fredag, oktober 17, 2008

Reformer för att öka patientens makt

Jag har idag varit på konferens i riksdagens andrakammarsal.

Det var alliansen som hade ordnat denna konferens för landstingspolitiker. Jag fick möjlighet att åka och representerade folkpartiet i Halland.

Värd var socialminister Göran Hägglund (som fångades på bild med undertecknad).

Talare var bland annat landstingsrådet Filippa Reinfeldt, regionrådet Henrik Hammar, statssekreteraren Karin Johansson och socialministern själv.

Det var lärorikt att få en genomgång av de omfattande reformer regeringen nu genomför. Allt med patientens bästa i fokus och att ge patienten mer makt.

Tillgänglighet och valfrihet är viktigt. Att alla får chans till vårdval. Att själv välja vårdcentral. Att vi har en fungerande vårdgaranti. Gotland och Kalmar berättade hur man arbetade.

Man redogjorde också för omregleringen av apoteken, den nya tandvårdsreformen, satsningen på psykiatrin, hur man skall hantera ersättningsetableringar för läkare med nationella taxan och att man avvaktar EU direktiv för vård inom Europa.
Det händer mycket på vård- och omsorgsområdet. Och alliansen är oerhört enig. Något man inte kan säga om de tre på vänsterkanten.

Där är det dagsnotering på vem som skall sammarbeta med vem.

Tandvårdreformen har haft lite inkörningsproblem. Men det är inte fel på reformen utan problemen ligger hos försäkringskassan. Som förövrigt skall granskas av JO.

Nu gäller det att genomföra alla reformer och tala om för väljarna att Sverige blir bättre med mer valfrihet och medborgaren i fokus och att alliansen måste få förnyat förtroende 2010 för att fortsätta genomföra välfärdsreformer.

Inga kommentarer: