lördag, januari 02, 2010

Politiska landskapet förändras i Halland och Kungsbacka?

Man skall ta opinionsundersökningar för vad de är. En ögonblicksbild av vad väljare tycker när de blir tillfrågade. Men trender i dessa mätningar brukar till slut visa sig i val.

Undantag finns dock.Hösten 1978 hade (S) mer eller mindre egen majoritet för att i valet i september 1979 misslyckas att återta makten.

Folkpartiet har också visat både 1985 och 2002 att låga opinionssiffror i början av valrörelsen kan sluta med kanonval.

Miljöpartiet gläds säkert över sina siffror men snabb uppgång kan brytas och lika snabbt bli en tillbakagång. När partier granskas, vilket jag är övertygad om att Miljöpartiet kommer råka ut för, kan det bli ett tapp ganska snart i opinionen. Och att börja valrörelsen genom att tappa 2-3% i en mätning är oerhört jobbigt.

Men trenden i opinionsundersökningar visar att om den står sig kommer Kungsbacka och Halland att få ett nytt politiskt landskap.

KD ligger strax under eller över 4% spärren i de flesta mätningar. Senast i SKOP på 3,4%. Översatt till Kungsbackas fullmäktige så hamnar KD på 3-4 mandat. Man har då knappast några ordförandeposter i fortsättningen och tar sig enbart in i styrelser och nämnder genom samarbete med alliansen.

2006 fick KD 8,38% i riksdagsvalet i Kungsbacka. I kommunvalet fick man 7,87%. Det finns inget lokalt som skulle motivera att man 2010 gör bättre resultat lokalt. Visst syns deras frontman Larry Söder i många artiklar. Men det är många negativa artiklar. Kan det ge röster?

Landstingsvalet (Regionvalet) lär bli samma problem för KD.

Centerpartiet var en gång det dominerande partiet i Halland. Egen majoritet i Laholm och om inte mitt minne sviker mig 17 av 49 ledamöter i Kungsbackas fullmäktige. I Landstinget var båda landstingsråd från Centerpartiet.

Idag har Centerpartiet 7 mandat i kommunfullmäktige i Kungsbacka. Ett av dem kallar jag för Ulf Perssons mandat. Man fick det för att en del ickecenterpartister röstade på Ulf i kommunalvalet. 2010 finns inte Ulf med på listan och det mandaten lär man inte få.

Centerpartiets problem är att inflyttningen till Kungsbacka och Halland missgynnar dem. Det är inte deras väljare som flyttar in. Så även om man behåller sina väljare minskar procenttalen.

Ett exempel på detta är att trots att Centerpartiet gick fram på riksplanet 2006 med 1,69% backade man i kommunalvalet i Kungsbacka från 11.46% till 10.93%.
Och i Landstingsvalet ökade man bara med 0,31%.

Så ett riksresultat på 5% för Centerpartiet skulle sannolikt innebära att Centerpartiet i Kungsbacka kan hamna så lågt som 5 mandat. Och i Landstinget backa från 9 till 6 mandat. Inte heller Centerpartiet har personer eller frågor som skulle kunna motivera andra trender lokalt. Snarare tvärtom. (Läs Ulf Persson finns inte med)

Detta skulle givetvis ändra det politiska landskapet rejält. (C) skulle knappast ha något kommunalråd i Kungsbacka och i den nya regionen lär man inte få plats i regionstyrelsens AU. Partiet som alltid dominerat Landstinget Halland.

Som sagt opinionsmätningar skall tas för vad de är. (C) och (KD) kan fortfarande bli valet 2010 års positiva överraskningar. Men opinionsmätningarnas trender har en obehaglig vana att slå in.

Det vet jag som varit medlem i Folkpartiet i över 30 år. Ett parti som verkligen under dessa år åkt berg- och dalbana i både val och opinionsmätningar.

FP ministrar i topp

Så har det kommit ytterligare en mätning som sätter betyg på statsråden.
Den publiceras av Aftonbladet.

Och för Folkpartiet är det positivt. FP ministrarna Cecilia Malmström (bilden), Nyamko Sabuni och Jan Björklund (bilden) kommer på platserna 4, 5 och 6 av 22 statsråd. Nya statsrådet Tobias Krantz (FP) kommer på plats 21 men har är ju just ny och har inte hunnit skapa en profil ännu.

Sist kommer Cristina Husmark Pehrsson (M). Ganska begripligt då hon totalt misslyckats med att förklara och genomföra en nödvändig sjukförsäkringsreform.

Lite oroad blir man när man läser ett tidigare uttalande till TT från henne:

"Tar man på sig ett uppdrag som minister får man också vara beredd på att ta kritik - i synnerhet om man börjar presentera nya reformer inom trygghetssystemen"

Att genomföra reformer innebär inte att bara få kritik. Kritiken kommer när reformerna har brister och när man misslyckas att förklara varför de är nödvändiga.

Jan Björklund får kritik från många som älskar den svenska flumskolan. Men han får också rikligt med beröm. Han genomför stora reformer av skolan och lyckas också förklara varför det är nödvändigt.

Denna undersökning och andra visar varför (C) och (KD) har problem. Inte minst (KD) vars ministrar ligger på platserna 12, 13 och 14.

Och senaste mätningen från SKOP ger KD 3,4% och (C) 4,7%. Folkpartiet får glädjande 9,3%. Det känns som FP är på väg uppåt.

Men oppositionen har också problem. I en undersökning i Aftonbladet tror en majoritet, 57,5% inte att Mona Sahlin blir statsminister.

Valåret blir spännande.

SvdDNGP

torsdag, december 31, 2009

Årets....

Årets sämsta förslag
Trängselavgifter i Göteborgsområdet.Inte för bättre miljö eller mindre trängsel utan för att få in mer pengar från bilisterna. Extra fordonskatt är vad det är.

Årets konsert
61 år och visar hur rock skall spelas. Alice Cooper i Lisebergshallen. Och jag var långt ifrån äldst i publiken.

Årets bäst beslut i Landstinget Halland
Att bifalla Folkpartiets motion att ingen skall behöva vara mer än fyra timmar på akuten innan man är färdigbehandlad eller skickad vidare inom sjukhuset. Nu gäller det att det genomförs.

Årets sämsta beslut i Landstinget Halland
Att börja dra in akutvård nattetid i Varberg. Först barnsjukvård och sedan ortopedi.

Årets fotbollsspelare
Måste bli Tobias Hysén.Gjorde sin bästa säsong någonsin. Kom med i landslaget och vann skytteligan. Bara guldet saknades.Zlatan? Jo jag vet men han spelar inte i Blåvitt, ännu...

Årets politiker
Hedersomnämnande till Lars Leijonborg. Som varit med på något hörn i alla borgerliga regeringar sedan 1976 och lämnade regeringen. Men vem kan konkurrera med årets politiker, Barack Obama?

Årets Mona Sahlin
När hon ville att staten skulle bli delägare i SAAB och Volvo. Är Mona bättre på att tillverka bilar än Ford och GM?

Årets dummaste spel Farmville. Varför har man en animerad farm på Facebook och tycker det är kul? Ja, jag är skyldig.

Årets dörrknackare Oppositionsrådet Mathias Sundin (FP) i Norrköping som skall knacka 10.000 dörrar innan valet. Han har 7961 kvar.

Årets nominering (för mig) Att blivit nominerad på andra plats (valbar) på Folkpartiets lista till Regionfullmäktige.

Årets flitigaste minister Finns baa en som spottar ur sig förslag hela tiden. Jan Björklund.

Årets roligaste Folkpartiminne Att 40 personer anmälde sig till Folkpartiets och Vuxenskolans politikerskola. De flesta av dem gick utbildningen och ett antal har blivit medlemmar i Folkpartiet.

GOTT NYTT ÅR