lördag, februari 02, 2008

Nytt hyressystem kan rädda hyresrätten

Det svenska bruksvärdesystemet har havererat. Långt innan alliansen kom till makten. Kort bygger detta system på att man utgår från husets kostnader och hyran sätts därefter. Läget och hur attraktiv bostaden är påverkar väldigt lite.

Och det är allmännyttans hyror som är grunden. Privata hyresvärdar skall utgå från dessa hyror.

Systemet har fått konsekvensen att ett hus har två värden. Ett på den reglerade hyresmarknaden och ett som bostadsrätt.

Vid ombildning kan detta värde realiseras. Fastighetsägarna får upp till 25 % mer betalt än om denne säljer till en annan fastighetsägare. Bostadsrättsföreningens medlemmar kan köpa lägenheterna för 75-80% av marknadsvärdet.

Båda gör en bra affär därför att fastighetens riktiga värde kommer fram. Okunniga på vänsterkanten brukar säga att fastigheterna säljs för billigt därför man inte köper för 100 % av marknadsvärdet, men det är just okunnighet.

I centrala lägen i storstäderna lägger fastighetsbolag bud på fastigheter men förlorar alltid till bostadsrättsföreningar. Vad är då marknadsvärdet? Jo eftersom man har två värden på ett hus finns det ju två. Och privat fastighetsägare, som lever under reglering, kan aldrig konkurrera med bostadsrättsförening på fria marknaden.

Nu sitter en utredning, som enligt DN, vill förändra bruksvärdes- värderingen. Hur attraktiv fastigheten är kommer ha betydelse.

Det innebär att det reglerade värdet och det faktiska kommer närma sig.

För vi har ju den underliga situationen idag att det i centrala lägen finns människor som vill betala kanske 13 000 för en lägenhet per månad men bara behöver betala 9000 kr. Och det i förorten eller mindre samhällen finns hyresgäster som vill betala 4000 kr men måste betala 7000 kr.

Tillgång och efterfrågan spelar ingen roll.

Det inte motståndare till förändrat bruksvärdesystem förstår är att det räddar hyresrätten. Ombildningar till bostadsrätter kommer kraftigt att minska och det blir attraktivt att bygga och äga nya. Tillgången på hyresrätter kommer att öka.

När utredningen kommer är förutsättningen för att det skall fungera att det träffas en överenskommelse mellan regeringen, hyresgästföreningen, fastighetsägarföreningen och SABO.

Jag tror förutsättningarna är goda för detta. Varför skall hyresgästföreningens medlemmar i Angered subventionera hyresgäster på Avenyn och runt omkring där?

Barbro Engman, ordförande i hyresgästföreningen, har jag haft äran att träffa flera gånger. Hon är en klok kvinna och jag tror hon förstår att de flesta av hennes medlemmar inte skulle drabbas av ett förändrat bruksvärdessystem. En del skulle till och med få sänkt hyra. Däremot drabbas de som bor på Östermalm, Avenyn, runt Linnégatan i Göteborg m.fl. ställen hårt.

Så de som är emot ett förändrat system försvarar i grunden att personer med goda förmögenheter och inkomster inte skall betala en hyra som motsvarar värdet på deras lägenheter. Ibland till och med mindre än motsvarande lägenhet i förorten. De måste finnas människor på Östermalm och som bor i centrala Göteborg som hoppas på vänstern så det skall slippa betala vad lägenheten är värd och som det har råd med.

Upp och nedvända världen?

PS! Bilden är på Barbro Engman som jag tog förra året vid folkpartiets bostadskonferens. DS!

Uppdatering 3/2

Såg i DN att Barbro Engman inte gillar utredningens tankar. Men vad är alternativet?

Att fler hyresrätter blir bostadsrätter? Att inga hyresrätter byggs för att det inte lönar sig? Att de som har råd indirekt subventioneras?

Eller är det återgång till mer reglering och subventioner som är svaret?

Det finns nu i EG domstolen ett mål som gäller subvention av allmännyttan som flera kommuner ägnar sig åt. Om det visar sig att detta strider mot EU:s regler. Vad gör man då?

Lite besviken är jag att Barbro Engman inte tar tag i frågan utan likt strutsen gömmer huvudet i sanden.

SvdDN1DN2

Inga kommentarer: