tisdag, december 31, 2013

Gott Nytt ÅrJag vill önska alla läsare av bloggen ett gott slut 
och ett Gott Nytt 2014!
 


Årets....

Årets politiska blunder

Utan tvekan Centerpartiets idéprogram som föreslog månggifte, slopad arvsrätt, skrotad skolplikt och fri invandring. Efter de så kallade PISA resultatet framstår väl skrotad skolplikt ännu mer tveksamt.

Årets händelse

Finns ingen självklar detta år. Kvinnlig ärkebiskop, häst i köttfärsen och Angela Merkels omval (hon blir ännu mer den som styr Europa) är väl med och konkurrerar. För idrottsälskare givetvis vinst i Hockey VM både för seniorer och juniorer.

Årets förargelse - lokalt

Fortfarande de bruna husen på torget. Särskilt det som säljer korv. Protesterna kommer aldrig ta slut.  Det är dåliga odds på att jag nästa år skriver om det som årets rivning.

Årets förargelse - Sverige

Tycks vara att TV3/Viasat skall sända OS. Gammal trogen vana protesterar SVT som man gjort när det gamla monopolet förlorat andra sporträttigheter. Kommer ni ihåg när TV3 fick ishockey VM första gången? Drömmen för SVT är att få en massa rättigheter mer eller mindre gratis och vem går det ut över? Jo idrotten och dess ungdomsverksamhet.

Årets besök

USA:s president Barack Obama besökte Sverige. Stockholm stod still och fick god luftmiljö på köpet. Lite surt för Stockholmarna att det inte var det första presidentbesöket i Sverige. De gjorde George W Bush 2001 i Göteborg.

Så man var tvungen att prata om "första officiella" besöket till Sverige. Men vad gjorde Bush här? Inofficiellt på semester? Nej, han mötte hela EU:s ledarskap i Göteborg och Sveriges statsminister och Kung särskilt. Surt sa räven....

Årets lokala dubbelmoral

En favorit i repris som inte är löst. Frågan om när alkohol kan serveras på kommunens mark och i lokaler fortsätter att gäcka. Åsakalaset fick ju flytta från mark som en förvaltning (Fritid) förvaltade till kommunal mark som låg under en annan kommunal förvaltning. Då gick det bra.

Men när en rockfestival vill arrangera ett event mitt i Kungsbacka, på Fritids mark, är man helt plötsligt positiva till serveringstillstånd. Det är stor skillnad, heter det.

Dubbelmoralen fortsätter i denna fråga tills kommunfullmäktige sätter ner foten och talar om hur det skall vara.

Och då lär vi åter få lokal variant på i afton dans med kända dansband i ishallen.
Årets farväl

Nelson Mandela lämnade oss. En person vars storhet är svår att greppa. Som kunde ropat på hämnd och gjort Sydafrika till ett nytt Zimbabwe men som valde försoningen och demokratins väg.

Sydafrika utan Mandela har en lång väg att vandra men Nelson Mandela skapade förutsättningar för att den vägen blir fredlig och ger alla i landet möjlighet att delta och växa.

Årets beslut i Närsjukvården - Kungsbacka

För Kungsbackas del att vårdcentralen i Kolla Parkstad blir en egen vårdcentral. Första egna sedan Landstinget Halland/Region Halland införde vårdvalet 2007.

Årets invignignar i Närsjukvården

Börjar bli en vana att klippa band. I år blev det följande:

- Ny entreprenör Närakuten - Backa Läkarhus
- Nya lokaler Folktandvården i Falkenberg
- Ombyggda lokaler men framför allt Apotek för vårdcentralen Håsten i Varberg.

År 2014 börjar också med en invigning av nya lokaler för filialen Kärleken i Halmstad. Jo området heter så. Så man kan komma till Kärlekens vårdcentral.....

Årets planekonomikramare

Tekniks moderata ordförande i Kungsbacka  som i tidningen Norra Halland anser att det är Teknik som skall bestämma var man skall sälja varor i centrala Kungsbacka och även sortimentet.

Det är planekonomi enligt gammal god sovjetisk stil. Kommunen bestämmer vilka som får driva verksamhet och vad den skall innehålla.

Årets, varför skrev vi den artikeln?

Rubriken "Politikerbrand" i Norra Halland skakade Kungsbacka.  Vem brinner? Har någon politiker satt eld på sig själv? Har en arg invånare bränt upp en politiker? Vem är det?

Svaret var att en inhyrd trädgårdsmästare eldat löv hemma hos en politiker.

Artikeln gav upphov till många skratt, samtal och leenden och då hade man väl ändå lyckats på något sätt. Kanske inte som man förväntat, men ett gott skratt förlänger livet.

Årets stationsinvigning

Givetvis att vissa tåg nu stannar i Åsa. Redan en succé rapporteras det.  

Årets lokala självmål

Partiet Kungsbackaborna sa, genom Roger Larsson, som enda parti ja till exploatering i Varlaskogen på kommunstyrelsen 24/9.

Tips till partiet. Spara era pengar och skippa att skicka ut material på Tingberget, och runt om hela Varla. Efter detta självmål lär inga utskick kunna rädda valresultatet i denna del av kommunen. Och jag lovar er. Mina grannar har noterat hur ni röstade.

Årets lokala bostad(s)förvirring

Socialdemokraterna pratar ofta och länge om vikten av nya bostäder Men är inte alltid med på banan när det gäller.

Man har nog lite att prata om i partiet. På kommunstyrelsen 19/11 hade man svårt att hålla ihop den socialdemokratiska gruppen. Det blev nej till bostäder i ett ärende p.g.a. att kommunalrådet Eva Borg röstade med moderaterna. Övriga S-ledamöter var för.

I ett annat ärende blev det också nej. Då var Eva Borg för bostäder men övriga S-ledamöter la ner sin röst.

Skulle varit kul att varit med på diskussionen inom (S) efteråt.

måndag, december 30, 2013

Annie Lööf och de olika Hattarna i partiet.

När en arbetsgrupp inom Centerpartiet föreslog månggifte, slopad arvsrätt, skrotad skolplikt och fri invandring uppstod kaos i partiet. Annie Lööf fick avbryta sin semester och till slut blev det ett ganska urvattnat idéprogram.

Men frågorna var inte nya. I bland annat sin blogg och under sin tid i ungdomsförbundet hade Annie Lööf (då Johansson) drivit flera av dessa frågor.

Att hon är i många delar är nyliberal är det ingen tvekan om.

Och det är den nyliberala hatten hon sätter på sig när hon i en intervju i Svenska Dagbladet säger nej till att reglera vinster för företag i välfärdssektorn och hindra riskkapitalister, som inte är långsiktiga ägare, att driva dessa. Trots att de till 100% är finansierade av skattemedel.

Hon kallar till och med Anders Borg och Jan Björklund för populister.

Men det finns ytterligare en Hatt i Centerpartiet förutom den nyliberala. Den heter Anna-Karin.

Lööf
Denna Hatt är energiminister och har före jul varit kritisk till vinster för elbolagen. Till skillnad från välfärdsföretagen helt finansierad av intäkter från kunder.

Anna-Karin Hatt hade synpunkter på bolagens prissättning och ansåg att bolagen borde ändra den, annars förmodligen lagstiftning.

Två helt olika budskap från Centerpartiet. Hur ägarna av välfärdsföretagen agerar skall man inte reglera men gärna hur elföretagen agerar.

När media uppmärksammade prissättningen kallade Anna-Karin Hatt till sig bolagen och var plötsligt kritiskt. Populism?

Hatt
I en marknadsekonomi sätts regler för en hel del verksamhet. T.ex får inte ägare av elnät sätta vilka priser man vill. Krav på allt från byggfelsförsäkring till hur garantier skall vara är ganska naturligt.

Kan man inte ha synpunkter på hur välfärdsföretag hanterar skattemedel och hur långsiktiga ägarna är, så bör vi ju ta bort de ramar som finns för marknaden och släppa den fri. Är det egentligen det Annie Lööf menar?