lördag, december 15, 2007

Clinton-Giuliani eller Obama-Huckabee?

Länge har det sett ut som senatorn och f.d. presidenthustrun Hillary Clinton skulle få möta republikanen Rudy Gulliani i 2008 års presidentval. Dessa båda har under lång tid varit favoriter. Men ju närmare de första primärvalen vi kommer så tätnar kampen.

Senatorn Barack Obama tar
in på Hillary Clinton och f.d. guvernören Mike Huckabee (bilden på sidan) från Arkansas seglar upp som ny favorit i det republikanska lägret.

Även om Hillary Clinton har en klar ledning i hela landet så visar en opinionsundersökning dött lopp mellan Clinton och Obama i Iowa medan en annan visar Obama i ledning med 33 % före Clinton och John Edwards båda på 24 %.

Bland republikaner i Iowa får Mika Huckabee 31 % i en undersökning med Mitt Romney som två på 22 %. I en annan undersökning får Huckabee 36 % och Romney 23 %.
Huckabee framfart oroar en del republikaner som inte anser honom valbar.

Rich Lowry som är redaktör för konservativa National Review jämför honom f.d. demokratiske presidentkandidaten Howard Dean.

"Like Dean, Huckabee is an under-vetted former governor who is manifestly unprepared to be president of the United States," Lowry writes. "Like Dean, he is rising toward the top of polls in a crowded field based on his appeal to a particular niche of his party.

As with Dean, his vulnerabilities in a general election are so screamingly obvious that it's hard to believe that primary voters, once they focus seriously on their choice, will nominate him"


En vinst för Obama i Iowa kommer givetvis att ge hans kampanj en skjuts.

På den republikanska sidan har det skiftat rätt mycket upp och ner för kandidaterna. Mike Huckabee skulle vid vinst givetvis på allvar bli en av favoriterna.

Men man behöver inte vinna varken i Iowa eller New Hampshire. Bill Clinton gjorde det inte 1992 men blev ändå demokratisk presidentkandidat och sedan president.

Intressant blir det att följa kampanjen.

Jag kan också rekommendera bloggen Amerikansk politik för den som vill hänga med i turerna kring valet.

Uppdatering 17/12

Det fortsätter
komma överaskningar i kampen om presidentposten. Joe Lieberman som var demokraternas vicepresidentkandidat 2000 stödjer nu republikanen John McCain.

I och för sig är Lieberman en slags halvdemokrat nu för tiden. Han förlorade den demokratiska nomineringen för att på nytt bli senator för Connecticut men ställde upp som oberoende kandidat och vann. I senaten tillhör han demokraternas parlamentariska underlag.

torsdag, december 13, 2007

Fisk och urdålig krishantering

Paketerad fisk är nästan inget som existerar på västkusten. Man går till sin fiskhandlare och kan titta på vad han har. Får man något som inte är bra går man inte dit igen eller klagar.

Fuskar handlaren så är han snart borta från branschen.

Däremot räkor kan man se att det fuskas med. Speciellt i turisttäta områden. Turister från östkusten vet ofta inte hur en färsk räka skall se ut. Färska och gamla blandas. Svårt att lura en som är van men turister går på det.

Den ICA-handlare jag besöker säljer överhuvudtaget inte färsk fisk eller färska räkor. Jag har dock sett att paketerad fisk förekommer i andra delar av Sverige.

Fisk är ju lika känsligt som köttfärs.

Nu avslöjar Aftonbladet att ICA även paketerat om fisk.

Blir jag förvånad?
Såg Uppdrag granskning igår. Vem har gett ICA råd när det gäller krishanteringen? Är det konsulter så sparka dem direkt.

Vad ICA skall göra är en klar pudel. Fusk är fusk och inte misstag. Och det är inte enskilda anställda som fuskar utan handlarna.

Man skall givetvis lämna ut alla rapporter om granskningar som görs. Har personer i ledningen vetat om detta måste de gå.

Är problemet koncernchefen Kenneth Bengtsson?

Han har, enligt Uppdrag granskning, förmodligen fuskat själv som handlare,

Man kan inte skydda honom genom dimridåer och att kalla det misstag när det är fusk.

Förstår inte ICA att rätt vad det är kommer Janne Josefsson hitta f.d. anställda hos honom som ställer upp i TV och berättar om fusket i Kenneth Bengtssons butiker. Och kanske även annan bevisning kommer fram.

Finns det interna rapporter om fusk och ompaketering kommer Janne Josefsson att hitta dem.

Börja krishantera på riktigt ICA. Min e-post finns på sidan om ni behöver råd. **ler**

PS! Undra om ICA-Stig (bilden) någonsin kommer tillbaka? DS!

Det blev hyrläkare, ingen nattöppen närakut.

Min och folkpartiet kamp för nattöppen närakut i Kungsbacka har pågått under många år. Här finns lite fakta.

Nattjour i Kungsbacka lades ju ner 2006 efter samarbete mellan (m), (c) och (s). Så nu är det Varberg, Östra eller Sahlgrenskas akuter som gäller om man blir sjuk på natten.

Två viktiga argument våra motståndar haft har varit att folkpartiet inte finansierat förslaget (vilket är fel) och att man kan använda pengarna bättre till något annat. (Jasså).

I tisdags avslöjade lokaltidningen Kungsbacka Posten (artikeln finns inte på nätet) att närsjukvården använt 6,9 miljoner till hyrläkare i Kungsbacka på 10 månader.

Det blev givetvis en insändare som idag står i Kungsbacka Posten.

Hyrläkare istället för nattöppen närakut

I en artikel i Kungsbacka Posten 11/12 så berättas det att närjukvårdsstyrelsen i Landstinget Halland fram till oktober 2007 lagt ut 6,9 miljoner på hyrläkare i Kungsbacka. Dessa kostar ungefär dubbelt så mycket som egna anställda läkare. Gissningsvis slutar notan 2007 på omkring 8 miljoner.

Det är 4 miljoner i merkostnader som kunde ha gått till bättre vård.

När folkpartiet kämpat för nattöppen närakut har ofta ekonomin varit ett argument emot. Hur skall ni betala detta, har våra motståndare frågat? Vi kan använda pengarna bättre på annat, var också ett argument emot nattöppet.

Folkpartiet har hela tiden sagt att vi anser pengarna finns inom närsjukvården och vad kan vara bättre än att ge vård nattetid för oroliga Kungsbackabor?

Och nu visar det sig att vi får rätt igen. Pengarna finns. Nattöppen närakut skulle idag kosta kring 3,6 miljoner per år. Pengar man istället lägger på inhyrda läkare. Och fler timmar vård blir det ju inte heller då dessa läkare kostar dubbelt.

Säkert kostar det närsjukvården ännu mer pengar då brist på kontinuitet alltid ger merkostnader i vården även om det är svårt att peka på vilket konto som drabbas.

Folkpartiet vill ju också ha en vårdgaranti så vi får bort de långa väntetiderna på akuten.

Och slipper man åka dit, utan kan få vård i Kungsbacka minskar ju trycket där. Kanske nattöppen närakut kan börja diskuteras igen när uppenbart pengarna finns?


Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

Sahlin och tydlig politik ger övertag

Enligt SCB skulle socialdemokraterna och vänsterpartiet få majoritet utan miljöpartiet.

Helt begripligt.

Givetvis beror det främst på Mona Sahlin. (Bilden på sidan) Hon har övertygat som oppositionsledare. Tydlig och klar. Gör hela tiden rätt val. Varför gå på en tråkig nobelmiddag när Bruce Springsteen är i stan.

Hon har ju också en fläckfri bakgrund. Aldrig några skandaler kring henne.
Som statsråd oerhört framgångsrik. Integrationen, bostadsbristen, småföretagandet m.fl. områden har hon givit en klar prägel. Hon är ingen som bara snackar. Sahlin gör saker.

Och man förlorade ju valet pga. Göran Persson, inget annat. Så det så.

Socialdemokraterna har ju dessutom varit tydliga när det gäller politiken efter valet.

Vi har fått se en ny skolpolitik. Ingen vet vad den handlar om, men den är bra. Och villaägarna jublade när man meddelade att fastighetskatten och förmögenhetsskatten skall återinföras. Löntagarna gillar också att den skattesänkning man fått, pga. jobbavdraget. försvinner.

Och vilken bra jobbpolitik (s)har. Alliansen inser inte att det är mer pengar till AMS och Komvux som behövs.

Stimulera fler att börja jobba och stödja företagen så att de anställer?
Vilket allianstrams. När AMS finns?

Sist men inte minst så finns det ju ett tydligt regeringsalternativ. Socialdemokraterna regerar och vänsterpartiet och miljöpartiet får anpassa sig och följa snällt med. Kan det bli tydligare?

Inte fyra partier som behöver kompromissa och bry sig om varandra.

Alliansen kan lämna walkover. Mona Sahlin och socialdemokraterna blir oövervinneliga 2010.

Eller?

onsdag, december 12, 2007

Skulle Efraimsson fått sparken?

SKTF:s f.d. ordföranden Inger Efraimsson har varit ordförande i försäkringskassans styrelse sedan 2005. Hennes mandat går ut vid årsskiftet.

Nu hoppar hon av. I protest mot regeringens politik, heter det. Hennes kritik delas dock inte av försäkringskassans genereldirektör Curt Malmborg.

Söker man på henne hittar man på nätet inte ett enda ord av kritik mot regeringens politik sedan 2006.

Däremot en debattartikel från 19 mars i år på DN-debatt av henne och försäkringskassans generaldirektör där man skriver:

”Vi har inte kunnat erbjuda ett effektivt och serviceinriktat arbete. Allmänhetens inställning till Försäkringskassan är djupt kritisk.”

De skriver vidare:

”När vi mäter medborgarnas inställning ligger vi efter flera andra, både privata och statliga, företag och myndigheter. Det tar för lång tid att komma fram i telefon, våra blanketter är för svåra att fylla i och man saknar en personlig kontakt på Försäkringskassan. 70 procent av de samtal där man försöker nå våra handläggare kommer inte fram i dag.

Mest kritik får vi för att det inte går att få besked om hur lång tid ett ärende kommer att ta. När fattas beslut, när kommer pengarna? Enkla frågor som vi borde kunna svara på utan krångel.

Vi har varken haft struktur, organisation eller metodik som erbjudit de rätta förutsättningarna för ett effektivt och serviceinriktat arbete Det har skapat frustration hos medarbetarna och försvårat deras utveckling i arbetet och möjlighet till specialisering i yrket.”


Från det hon blev ordförande 2005 har ju problemen hon och generaldirektören beskriver i artikeln bara ökat på försäkringskassan.

förmodligen är sanningen att hon inte skulle fått förnyat mandat, utan fått sparken. Regeringens bedömning var säkert att hon inte var rätt person att leda styrelsen i en förändringsprocess. Socialförsäkringsministern antyder ju detta.

Hon kunde väl inte erkänna att hennes tid som ordförande var förlorade år. Då var det väl enklare att två veckor innan mandatperioden gå ut och ”hoppa av”.

tisdag, december 11, 2007

ICA motarbetar närproducerat

Livsmedelsverket anmäler de fyra utpekade butikerna i Uppdrag granskning. Givetvis finns det fler butiker som fuskar men också butiker som har hög kvalité.

ICA:s lösning tycks vara att man skall packa all köttfärs och kött centralt. Givetvis för att man faktiskt inte vågar litar på sina handlare. Något ganska oroande. Alla handlare 1400 träffas idag för en genomgång.

Men det är inte en kvalitetshöjning i sig eller en bra miljöåtgärd.

Högsta kvalité ger närproducerat kött som kanske bara säljs i en butik. Där man styckar och också maler köttfärs.

Att köpa centralt från stora leverantörer är inte lösningen. Och köttet skall då transporteras långa vägar.

ICA måste införa en kvalitetskontroll så man slipper denna centralisering och att lokala butiker kan gynna lokala köttproducenter. För en hög kvalité, bra miljö och framför allt bättre smak.

ICA har tidigare försökt att centralisera köttproduktion och förpackning. Hoppas man nu inte tar passar på på grund av köttskandalen att slutligen driva igenom denna centralisering. För då kommer jag i alla fall köpa mitt kött i andra butiker eller lokala gårdsbutiker.

Vem vill bli tränare i postorder-Helsingborg?

Givetvis överlevde Sten-Inge Fredin som ordförande Helsingborgs extra årsmöte. Varför? Jo fansen är sällan medlemmar i huvudföreningen. Man går med i supporterklubben och många är nog inte medlemmar någonstans.

Inte ens alla tillträdande styrelsemedlemmar var medlemmar enligt Helsingborgs Dagblad.
Men det löstes genom att inte bry sig om stadgarna, ”det har hänt förr”.

Nu skall man hitta en ny tränare. Erik Hamrén nämns men varför skall ha ta jobbet?

Varför skall han leda ett lag bestående av postorderspelare? Köpta på via videoband och där man inte vet om de är fågel eller fisk. Där kortsiktighet är en dygd.

Och varför skall spelare med en framtid gå till Helsingborg? Klubben får givetvis spelare, utan klubbkänsla, som vill ha Helsingborg som en språngbräda till något annat eller spelare, utan klubbkänsla, som vet att karriären är på väg att ta slut och vill få ut så mycket pengar som möjligt.

Det sista påståendet gäller inte Henrik Larsson (bilden i Barcelona tröja). En oerhört professionell spelare som alltid har gjort sitt bästa för den klubb han spelat i.

Stannar Henke även 2008?

Förövrigt är det rätt typiskt för en klubb som Helsingborg att vissa spelare anstränger sig extra när man spelar i UEFA cupen. Det är ju ett rätt bra fönster för bättre kontrakt.

Oroande demokratiutveckling i Ryssland

Nyss genomförde Ryssland ett val till parlamentet, duman, som det finns oroande rapporter om.

Carl Bildt sammanfattade det på ett bra sätt i sin blogg:

”I Mordavien en bit väster om Moskva visade röstsammanräkningen i ett distrikt ett stöd på 104 % och i ett annat hade entusiasmen faktiskt nått ända upp till 109 %. Dock beslutade man sig tydligen senare för att korrigera ner entusiasmen till strax under 100 %.”

Man börjar nästa känna igen valsiffrorna från den gamla sovjettiden.

En demokratis styrka visar sig när maktskiften kan genomföras utan problem. Den vars period tar slut lämnar och låter väljarna utse en ny person. En regering avgår efter en valförlust och segrarna träder till.

Ukraina har efter parlamentsvalet visade större politisk mognad än Ryssland även om man givetvis kan ha en hel del synpunkter på valet där.

Vladimir Putin utpekar nu sin efterträdare som president, Dmitrij Medvedev, och han vill ha Putin som premiärminister.

För att citera Svenska Dagbladets ledarblogg,"Putin avgår och sitter kvar"

Blir någon förvånad om när man lyckas driva igenom detta att författningen ändras och plötsligt minskar presidentens makt och premiärministern blir det viktigaste personen i Ryssland?

Det är oroande att det som såg ut som demokratisk utveckling i Ryssland nu tar steg tillbaka.

Det kan vara så att Putin har ett brett stöd i Ryssland men varför vågar han då inte testa detta fullt ut? Sitter rötterna från KGB och sovjettiden så djupt?

Rysk demokrati behöver en stark opposition, kommer Vladimir Vladimirovitj Putin tillåta detta?

måndag, december 10, 2007

Kontrollsamhället slår till igen

Idag rapporterar media att Vägverket vill få försäkringsbolagen att bevaka sina kunders hastighetsöverträdelser med GPS-mottagare. Tanken är att sänkta försäkrings­premier ska ge bilister en morot att hålla sig till hastighetsbegränsningen.

Jag blir lika förvånad varje gång som den här sortens förslag läggs. Den personliga integriteten tycks man helt glömma bort.

Bara för att något i framtiden kommer att vara tekniskt möjligt behöver vi inte använda det eller det behöver inte ens vara tillåtet.

Om man har ett minneskort i en GPS sändare kommer det givetvis att innehålla information som många är intresserade av. Givetvis försäkringsbolagen men också arbetsgivare. Kommer man att kunna hindra att försäkringsbolagen säljer denna information vidare?

Till intresserade annonsörer?

Svenska Dagbladet skriver att vägverket tycker det är viktigt att framhäva att med den modellen av GPS-sändare som de vill använda så går det inte centralt att övervaka bilen utan minneskortet som sitter i sändaren måste läsas av för hand.

– Systemet innebär ingen övervakning. Om du väljer att installera systemet så gör du det helt frivilligt och förmodligen kommer det att vara personer som redan sköter sig i trafiken, säger Hans Rode till Svd.

Och det är ett välkänt argument. Har man rent mjöl i påsen har man inget att frukta. Men om försäkringspremien dubblas, som enligt Dagens Eko sker i Danmark, om du inte ”frivilligt” delar med dig av informationen. Hur frivilligt är det då?

Och när tar man hänsyn till att den som sköter sig i trafiken inte vill vara övervakad utan endast just sköta sig?

Är det inte en rättighet att slippa vara övervakad jämt och slippa ha sina uppgifter lagrade?

Förvånade är också att media behandlar nyheten så okritiskt och bara rapporterar detta som en positiv nyhet.

söndag, december 09, 2007

Mugabe är bara pinsam

I ett anförande vid toppmötet mellan EU och afrikanska unionen pekade diktatorn Robert Mugabe särskilt ut Sverige som ett av de länder som går in för att svärta ner hans land. Presidenten gick attack mot Sverige, Danmark, Nederländerna och Tyskland och kallade länderna "de fyras gäng".

Hedrande för Sverige och pinsamt för Mugabe och de demokratiska krafter som finns i Afrika som borde isolera Mugabe.

Fredrik Reinfeldt svarade ganska roligt:

”det var utomordentligt hedrande att få ingå i en krets som står upp för mänskliga rättigheter och demokrati."

Robert Mugabe är ju marxist och hyllades en gång av vänstern precis som man idag hyllar Hugo Chávez i Venezuela. Dessa hyllningar känns man inte vid idag. Marxisten Mugabe har kört sitt land totalt i botten och mänskliga rättigheter existerar inte.