torsdag, december 13, 2007

Sahlin och tydlig politik ger övertag

Enligt SCB skulle socialdemokraterna och vänsterpartiet få majoritet utan miljöpartiet.

Helt begripligt.

Givetvis beror det främst på Mona Sahlin. (Bilden på sidan) Hon har övertygat som oppositionsledare. Tydlig och klar. Gör hela tiden rätt val. Varför gå på en tråkig nobelmiddag när Bruce Springsteen är i stan.

Hon har ju också en fläckfri bakgrund. Aldrig några skandaler kring henne.
Som statsråd oerhört framgångsrik. Integrationen, bostadsbristen, småföretagandet m.fl. områden har hon givit en klar prägel. Hon är ingen som bara snackar. Sahlin gör saker.

Och man förlorade ju valet pga. Göran Persson, inget annat. Så det så.

Socialdemokraterna har ju dessutom varit tydliga när det gäller politiken efter valet.

Vi har fått se en ny skolpolitik. Ingen vet vad den handlar om, men den är bra. Och villaägarna jublade när man meddelade att fastighetskatten och förmögenhetsskatten skall återinföras. Löntagarna gillar också att den skattesänkning man fått, pga. jobbavdraget. försvinner.

Och vilken bra jobbpolitik (s)har. Alliansen inser inte att det är mer pengar till AMS och Komvux som behövs.

Stimulera fler att börja jobba och stödja företagen så att de anställer?
Vilket allianstrams. När AMS finns?

Sist men inte minst så finns det ju ett tydligt regeringsalternativ. Socialdemokraterna regerar och vänsterpartiet och miljöpartiet får anpassa sig och följa snällt med. Kan det bli tydligare?

Inte fyra partier som behöver kompromissa och bry sig om varandra.

Alliansen kan lämna walkover. Mona Sahlin och socialdemokraterna blir oövervinneliga 2010.

Eller?

5 kommentarer:

sportskjutaren sa...

Tack Tommy för en underbar analys med ett stort mått av glimten i Ögat.

Calle Fridén sa...

Pja, det är i och för sig en rätt rolig vinkling men varför inte våga sig på en analys om VARFÖR det går så erbarmligt illa för alliansen? Kräftgången kan ju inte enbart skyllas på Sahlin. Nu delar ju inte jag din åsikt om att det saknas en tydlig vänstervision, men vi kan ju då lattja med tanken att det skulle vara så.
Det skulle ju i såna fall betyda att folket idag hellre skulle välja ett okänt alternativ istället för en konkret allians. Vilket samma folk uppneraligen inte gjorde för ett år sen.
Inte kan det hänga ihop med Mona Sahlins person heller. Regeringens tabbar är till nackdel för regeringen, medan Monas tabbar ligger långt bak.
För det kan ju inte vara så att folk faktiskt inte röstade på den politik som nu genomförs???


Calle Fridén

Tobias sa...

Vilket otroligt ironiskt inlägg... *S* Väljarna är inte trogen någon just nu. Jag är övertygad om att vad som helst kan hända tills nästa val...

TOMMY RYDFELDT sa...

Calle!

Jag har tidigare gjort sådana analyser. Dålig kommunikation med väljarna är ett skäl. Den har blivit lite bättre men är inte bra. Sommaren 2007 var den pinsamt urdålig.

Jag är inte överens om att taktiken att lägga alla förändringsförslag som är negativa först och de positiva 2008-2010 är så lyckat. För då får man denna debatt bi har med opinionstapp. Socialdemokraterna gjorde likadant efter valet 1994 och tappade 16 %!

Visst finns det en vänstervision men ingen socialdemokratisk för det är två olika saker.

Jag såg på brittisk TV en valforskare som påpekade att det är aldrig så dåligt som opinionsmätningarna säger inte heller så bra. Apropå att brittiska Labour i september hade en ledning med 11 % över tories och i november låg 11 % back,

Och historiskt är det ju så. Hösten 1978 hade (s) 50 % men förlorade valet 1979.

Väljare röstar i stor uträckning mot något. Därför kan man mycket väl i en opinionsmätning vara mot något och lägga sin röst på något okänt.

Det har ju också varit en taktik opposition i Sverige och utomlands haft. Anledningen till att (s) 1979 förlorade valet var att man gick till val på att den borgerliga regeringen var usel. Och det räckte inte. Till valet 1982 hade man lärt sig och hade de så kallade fyra vallöftena.

Jag är inte speciellt orolig. Vänstervision eller inte det som avgör valet är vad Mona Sahlin i utfrågningen säger om fastighetsskatten och liknande frågor. 10 minuters grillande om den och att 1 miljon villaägare får höjd skatt så är snart 5 % borta. Eller vilken skolpolitik (s) har. Skall man riva upp allt Jan Björklund fått igenom. En politik 80 % av svenskarna gillar?

Där ser du för övrigt alliansens brist på kommunikation. 80 % gillar alliansens skolpolitik men vet dem om det?

Mona är ju också en tickande bomb. Senaste skandalen var 2002. En enda obetald räkning eller bil som är ombesiktigad eller liknande och det blir stora rubriker och allt dras upp igen. Jag tror partiet har superkoll på henne men man vet inte.

Socialdemokraternas dilemma är att nuvarande siffror motarbetar alla omprövningar som är nödvändiga. Och börjar (s) tappa så blir det lätt en krisdebatt och då tappar man ytterligare. Att gå in i valåret 2010 med 6% ledning men kring 15 augusti ha tappat allt så det är jämt, är
det jobbigaste som finns.

Valet 2010 kommer att bli jämt. Inte minst med bakgrund att 2008-2010 kommer regeringen spruta ut förslag som är positiva för medborgarna. Räcker det får återval? Kanske.


Tommy

Anonym sa...

:-D :-D :-D nu har jag fått guldkant på en i övrigt grå dag. Taxkaruha!