fredag, december 30, 2011

Årets dummaste nedläggning

Den 20 december meddelade Sveriges Television (SVT) att serien Starke man, om kommunalrådet Lars-Göran Bengtsson i Svinarp, läggs ner. För låga tittarsiffror motiverar nöjes- och dramachefen i Göteborg Christian Wikander.

Man kan inte tro att han arbetar på ett företag som säger sig vara "public service". Skall inte sådana företag stå över tittarsiffror?

Men var tittarsiffrorna så dåliga?

Andra säsongen flyttades till den sämre tiden 21.00. Ändå fick man i snitt 800.000 tittare.

För den sortens komedi riktigt bra siffror. Även om Christian Wikander tycker humorn är smal.

Lars-Göran Bengtsson Svinarps Starke man
Även bra jämfört med andra program. Dansk-svenska kriminalserien Bron ligger på ungefär samma siffror. Nu skall del 2 av Bron produceras. Kommer SVT dra sig ur den produktionen?

Kan SVT vara med och producera så "smal" drama?

Storsatsningen Anno 1790 har inte heller rosat marknaden. Kring 550.000 tittare.

Sanningen är väl att Starke man är inget som de som bestämmer på SVT gillar själva. Och då får serien stryka på foten med en urdålig motivering.

SVT blir mindre och mindre public service och mer och mer intresserade av tittarsiffror.

Starke man är en fyndig serie. Visserligen skruvad men kommer ibland väldigt nära verkligheten. Kanske mer än vad de som gjort serien förstår.1 kommentar:

Magnus9 sa...

Och förmodligen närmare verkligheten än ett o-politiskt SVT klarar. Så var det med den o-politiskheten. Härligt med gammal statsreglerad media där ränderna fortfarande sitter i.