onsdag, december 12, 2007

Skulle Efraimsson fått sparken?

SKTF:s f.d. ordföranden Inger Efraimsson har varit ordförande i försäkringskassans styrelse sedan 2005. Hennes mandat går ut vid årsskiftet.

Nu hoppar hon av. I protest mot regeringens politik, heter det. Hennes kritik delas dock inte av försäkringskassans genereldirektör Curt Malmborg.

Söker man på henne hittar man på nätet inte ett enda ord av kritik mot regeringens politik sedan 2006.

Däremot en debattartikel från 19 mars i år på DN-debatt av henne och försäkringskassans generaldirektör där man skriver:

”Vi har inte kunnat erbjuda ett effektivt och serviceinriktat arbete. Allmänhetens inställning till Försäkringskassan är djupt kritisk.”

De skriver vidare:

”När vi mäter medborgarnas inställning ligger vi efter flera andra, både privata och statliga, företag och myndigheter. Det tar för lång tid att komma fram i telefon, våra blanketter är för svåra att fylla i och man saknar en personlig kontakt på Försäkringskassan. 70 procent av de samtal där man försöker nå våra handläggare kommer inte fram i dag.

Mest kritik får vi för att det inte går att få besked om hur lång tid ett ärende kommer att ta. När fattas beslut, när kommer pengarna? Enkla frågor som vi borde kunna svara på utan krångel.

Vi har varken haft struktur, organisation eller metodik som erbjudit de rätta förutsättningarna för ett effektivt och serviceinriktat arbete Det har skapat frustration hos medarbetarna och försvårat deras utveckling i arbetet och möjlighet till specialisering i yrket.”


Från det hon blev ordförande 2005 har ju problemen hon och generaldirektören beskriver i artikeln bara ökat på försäkringskassan.

förmodligen är sanningen att hon inte skulle fått förnyat mandat, utan fått sparken. Regeringens bedömning var säkert att hon inte var rätt person att leda styrelsen i en förändringsprocess. Socialförsäkringsministern antyder ju detta.

Hon kunde väl inte erkänna att hennes tid som ordförande var förlorade år. Då var det väl enklare att två veckor innan mandatperioden gå ut och ”hoppa av”.

Inga kommentarer: