torsdag, december 13, 2007

Det blev hyrläkare, ingen nattöppen närakut.

Min och folkpartiet kamp för nattöppen närakut i Kungsbacka har pågått under många år. Här finns lite fakta.

Nattjour i Kungsbacka lades ju ner 2006 efter samarbete mellan (m), (c) och (s). Så nu är det Varberg, Östra eller Sahlgrenskas akuter som gäller om man blir sjuk på natten.

Två viktiga argument våra motståndar haft har varit att folkpartiet inte finansierat förslaget (vilket är fel) och att man kan använda pengarna bättre till något annat. (Jasså).

I tisdags avslöjade lokaltidningen Kungsbacka Posten (artikeln finns inte på nätet) att närsjukvården använt 6,9 miljoner till hyrläkare i Kungsbacka på 10 månader.

Det blev givetvis en insändare som idag står i Kungsbacka Posten.

Hyrläkare istället för nattöppen närakut

I en artikel i Kungsbacka Posten 11/12 så berättas det att närjukvårdsstyrelsen i Landstinget Halland fram till oktober 2007 lagt ut 6,9 miljoner på hyrläkare i Kungsbacka. Dessa kostar ungefär dubbelt så mycket som egna anställda läkare. Gissningsvis slutar notan 2007 på omkring 8 miljoner.

Det är 4 miljoner i merkostnader som kunde ha gått till bättre vård.

När folkpartiet kämpat för nattöppen närakut har ofta ekonomin varit ett argument emot. Hur skall ni betala detta, har våra motståndare frågat? Vi kan använda pengarna bättre på annat, var också ett argument emot nattöppet.

Folkpartiet har hela tiden sagt att vi anser pengarna finns inom närsjukvården och vad kan vara bättre än att ge vård nattetid för oroliga Kungsbackabor?

Och nu visar det sig att vi får rätt igen. Pengarna finns. Nattöppen närakut skulle idag kosta kring 3,6 miljoner per år. Pengar man istället lägger på inhyrda läkare. Och fler timmar vård blir det ju inte heller då dessa läkare kostar dubbelt.

Säkert kostar det närsjukvården ännu mer pengar då brist på kontinuitet alltid ger merkostnader i vården även om det är svårt att peka på vilket konto som drabbas.

Folkpartiet vill ju också ha en vårdgaranti så vi får bort de långa väntetiderna på akuten.

Och slipper man åka dit, utan kan få vård i Kungsbacka minskar ju trycket där. Kanske nattöppen närakut kan börja diskuteras igen när uppenbart pengarna finns?


Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

Inga kommentarer: