söndag, januari 27, 2008

Clintons delar USA

En gång sa man om Richard Nixon att han var personen alla älskade att hata.

Det verkar som om detta har övertagits av paret Bill och Hillary Clinton (Bilden med dottern Chelsea). Ingen tycks ha en likgiltig inställning till paret Clinton. Antingen gillar man dem eller så avskyr man dem.

Att f.d. presidenthustrun Hillary Clinton skulle bli president med Bill som rådgivare, är för mycket för många.

Lyssnade en stund i natt på CNN:s valvaka för primärvalet i South Carolina. CNN har samlat en samling med politiska tyckare i en panel man kallar ”The best political team on television”.

Bland annat brukar Watergateavslöjaren Carl Bernstein deltaga.

När siffrorna från South Carolina började komma hade ingen något gott att säga om Bill och Hillary Clinton. Man nästan gottade sig i Barack Obamas vinst.
Det var republikanen i gänget Bill Bennett, bland annat utbildningsminister under George Bush den äldre, som till slut kom med bästa kommentaren.

Han menade att South Carolina inte på något sätt speglar hur det ser ut i andra delstater. Och påpekade att pastorn Jesse Jackson vann där både 1984 och 1988 utan att ha den minsta chans att bli demokraternas presidentkandidat.

Bland politiska tyckare står paret Clinton inte högt i kurs. När det var valvaka efter primärvalet i New Hampshire så var flera tyckare i CNN:s panel kritiska mot att Hillary använde maken Bill som vallokomotiv. Han skadar hennes kampanj, menade Carl Bernstein.

Bara någon minut senare kunde CNN:s analytiker Bill Schneider redovisa att väljarna i vallokalundersökningar ansåg Bill Clinton var en tillgång och hade stort förtroende för honom. Ridå!

Jag tror faktiskt paret Clinton är mycket nöjda med utgången i South Carolina. Barack Obama fick ca: 25 % av de vita rösterna. Det ansåg CNN:s panel en framgång. Men är det så? Det räcker inte för att bli demokraternas presidentkandidat i höst. 75% av vita demokrater röstade inte för på Obama.

Och så länge John Edwards finns med i valrörelsen så tar han många röster från demokrater som inte gillar Clinton men tvekar inför Obama.

Barack var stark bland svarta väljare men det var väntat. Glädjande för Hillary Clinton var nog också att hon var extra stark bland kvinnor.

Den 5 februari är det supertisdagen med 20 tal primärval. Förmodligen finns efter dessa val en favorit på både den demokratiska sidan och den republikanska.

Jag skulle idag inte sätta allt för mycket pengar på att dessa Är Hillary Clinton (demokrat) och John McCain (republikan).

Afton1Svd1Svd2Svd3DN1DN2DagenSydsvHD

Inga kommentarer: