torsdag, januari 31, 2008

Äntligen en sansad artikel om fildelning

Det finns så mycket känslor i debatten om fildelning att den knappast går att debattera ibland.

Såg igår debatten i TV4:s Kvällsöppet mellan Bert Karlsson och en representant för Pirate Bay. Inte speciellt konstruktivt.

Båda har låst sig i sina uppfattningar.

Jag föreslog i ett inlägg här för någon dag sedan att man skulle legalisera gratis fildelning. Att man t.ex. spelar av en kompis CD skiva. Och att någon slags licens eller avgift införs för detta.

Jag fick reaktioner både i kommentarer och via e-post som var både positiva och negativa.
De negativa handlade mest om att det inte går. Hur skall pengarna fördelas?

Men går det fördela de stimpengar en frisör betalar för att spela radio så borde det även gå att fördela dessa pengar.

Försöket att etablera en reklamfinansierad fildelarsajt i samarbete mede skivbolagen är också ett nytt grepp. Tydligen skall det vara gratis att ladda ner. Upphovsmännen får betalt efter hur många låtar som laddas ner och reklamen skall finansiera detta.

Varför har inte skivbolagen själva kommit på dessa idéer?

När det mest pratas om åtal skriver Roger Wallis idag en mycket bra och sansad artikel i ämnet fildelning i Svenska Dagbladet. Läs den.

Han skriver bland annat:

Legalisering av fildelning genom någon form av månadsavgift – omöjligt just nu – verkar ofrånkomlig. Detta skulle värna om den kulturella diversiteten och samtidigt göra att konsumenterna fick mera makt över marknadsföringen av kulturprodukter.”

Jag kan bara hålla med.

1 kommentar:

Livlös sa...

Den bästa uppfinningen någonsing enligt mig är SPOTIFY!! Synd bara att alla artiser inte vill ta del av den och tror sig vara bättre. Musik är en kultur, det är ingenting man ska utnytja för att tjäna pengar på. Kändisar pratar om att de vill nå ut till de som känner sig träffade, de sjunger om fattiga och utstötta som inte ens får chansen att känna sig träffade.. SJUNG FÖR VÄRLDEN inte för pengarna.