måndag, december 30, 2013

Annie Lööf och de olika Hattarna i partiet.

När en arbetsgrupp inom Centerpartiet föreslog månggifte, slopad arvsrätt, skrotad skolplikt och fri invandring uppstod kaos i partiet. Annie Lööf fick avbryta sin semester och till slut blev det ett ganska urvattnat idéprogram.

Men frågorna var inte nya. I bland annat sin blogg och under sin tid i ungdomsförbundet hade Annie Lööf (då Johansson) drivit flera av dessa frågor.

Att hon är i många delar är nyliberal är det ingen tvekan om.

Och det är den nyliberala hatten hon sätter på sig när hon i en intervju i Svenska Dagbladet säger nej till att reglera vinster för företag i välfärdssektorn och hindra riskkapitalister, som inte är långsiktiga ägare, att driva dessa. Trots att de till 100% är finansierade av skattemedel.

Hon kallar till och med Anders Borg och Jan Björklund för populister.

Men det finns ytterligare en Hatt i Centerpartiet förutom den nyliberala. Den heter Anna-Karin.

Lööf
Denna Hatt är energiminister och har före jul varit kritisk till vinster för elbolagen. Till skillnad från välfärdsföretagen helt finansierad av intäkter från kunder.

Anna-Karin Hatt hade synpunkter på bolagens prissättning och ansåg att bolagen borde ändra den, annars förmodligen lagstiftning.

Två helt olika budskap från Centerpartiet. Hur ägarna av välfärdsföretagen agerar skall man inte reglera men gärna hur elföretagen agerar.

När media uppmärksammade prissättningen kallade Anna-Karin Hatt till sig bolagen och var plötsligt kritiskt. Populism?

Hatt
I en marknadsekonomi sätts regler för en hel del verksamhet. T.ex får inte ägare av elnät sätta vilka priser man vill. Krav på allt från byggfelsförsäkring till hur garantier skall vara är ganska naturligt.

Kan man inte ha synpunkter på hur välfärdsföretag hanterar skattemedel och hur långsiktiga ägarna är, så bör vi ju ta bort de ramar som finns för marknaden och släppa den fri. Är det egentligen det Annie Lööf menar?


Inga kommentarer: