lördag, februari 02, 2008

Nytt hyressystem kan rädda hyresrätten

Det svenska bruksvärdesystemet har havererat. Långt innan alliansen kom till makten. Kort bygger detta system på att man utgår från husets kostnader och hyran sätts därefter. Läget och hur attraktiv bostaden är påverkar väldigt lite.

Och det är allmännyttans hyror som är grunden. Privata hyresvärdar skall utgå från dessa hyror.

Systemet har fått konsekvensen att ett hus har två värden. Ett på den reglerade hyresmarknaden och ett som bostadsrätt.

Vid ombildning kan detta värde realiseras. Fastighetsägarna får upp till 25 % mer betalt än om denne säljer till en annan fastighetsägare. Bostadsrättsföreningens medlemmar kan köpa lägenheterna för 75-80% av marknadsvärdet.

Båda gör en bra affär därför att fastighetens riktiga värde kommer fram. Okunniga på vänsterkanten brukar säga att fastigheterna säljs för billigt därför man inte köper för 100 % av marknadsvärdet, men det är just okunnighet.

I centrala lägen i storstäderna lägger fastighetsbolag bud på fastigheter men förlorar alltid till bostadsrättsföreningar. Vad är då marknadsvärdet? Jo eftersom man har två värden på ett hus finns det ju två. Och privat fastighetsägare, som lever under reglering, kan aldrig konkurrera med bostadsrättsförening på fria marknaden.

Nu sitter en utredning, som enligt DN, vill förändra bruksvärdes- värderingen. Hur attraktiv fastigheten är kommer ha betydelse.

Det innebär att det reglerade värdet och det faktiska kommer närma sig.

För vi har ju den underliga situationen idag att det i centrala lägen finns människor som vill betala kanske 13 000 för en lägenhet per månad men bara behöver betala 9000 kr. Och det i förorten eller mindre samhällen finns hyresgäster som vill betala 4000 kr men måste betala 7000 kr.

Tillgång och efterfrågan spelar ingen roll.

Det inte motståndare till förändrat bruksvärdesystem förstår är att det räddar hyresrätten. Ombildningar till bostadsrätter kommer kraftigt att minska och det blir attraktivt att bygga och äga nya. Tillgången på hyresrätter kommer att öka.

När utredningen kommer är förutsättningen för att det skall fungera att det träffas en överenskommelse mellan regeringen, hyresgästföreningen, fastighetsägarföreningen och SABO.

Jag tror förutsättningarna är goda för detta. Varför skall hyresgästföreningens medlemmar i Angered subventionera hyresgäster på Avenyn och runt omkring där?

Barbro Engman, ordförande i hyresgästföreningen, har jag haft äran att träffa flera gånger. Hon är en klok kvinna och jag tror hon förstår att de flesta av hennes medlemmar inte skulle drabbas av ett förändrat bruksvärdessystem. En del skulle till och med få sänkt hyra. Däremot drabbas de som bor på Östermalm, Avenyn, runt Linnégatan i Göteborg m.fl. ställen hårt.

Så de som är emot ett förändrat system försvarar i grunden att personer med goda förmögenheter och inkomster inte skall betala en hyra som motsvarar värdet på deras lägenheter. Ibland till och med mindre än motsvarande lägenhet i förorten. De måste finnas människor på Östermalm och som bor i centrala Göteborg som hoppas på vänstern så det skall slippa betala vad lägenheten är värd och som det har råd med.

Upp och nedvända världen?

PS! Bilden är på Barbro Engman som jag tog förra året vid folkpartiets bostadskonferens. DS!

Uppdatering 3/2

Såg i DN att Barbro Engman inte gillar utredningens tankar. Men vad är alternativet?

Att fler hyresrätter blir bostadsrätter? Att inga hyresrätter byggs för att det inte lönar sig? Att de som har råd indirekt subventioneras?

Eller är det återgång till mer reglering och subventioner som är svaret?

Det finns nu i EG domstolen ett mål som gäller subvention av allmännyttan som flera kommuner ägnar sig åt. Om det visar sig att detta strider mot EU:s regler. Vad gör man då?

Lite besviken är jag att Barbro Engman inte tar tag i frågan utan likt strutsen gömmer huvudet i sanden.

SvdDN1DN2

fredag, februari 01, 2008

Lev som sossar gör, inte lär.

Socialdemokrater har så rysligt svårt att leva efter den lära som man anser att övriga folket skall leva efter. Predika en viss lära är lätt men i praktiken tycker man nog det är fel.

När Laila Freivalds hyreshus skulle ombildas till bostadsrätt kämpade hon inte emot. Hon köpte gärna trots att (s) i Stockholm var emot ombildningar. Hon fick avgå som statsråd.

Lars-Erik Lövdén var en anonym bostadsminister. Men han lyckades få igenom lagstiftning som skulle försvåra ombildning från hyresrätt till bostadsrätt.

När han, tyvärr, blivit landshövding i mitt hemlän Halland skulle huset där han hade en övernattningslägenhet i Stockholm, ombildas till bostadsrätt.

Givetvis tror de flesta att han kämpade mot och avstod att köpa om han misslyckades. Men inte.

Han ville gärna köpa. Jag bekämpar andra som vill köpa men gör gärna själv en hacka, tänkte väl Lövdén. Men misslyckades att köpa då han ej var mantalsskriven på lägenheten.

Och nu, Göran Persson (bilden).

Bekämpade avdrag för hushållsnära tjänster i valrörelsen.

– ”Om Reinfeldt vill att någon annan städar åt honom så står det honom fritt. Men han ska själv betala vad det kostar. Det är inte jag eller svenska folket som ska betala Reinfeldts städning.” , sa Göran Persson i valrörelsen.

Svenska folket ska inte betala Reinfeldts städning. Men tydligen Perssons.

För nu är han godsägare och vad gör han? Enligt Aftonbladet utnyttjar han dessa tjänster och avdrag för fullt.

Och jag förstår Göran och Anitra. Reformen är utmärkt och skapar jobb. Gör svarta jobb till vita. Har själv nyttjat detta själv men i betydligt mindre omfattning än paret Persson/Steen.

Kanske Göran Persson tror att dubbelmoral är dubbelt så bra?

Gör inte som jag lär utan som jag lever är sossarnas nya slogan.

Svd1Svd2EkonomiN

Vårdgaranti på akuten - igen

En signatur, "En anställd" hade i Hallands Nyheter synpunkter på folkpartiets förslag om vårdgaranti på akuten. Att det från det man blir inskriven tills behandlingen är klar eller man är inlagd, får ta max fyra timmar.

Läs insändaren här.

Idag får jag in en replik i Hallands Nyheter. Läs här.

Och här kommer den i sin helhet.

Replik

Den vårdgaranti för akutbesök som folkpartiet föreslagit blir, som signaturen "en anställd" skriver i HN 29 januari, en utopi om man inte ändrar sättet att arbeta.

När man utomlands infört sådana garantier så har sjukhusen fått upp till 3 år på sig att ändra sitt arbetssätt. Det behövs också resurser för att klara en garanti.

Det var också därför jag skrev:

"Vi är övertygade om att med rätt planering och resurser kan vår duktiga personal klara detta."

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

Hillary vann på poäng + kuriosa

Jag offrade några timmars sömn för att se debatten.

Hillary Clinton och Barack Obama i en duell.

Men det blev en vänlig debatt där republikanerna och President Bush var fienden.

Enligt min uppfattning vann Hillary, och hon hade kvällens inlägg,

En 38 – årig kvinna hade via nätet konstaterat att hon inte röstat i ett val där det inte fanns en Clinton eller Bush på valsedeln.

Jag kommer inte ihåg den exakta frågan men Hillary var suverän.

Hon avslutade med att säga: Det behövdes en Clinton för att rensa upp efter den första Bush. Och det behövs en Clinton för att rensa upp efter den andra Bush. Kvällens längsta applåd följde.

Debatten hölls i Kodak Theatre med en massa kändisar närvarande.

Pierce Brosnan, Diane Keaton, Jason Alexander (George Costanza i Seinfeld), Bradley Whitford (Josh Lymon i Vita huset) och Stevie Wonder var bara några som sågs i TV.

Såg vi demokraternas valsedel? Om Hillary Clinton blir partiets kandidat är Barack Obama en suverän vice presidentkandidat. De såg ut att trivas ihop. Var det drömvalsedeln som framträdde?

Och så kuriosa.

Vänsterhänta tycks vara överrepresenterade bland presidentkandidater.

Geoorge Bush den äldre är vänsterhänt. Likaså Bill Clinton. Även republikanska favoriten John McCain är vänsterhänt och Barack Obama.

Och att bli president och vara senator tycks vara svårt. Sedan 1932 har bara en senator blivit president, John F Kennedy.

Däremot finns det gott om guvernörer och f.d. guvernörer.

Franklin. D Roosevelt, Jimmy Carter, Ronald Reagan, Bill Clinton och George. W Bush är alla guvernörer eller f.d. som blivit presidenter.

Med John McCain som favorit på republikanska sidan och Hillary Clinton och Barack Obama på demokratiska sidan lär en senator bli president från 20 januari 2009.

DNSvdAfton

Snömos utan svar från Sahlin-Östros

När Mona Sahlin och Thomas Östros (bilderna) äntligen på DN-debatt försöker förklara socialdemokraternas politik har man ju förväntningar.

Men det blir bara allmänna fraser, snömos och man frågar sig hela tiden, hur skall detta genomföras?

Är socialdemokraternas ekonomiska politik och jobbpolitik så ofärdig?

Det enda klara beskedet man ger är att vårdnadsbidraget avskaffas. Men det sparar inte en krona för staten.

Artikeln är bara vackra ord. T.ex. ” Vi vill stärka stödet till arbetslösa och sjukskrivna som försöker ta sig in på arbetsmarknaden.”

Hur? Och finansieringen?

Om a-kassan skriver man ” Därför ska ersättningsnivån i a-kassan vara 80 procent och taket höjas.”

Jaha. Och taket skall höjas till? Med 1 kr? Inget besked.
Avslutningen är stor komik.
”Den borgerliga regeringen har försummat varje chans att modernisera Sverige. Den företräder en bakåtsträvande politik som leder till sämre produktivitet och större ojämlikhet. Mot detta ställer vi en framtidsinriktad politik - med större satsningar på utbildning, forskning och omställning. Vi socialdemokrater står för trygghet för förändring. Det är modernt.”

Man kan inte tolka det annat än modernt är att tala i gåtor utan besked.

Jag saknar följande besked:

Hur blir det med jobbavdraget? Skall det bort och alla får rejäl skattehöjning?

Hur blir det med fastighetskatten? Tillbaka till gamla systemet med höjd skatt för alla?

Det pratas om arbetslinje men hur blir det konkret? Samma gamla AMS politik?

Och inte ett ord om avgifterna i a-kassan. Har (s) accepterat detta?

Hur blir det med reformen kring hushållsnära tjänster som håller på att bli en framgång? Skall den skrotas med arbetslöshet som följd?

Det är ju rätt fantastiskt att Sveriges största parti tillika största oppositionsparti uppenbarligen saknar ekonomisk politik.

Man har bytt Pär Nuder mot Thomas Östros .Bättre kanske hade varit att först skaffa sig en ekonomisk politik.

SvdDN2DN3Dagen

torsdag, januari 31, 2008

Skall Östros göra personer arbetslösa?

Debatten kring skattereduktion för hushållsnära tjänster och journalisters granskning av reformen har varit minst sagt underlig.

Mest underligt var nog SVT:s så kallade granskning som den 6 december 2007 kunde meddela följande:

”Satsningen på skatteavdrag för hushållsnära tjänster är så här långt ett fiasko. Regeringen räknade med 45 000 ansökningar, men hittills har bara ca 1 000 personer lämnat in en ansökan om till Skatteverket”

Ett sällsynt journalistiskt haveri. Jag tror inte journalisten och redaktionen hade för avsikt att lura väljarna och sina tittare. Man var förmodligen totalt okunniga om det man rapporterade om.

För det första så väntar man ju till årsskiftet eller till och med en bit in på året innan blanketten lämnas in. Har man anlitat någon regelbundet och väntar på en julstädning den 20 december så lämnar man ju inte in ansökan om skattereducering förrän man fått sista fakturan för året och betalat den.

För på blanketten skall man ange betalningsdag. Så har fakturan inte förfallit så kan man inte lämna in blanketten.

Naturligt är ju också att lämna in alla tillfällen för 2007 på en gång. Efter årskiftet.

SVT hade kunnat få ett journalistiskt scoop om man den 6 december frågat skatteverket hur många som lämnat in inkomstdeklarationen för 2007. (Blanketterna kommer inte förrän i februari 2008.)

Svaret hade blivit 0. Och rubriken ”Svensken vägrar deklarera”.

Nu har ungefär 30 000 ansökningar kommit in. Men eftersom man förlängt datumet tills när inkomstdeklarationen skall lämnas in kommer säkert en hel del ansökningar in innan 5 maj.

Enligt en undersökning som Demoskop gjort för Almega har ungefär 100 000 personer köpt hushållsnära tjänster.

Fler skulle säkert köpa om man fick skattereduktionen direkt på fakturan eller via ett checksystem. Hoppas man snarast inför det. Jag tycker också att man skall fundera på att inkludera om och tillbyggnadstjänster, så kallade ROT tjänster i systemet. Vi har ju tidigare haft ROT-avdrag och i Finland ingår sådana tjänster.

Prognosen är att branschen för hushållsnära tjänster kommer att sysselsätta 16 000 personer och omsätta 4,5 miljarder i utgången av 2008.

Konjunkturinstitutet sa 2005 att det behövdes 10 000 sysselsatta för att reformen skulle gå ihop.

Så det är väl dags att Thomas Östros, socialdemokraternas nya ekonomiska talesman, berättar om man kommer att avskaffa detta avdrag om (s) vinner valet 2010? Och göra en massa människor arbetslösa? Och öka kostnaderna för staten?

HDSvdDN

Äntligen en sansad artikel om fildelning

Det finns så mycket känslor i debatten om fildelning att den knappast går att debattera ibland.

Såg igår debatten i TV4:s Kvällsöppet mellan Bert Karlsson och en representant för Pirate Bay. Inte speciellt konstruktivt.

Båda har låst sig i sina uppfattningar.

Jag föreslog i ett inlägg här för någon dag sedan att man skulle legalisera gratis fildelning. Att man t.ex. spelar av en kompis CD skiva. Och att någon slags licens eller avgift införs för detta.

Jag fick reaktioner både i kommentarer och via e-post som var både positiva och negativa.
De negativa handlade mest om att det inte går. Hur skall pengarna fördelas?

Men går det fördela de stimpengar en frisör betalar för att spela radio så borde det även gå att fördela dessa pengar.

Försöket att etablera en reklamfinansierad fildelarsajt i samarbete mede skivbolagen är också ett nytt grepp. Tydligen skall det vara gratis att ladda ner. Upphovsmännen får betalt efter hur många låtar som laddas ner och reklamen skall finansiera detta.

Varför har inte skivbolagen själva kommit på dessa idéer?

När det mest pratas om åtal skriver Roger Wallis idag en mycket bra och sansad artikel i ämnet fildelning i Svenska Dagbladet. Läs den.

Han skriver bland annat:

Legalisering av fildelning genom någon form av månadsavgift – omöjligt just nu – verkar ofrånkomlig. Detta skulle värna om den kulturella diversiteten och samtidigt göra att konsumenterna fick mera makt över marknadsföringen av kulturprodukter.”

Jag kan bara hålla med.

onsdag, januari 30, 2008

Det börjar likna McCain

”It ain´t over until it´s over” är en mening några presidentkandidater I USA använder. Men för vissa är det snart över.

F.d. borgmästaren i New York Rudy Giuliani misslyckades fullständigt med sin taktik att hoppa över de fösta primärvalen, vinna i Florida och sedan vara stark när 24 delstater röstar den 5 februari.

Han kom bara trea i Florida.

Att han hoppar av under dagen är nog givet. Senare idag skall republikanerna debattera i en debatt på CNN från Ronald Reagans presidentbibliotek. Giuliani finns knappast med i den debatten.

Alla gissar att han kommer att uttala sitt stöd för John McCain.
Det var också John McCain (bilden) som vann i Florida. En delstat där bara republikaner får rösta. Inte oberoende väljare. Något han påpekade i sitt segertal.

Det börjar mer och mer se ut som John McCain är favoriten bland republikaner.

Motståndaren Mitt Romney är en sorts politiker som ger mig dåliga vibbar. Romney blev guvernör i Massachusetts som en vänsterrepublikan. Han var t.ex. för kvinnors rätt att själva avgöra om det vill göra abort. Nu har han bytt åsikter i alla viktiga frågor. Är mot aborter och påstår att han är en övertygad konservativ politiker. I sitt tal i natt så sa han t.ex. att det är viktigt att övertyga ungdomar att gifta sig innan de skaffar barn.

Mitt Romney har varit en framgångsrik affärsman. Och det är affärsman han fortfarande är. Om han säljer bilar, har hand om en vinterolympiad eller driver ett varuhus spelar ingen roll för honom. Just nu säljer han politik och då blir åsikterna ointressanta och utbytbara som vilken vara som helst.

Avdelning kuriosa. John McCain fick stöd från den liberala tidningen New York Times. Men på hans hemsida finns inte tidningen uppräknad bland de tidningar som stödjer honom. Uppebarligen ett stöd John McCain inte är så glad över.

Afton1Afton2Svd1Svd2DNSydsv

tisdag, januari 29, 2008

Hur blir det med jobbavdraget Östros?

Ny ekonomisk talesman för socialdemokraterna blev inte oväntat Thomas Östros (bilden).

Kan vi hoppas på att han ger besked om socialdemokraternas politik? Något det varit brist på.

Hur blir det med fastighetsskatten om (s) vinner valet? Är det jobblinjen som gäller i den ekonomiska politiken eller pengar till AMS?

Han kanske kan börja med att berätta om hur man ställer sig till jobbavdraget.
Alliansregeringen har ju infört det i två steg vilket innebär att från denna månad så har en metallarbetare fått ett genomsnittligt skattesänkning på 1100 kr och ett vårdbiträde på 950 kr.

Se fullständig tabell i Aftonbladet där alliansen partiledare skrev artikel i ämnet.

Vill socialdemokraterna ta bort detta avdrag, Thomas Östros? Och därmed ge alla svenskar skattehöjningar?

Är det för mycket begärt med ett besked om den ekonomiska politiken av en ekonomisk talesman?

Afton1Afton2Svd1Svd2DNSydsvHD

Legalisera gratis fildelning

Någon kanske hoppar till med anledning av rubriken. Låt mig därför förtydliga mig. Upphovsmännen skall inte bara ha ersättning för sina verk, utan man har rätt till det.

Men musik- och filmindustrin har försatt sig, och de upphovsmän som finns bakom, i en mycket underlig situation.

Det påstås att CD försäljningen har gått ner på grund av fildelning. Jag skulle vilja veta hur mycket den tidigare försäljningen var uppblåst av omköp. Jag kan väl inte vara den enda person som köpt om en hel del av mina vinylskivor på CD?

Och därmed gett dubbel royalty till Bryan Ferry, David Bowie, Magnus Uggla, medlemmarna i 10cc m.fl.

Framför allt musikindustrin förstod inte vad nätet skulle innebära när det gäller fildelning.

Man såg inte heller möjligheten att helt lagligt sälja musik på ett nytt sätt. Fortfarande saknar jag i nätbutiker musik jag gärna skulle vilja köpa och ladda ner. Det gäller främst skivor där jag bara vill ha en eller två låtar och inte är speciellt intresserad av att köpa en hel CD.

En sådan skiva är Gilbert O´Sullivans första album. Jag skulle vilja ha några låtar men det är omöjligt. Jag hittar inte ens skivan som CD. Det finns en very best of men inte med de låtar jag vill köpa.

Här finns alltså en köpare men ingen säljare. Kan minskad eller utebliven försäljning bero på musikindustrin?

Och man har också gjort allt för att när CD skivan väl är köpt begränsa min användning av den. Priset tar Magnus Ugglas skiva ”Klassiska mästerverk”. Jag hade en stor del av musiken på vinyl och någon CD så det var ett omköp där han och skivbolaget fick betalt för samma sak ännu en gång.

Denna CD är spärrad så jag kan inte spela den i min dator. Jag kan inte spela av den till datorn så jag kan bränna en egen CD med blandad musik för bilen, för eget bruk.

Nu har EG domstolen kommit med en dom där de menar att det är upp till varje land att hantera frågan om hur fildelning bekämpas och om internetoperatörer ska tvingas lämna ut uppgifter om misstänkta fildelare. Enligt experter en luddig dom.

En rättegång skall starta mot Pirate bay. Den rättegången skall dessutom pröva om länkar till upphovsskyddat material är olagligt.

Jag har tidigare föreslagit en slags licens, som Tv licensen, där man betalar varje månad och då inte behöver fundera över om man få lov att ta emot en fil från en vän eller inte. Gratis.

Ungefär som när radion, restauranger, frisörsalonger betalar för att få spela skivor.

Avgifter på Internetabonnemang och vid köp av mp3 spelare är en annan väg.

Givetvis skall ingen få sälja upphovsskyddat material. Det skall fortfarande vara förbjudet. Men gratis fildelande kunde legaliseras med mitt förslag och samtidigt ge upphovsmännen sin rättmätiga ersättning.

Slutligen så glöm alla tankar på att någon annan än polisen skall leka privatspanare. Att lämna ut IP nummer på användare, så att privatdeckare skall göra utredningar, är inte värdigt ett rättsamhälle.

Pågår brott skall polis och åklagare utreda detta.

DN1DN2DN3Afton1Afton2Svd1Svd2SydsvHD1HD2

måndag, januari 28, 2008

Är Kennedys stöd en hjälp?

Senatorn Ted Kennedy stödjer Barack Obama. Hjälper det verkligen honom? Jag ser att den utmärkta sidan ”Amerikansk politik” också funderar över detta.

Ted Kennedy (bilden) har i framför allt amerikansk media fått bilden av den politiker i USA som är så mycket vänster man kan tänka sig. Ibland rättvist och ibland orättvist.

Barack Obama riskerar att få bilden att han är en vänsterpolitiker och inte en i mitten som kan attrahera mittväljare och oberoende. Är det vad han behövde nu?
New York Times är den tidning som betraktas vara mest liberal (= med vänster i USA).

Republikanske senatorn John McCain fick deras stöd men var måttligt glad.

Hans kommentar var att han är glad för allt stöd men delar nödvändigtvis inte alla de som stödjer honoms åsikter.

Jag är ytterst tveksam till att Ted Kennedys stöd gynnar Barack Obama. Vi får se 5 februari på supertisdagen.

Aftonbladet skriver idag om Monica Lewinsky som tydligen håller sig undan. För att rädda Hillary Clinton? Knappast. Snarare för att slippa vara på alla löpsedlar och i alla nyhetssändningar.

Ren självbevarelsedrift.

Afton1Afton2Afton3DNSydsvSvdHD

Kloka funderingar av Jan Ertsborn

Jan Ertsborn från Falkenberg är folkpartiets riksdagsman från mitt hemlän Halland. En person jag känner som en klok och kunnig person.

Han skiljer sig också från många andra politiker i och med att han som advokat, med konkurser som specialitet, sett verkligheten.

En utmärkt person att för regeringen ta fram ett regelverk för att ge överskuldsatta en andra chans.
Nu funderar Jan Ertsborn (bilden) på att föreslå att skulder får en maxtid på 15 år. Inte minst med bakgrund av att skulder blivit en handelsvara och det oftare är inkassoföretag som köper en skuld och driver in den. Inte den som ursprungligen förlorat pengar.

Till Dagens Nyheter säger han:

”-Den som levererade en vara har tagit sin förlust och fått 5-10 procent och är nöjd med det. Sedan är det en ren affärsidé att tjäna pengar på fordringarna, då finns det inte samma skäl för staten att ställa upp och driva in.”

Jag kan bara instämma.

söndag, januari 27, 2008

Clintons delar USA

En gång sa man om Richard Nixon att han var personen alla älskade att hata.

Det verkar som om detta har övertagits av paret Bill och Hillary Clinton (Bilden med dottern Chelsea). Ingen tycks ha en likgiltig inställning till paret Clinton. Antingen gillar man dem eller så avskyr man dem.

Att f.d. presidenthustrun Hillary Clinton skulle bli president med Bill som rådgivare, är för mycket för många.

Lyssnade en stund i natt på CNN:s valvaka för primärvalet i South Carolina. CNN har samlat en samling med politiska tyckare i en panel man kallar ”The best political team on television”.

Bland annat brukar Watergateavslöjaren Carl Bernstein deltaga.

När siffrorna från South Carolina började komma hade ingen något gott att säga om Bill och Hillary Clinton. Man nästan gottade sig i Barack Obamas vinst.
Det var republikanen i gänget Bill Bennett, bland annat utbildningsminister under George Bush den äldre, som till slut kom med bästa kommentaren.

Han menade att South Carolina inte på något sätt speglar hur det ser ut i andra delstater. Och påpekade att pastorn Jesse Jackson vann där både 1984 och 1988 utan att ha den minsta chans att bli demokraternas presidentkandidat.

Bland politiska tyckare står paret Clinton inte högt i kurs. När det var valvaka efter primärvalet i New Hampshire så var flera tyckare i CNN:s panel kritiska mot att Hillary använde maken Bill som vallokomotiv. Han skadar hennes kampanj, menade Carl Bernstein.

Bara någon minut senare kunde CNN:s analytiker Bill Schneider redovisa att väljarna i vallokalundersökningar ansåg Bill Clinton var en tillgång och hade stort förtroende för honom. Ridå!

Jag tror faktiskt paret Clinton är mycket nöjda med utgången i South Carolina. Barack Obama fick ca: 25 % av de vita rösterna. Det ansåg CNN:s panel en framgång. Men är det så? Det räcker inte för att bli demokraternas presidentkandidat i höst. 75% av vita demokrater röstade inte för på Obama.

Och så länge John Edwards finns med i valrörelsen så tar han många röster från demokrater som inte gillar Clinton men tvekar inför Obama.

Barack var stark bland svarta väljare men det var väntat. Glädjande för Hillary Clinton var nog också att hon var extra stark bland kvinnor.

Den 5 februari är det supertisdagen med 20 tal primärval. Förmodligen finns efter dessa val en favorit på både den demokratiska sidan och den republikanska.

Jag skulle idag inte sätta allt för mycket pengar på att dessa Är Hillary Clinton (demokrat) och John McCain (republikan).

Afton1Svd1Svd2Svd3DN1DN2DagenSydsvHD