det syns att han är obekväm och som väljare måste man fråga sig om John McCain i Vita huset skulle vara i händerna på de som hjälpt honom dit. För då blir det Bush tredje period.

John McCain har sig själv att skylla om Barack Obama vinner en jordskredsseger.

Afton1DN12Svd12SydsvHDPolitikenDagbl