lördag, december 31, 2011

Gott Nytt År

Jag önskar alla kända som okända läsare av denna blogg ett gott slut på 2011 och ett Gott Nytt 2012.


fredag, december 30, 2011

Årets händelse

När man tittar tillbaka på 2011 finns det en händelse som vi alla kommer minnas och som om vi vill eller ej är årets händelse.

Jag tänker givetvis på terrordåden i Oslo och på Utøya.

Ett obegripligt dåd som chockade de flesta. Hur kan någon människa överhuvudtaget komma på att döda oskyldiga människor för att genomföra en politisk idé?

Dådet förde människor samman. Och den bästa citatet om dådet kom från AUF medlemmen Stine Renate Håheims.

“Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen.”

Årets dummaste nedläggning

Den 20 december meddelade Sveriges Television (SVT) att serien Starke man, om kommunalrådet Lars-Göran Bengtsson i Svinarp, läggs ner. För låga tittarsiffror motiverar nöjes- och dramachefen i Göteborg Christian Wikander.

Man kan inte tro att han arbetar på ett företag som säger sig vara "public service". Skall inte sådana företag stå över tittarsiffror?

Men var tittarsiffrorna så dåliga?

Andra säsongen flyttades till den sämre tiden 21.00. Ändå fick man i snitt 800.000 tittare.

För den sortens komedi riktigt bra siffror. Även om Christian Wikander tycker humorn är smal.

Lars-Göran Bengtsson Svinarps Starke man
Även bra jämfört med andra program. Dansk-svenska kriminalserien Bron ligger på ungefär samma siffror. Nu skall del 2 av Bron produceras. Kommer SVT dra sig ur den produktionen?

Kan SVT vara med och producera så "smal" drama?

Storsatsningen Anno 1790 har inte heller rosat marknaden. Kring 550.000 tittare.

Sanningen är väl att Starke man är inget som de som bestämmer på SVT gillar själva. Och då får serien stryka på foten med en urdålig motivering.

SVT blir mindre och mindre public service och mer och mer intresserade av tittarsiffror.

Starke man är en fyndig serie. Visserligen skruvad men kommer ibland väldigt nära verkligheten. Kanske mer än vad de som gjort serien förstår.torsdag, december 29, 2011

Årets beslut i Närsjukvården

1/1 2011 blev jag ordförande för Driftnämnden Närsjukvård i Region Halland.

Det är dags att summera det första året med nämnden och jag tycker vi fattat en hel del bra beslut. Ingen kan påstå att inget händer inom Närsjukvården (Vårdcentraler och tandvård i egen regi).

Här är några beslut:
  • Beslut om etablering av Vårdcentral och Folktandvård i nya Kollaområdet i Kungsbacka.
  • Ett efterutbildningsprogram under tre år inom Folktandvården på över 12 miljoner kronor där en viktig bit är utbildning av sju tandsköterskor till hygienister,
  • Nya styrprinciper för Vårdcentralerna. Man får behålla 75% av överskott respektive tar med sig 75% av underskott,
  • Tagit fram plan över framtida investeringar i fastigheterna som Närsjukvården hyr, 
  • Beslutat att patient som listar sig vid vårdcentral ska, så långt möjligt, ges möjlighet att kunna välja vilken läkare man önskar kontakt med. Patient som är listad vid vårdcentral och önskar byta läkare ska, så långt möjligt, kunna göra detta,
  • Tagit fram och beslutat om övergripande principer för kommunikation inom Närsjukvården,
  • Beslutat att även i fortsättningen handla upp en operatör för Närakuten i Kungsbacka. Avtalet med nuvarande går ut 2012-12-31,
  • Beslutat att ha hårdare kontroll över hyrläkare. Ett tak sätts och varje månad skall nämnden få redovisning över hur många hyrläkare som används med en motivering.
Detta är några av alla beslut vi tagit. Vill man läsa alla protokoll finns det här.

Årets lokala farväl

Efter över 30 år läggs nu Kungsbacka Tidning ner. Den har de senaste åren fört en ganska undanskymd tillvaro.

Men tidningens första tid var man en viktig röst i Kungsbacka.

Innan Kungsbacka Tidning startade hade Norra Halland nästan monopol på nyheter i Kungsbacka. Göteborgs-Posten skrev ibland och Radio Halland bevakade Kungsbacka sporadiskt. Dessutom hördes kanalen ännu sämre än idag.

Kungsbacka Tidning hade över 5000 prenumeranter och var ofta först med nyheter.

Idag ser mediasituationen mycket annorlunda ut i Kungsbacka. När nu Kungsbacka Tidning försvinner finns två prenumererade tidningar kvar och en gratistidning.

GP har sedan många år en regelbunden bevakning av Kungsbacka.

Radio Halland bevakar Kungsbacka bättre även om detta klart kan förbättras. Man hörs även bättre men även här kan det bli bättre. Det behövs starkare sändare.

De senaste åren har två tidningar lagts ner i tidningstäta Kungsbacka. Kungsbacka Nytt gick upp i tidningen Extra som tog över namnet. Och nu försvinner Kungsbacka Tidning.

Gissningsvis är nu tidningsmarknaden i Kungsbacka ganska stabil. Speciellt som både Norra Halland och Kungsbacka Posten nu får presstöd.

Årets svenska politiska blunder

Funderade över vilket utspel av Håkan Juholt som var den största blundern. Men kom sedan på att Håkan Juholt inte står för den största politiska blundern 2011.

Det gör Socialdemokratiska partiet som valde honom. Övriga kommentarer är överflödiga.

Afton1 2 GP

Årets lokala dubbelmoral

Kanske någon trodde det skulle handla om Ole Salsten(S) när man såg rubriken. Men "priset" går till Kungsbacka kommun med särskilt hedersomnämnande för Fritid.

Efter flera år av Åsakalaset på idrottsplatsen i Åsa kom Fritid på att Åsa IF som arrangerar serverade alkohol på planen.

Åsa IF stängdes därför ute från att ha kalaset på ÅSA IP.

Istället flyttade arrangemanget till en plats i norra delen av Åsa kallad Skanzes ängar. Som också ägs av Kungsbacka kommun men förvaltas av annan förvaltning.

Förstår någon dubbelmoralen? Kanske dags att någon annan förvaltning och nämnd än Fritid får förvalta idrottsplatser och byggnader och Fritid blir vanlig hyresgäst.

Då får vi säkert flera galor, t.ex dansbandsgalor, i ishallen med både mat och lite starkare dryck än vatten.Årets miss i regionpolitiken

För första gången på 10 år skulle Socialdemokraterna i Region Halland ( f.d Landstinget Halland) lägga en alternativbudget.

Syftet var att kunna lova oförändrade avgifter och man gick också ut i insändare och i fullmäktigedebatten och lovade gratis kollektivtrafikresor till alla som åker till en mottagning. Inte bara sjukresor.

Förmodligen var (S) lite ringrostiga för man hamnade snett i beräkningarna. Man "glömde" att höjer (S) inte avgifterna i sitt alternativ måste motsvarande pengar tillföras vårdcentralerna. Privata som regionens. Annars blir det en besparing.

När jag påpekade detta i fullmäktigedebatten uppstod förvirring på S-bänken.

Det finns inte heller en enda krona för löftet om gratis kollektivtrafik, tydligen vilken tid som helst på dygnet, när någon skall till en vårdcentral/mottagning.

Överlägset årets miss i regionpolitiken som fullmäktiges ordförande hade kunnat vägra ta upp då det var ofullständigt finansierat.

Undrar om man återgår 2012 till att stödja alliansens budget eller gör ett nytt försök?


Årets lokala politiska kovändning

I mars 2003 föreslog Folkpartiet, genom dåvarande kommunalrådet Kenneth Nilsson, i en motion till kommunfullmäktige i Kungsbacka, att kommunfullmäktige skulle uppdra åt kommunstyrelsen att utreda en eventuell ny lokalisering av idrottsplats för Kungsbacka centralort.
Det vill säga flytta Tingbergsvallen till t.ex idrottsområdet vid Inlag. Marken där Tingbergsvallen ligger skulle passa bra som ett nytt centralt bostadsområde. 

Ungefär ett år senare på kommunfullmäktiges februarisammanträde 2004 så beslöt fullmäktige att motionen avslås med hänvisning till att kommunen inte har för avsikt att flytta idrottsanläggningen från Tingbergsvallen. Folkpartiet fick inget stöd för denna idé.

Men hösten 2011 finns plötsligt en flytt till Inlag med i Fritids skisser och Fritidsnämndens moderate ordförande Kjell-Åke Andersson lanserar idén att flytta idrottsplatsen.


Det måste betraktas som årets lokala politiska kovändning. Välkommen i gänget.

Årets värvning inom fotbollen

Det pratas om Wanderson, Mathias Ranégie med flera. Men för mig är årets värvning Mikael Stahre till IFK Göteborg som huvudtränare.
Guldtränare 2012?

Mitt blåvita hjärta störs inte av att han har tränat AIK. Däremot gillar jag att han är en vinnare med ett SM guld i bagaget.

Det är ett fräckt och kaxigt val som jag tror på.

Tillsammans med nya spelare som Philip Haglund, Emil Salomonsson, Sobralense och Alvbåge kommer Tobias Hysén m. fl från nuvarande trupp göra en bra säsong 2012 under Stahres ledning.

Och förhoppningsvis stärks truppen med ytterligare spelare. En mittback och en mittfältare är välkommet.

SM guld? Kanske, men framför allt inte plats kring 7-9.

Ingeborg Oléni har fel igen

Med anledning av en artikel i Hallands Nyheter att Driftnämnden Närsjukvård i regionen skärper kontrollen av hyrläkare var givetvis Ingeborg Oléni från SPI tvungen att skriva en insändare. 

Jag svarade i HN 22/12.

Vi har full kontroll över tillgången på läkare

Ingeborg Oléni (SPI) brukar försöka göra sitt bästa för att prata ner vården i Region Halland. Ofta med faktabrist som grund.

21/12 i HN gör hon det igen.

Motvilligt får hon erkänna att den politiska nämnd som leder närsjukvården tar sitt ansvar när vi vill få bättre kontroll över kostnaderna för hyrläkare.

Men hon måste lägga in en en brasklapp att nu kan en äldre patient tvingas åka ambulans istället för att få träffa en läkare när det tak vi satt för hyrläkare nås.

Givetvis har Ingeborg Oléni fel igen.

Genom att nämnden varje månad får redovisning över kostnaderna med motivering så har vi full kontroll över utvecklingen och kan fatta det beslut som behövs för att säkra god tillgång på läkare och en säker vård.

Tommy Rydfeldt (FP)
Ordförande Driftnämnden Närsjukvård
Region Halland

Årets kreativa bokföring

Miljöpartiet har länge drivit en sänkning av momsen för tjänsteföretag som restauranger. Såhär skrev man i sitt valmanifest inför valet 2010.

"Vi vill få tjänstesektorn att växa genom att sänka momsen inom en rad branscher. Det blir då billigare att reparera trasiga saker, äta på restaurang, gå till frisören och att laga cykeln. Hållbar konsumtion av tjänster måste stimuleras och vi vill ta ett första steg under mandatperioden."

I budgeten för 2012 föreslog regeringen att momsen för restauranger sänks. Med samma argument som Miljöpartiet och att det skapar jobb.

Fick regeringen stöd av Miljöpartiet? Nja.

Helt plötsligt så fanns sänkt restaurangmoms inte med i Miljöpartiets budgetalternativ. Skulle man rösta emot regeringen och försöka stoppa förslaget ihop med S+V+SD? Nej blev svaret.

Så man lyckades alltså slippa ta med inkomstbortfallet i sitt eget förslag och kunde använda dessa fiktiva pengar att lova andra saker. Samtidigt så såg man till att förslaget gick igenom i riksdagen utan att rösta för.

Absolut årets mest kreativa syn på bokföring av statens medel.

GP

onsdag, december 28, 2011

Årets blunder i presidentvalet

Det är stor konkurrens om årets politiska blunder. Håkan Juholt och hela det parti som valde honom är stora kandidater. Så jag begränsar det denna gång till årets blunder i den presidentvalskampanj som pågår i USA.

I samband med att demonstranter stormade Storbrittaniens ambassad i den Iranska huvudstaden Teheran i höstas  så stängdes ambassaden.

Presidentkandidaten Michele Bachmann gillade detta och i ett tal i Waverly, Iowa lovade Bachmann att blev hon president skulle hon stänga USA:s ambassad i Teheran.

Problemet var bara att den är stängd sedan 1980. Oops.

Det finns stor konkurrens bland republikanernas presidentkandidater om vilken blunder som är årets. Rick Perry som inte kunde sin egen politik och vilka departement som han vill lägga ner, är givetvis med i matchen.

Men att en så okunnig politiker i utrikes frågor som Michele Bachmann vill bli president gör mig orolig. På vilka grunder och med vilken kunskap skulle hon fatta beslut?


Årets

De närmaste dagarna kommer jag summera 2011. Det blir med ordet Årets i rubriken.


Varför är Folktandvården i Halland så billig?

Dagens Nyheter redovisar idag en undersökning som visar att Folktandvården i Halland är billigast i Sverige när det gäller tandvård som ges av Folktandvården.

Tandvården ligger under Närsjukvården inom Region Halland där jag är ordförande.

Varför är Folktandvården i Halland så billig?

Finns flera orsaker. Folktandvården har funnits i rätt billiga lokaler.  Man har haft förhållandevis billig utrustning och har också ett krav på sig att inte göra vinst.

Förhållandevis billig utrustning innebär inte dålig eller undermålig utan att den är långt avskriven.

Detta har inneburit att Folktandvården visat överskott. Regionfullmäktige beslöt att inte höja taxan 2011 och bara med 1,4% 2012. Men det får konsekvenser.

Problemen ser vi när kliniker skall förnyas. Lokalen blir dyrare. I t.ex Hyltebruk gick man in  i helt nya lokaler vid Vårdcentralen. Hela utrustningen förnyas.

När detta sker så blir det svårt att få verksamheten på den förnyade kliniken att gå ihop.

Samma gäller givetvis om ny klinik skall öppnas. Därför finns i planerna bara en ny klinik, i Kungsbacka som skall öppna 2013.

Driftnämnden Närsjukvård äger inte frågan om hur taxorna skall se ut och vilka belopp som skall gälla. Detta ärende bereds av Hälso - och sjukvårdsstyrelsen och beslutas av Regionfullmäktige.

Vi har givetvis en dialog med denna styrelse och tandvården har varit uppe flera gånger på de regelbundna möten vi har.

Folktandvården har i ett växande Halland givetvis behov av att både förnya kliniker och kanske öppna fler.

Skall detta ske måste taxorna anpassas till övriga Sverige. Jag har förhoppning om att den positiva dialog vi har med Hälso- och sjukvårdsstyrelsen kommer innebära en fortsatt satsning på Folktandvården i Halland, men då förmodligen också med en anpassning till de taxor som finns i övriga Sverige.

DN2 3