lördag, november 14, 2009

Jag är nominerad på valbar plats till regionfullmäktige

Idag hade Folkpartiet i Kungsbacka nomineringsmöte. Partiet beslutade om vilka som skall stå på listan till kommunfullmäktige och till regionfullmäktige.

Tyvärr kommer man inte hinna ändra grundlagen så regionvalet kommer kallas landstingsval.Lite förvirrande för väljarna.

Jag blev enhälligt vald att stå på andra plats på regionlistan. Eftersom vi idag har två mandat från Kungsbacka så är det så kallad valbar plats.

Men vi skall kämpa för ett tredje mandat. Inte omöjligt. På bilden ser ni vi tre som toppar listan. Bloggaren själv till vänster, sedan Hanna Schölander och till höger Bengt Eliasson.

Idag startade valkampanjen inför 2010.

torsdag, november 12, 2009

Politikerskolan i riksdagen


Folkpartiet i Kungsbackas politikerskola, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, som jag fått möjligheten att leda avslutades igår med ett besök i riksdagen.

Förutom en rundvandring träffade deltagarna riksdagsledamöterna Marianne Kierkemann (M), Jan Ertsborn (FP) (översta bilden) och partisekreterarna Agneta Börjesson (MP) (mellanbilden) och Erik Ullenhag (FP).(nedersta bilden)

Det har varit oerhört stimulerande att leda skolan. Deltagarna är nöjda och vi har fått många intresserade av Folkpartiet. Trots att vi inte pratat partipolitik.

Vi lär återkomma med ny politikerskola i Kungsbacka.

Intresserade kan redan anmäla intresse hos mig.

tommy.rydfeldt@liberal.se

tisdag, november 10, 2009

Galen på skattebetalarnas bekostnad

Kommundirektören i Laholms kommun Kristiina Kosunen Eriksson har inhandlat 60 stycken färglada hattar för 18 000 kronor.

Enligt kommundirektören är hattarna ett arbetsverktyg.

Man kunde tro att Laholms kommun har för mycket pengar. Men ekonomin är ansträngd.

Såhär skrev kommundirektören själv till förvaltningarna, något hon inte ansåg sig själv behöva följa:

"Verksamheterna ska vara återhållsamma med externa utbildningar och konferenser. I de fall det ändå anses särskilt angeläget ska deltagande och genomförande ske på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt. Vidare ska det gälla en allmän återhållsamhet vid inköp av såväl varor och tjänster som inte är uppenbart behövliga för verksamhetens dagliga drift".


Hennes försvar i Hallandsposten är:

"Någonstans måste man få vara lite galen och tänka fritt, och tillägger:

– Alla skulle må bra av att byta hatt ibland."


Så nu vet alla tjänstemän i Laholm vad de skall svara när kommundirektören frågar varför ett konto har överskridits.

Onekligen en udda metod av ledarskap.

SvdSRHDGPYstadsDN

När facket hamnar snett

Kommunstyrelsens personalutskott i Kungsbacka med ordföranden Ulrika Landergren (FP) i spetsen vill för att möta arbetslösheten skapa 400 praktikplatser i kommunen nästa år.

Praktikplatserna är en del i olika arbetsmarknadsprogram och finansieras genom statliga medel.

Den socialdemokratiska vice ordföranden Eva Borg är positiv.

Men det hela stöter på patrull.

Förvaltningar som inte vill?

Nej, facket.

Till Göteborgs Posten säger Siv Henningsson på kommunal:

-I dagsläget tycker vi inte att det är bra. Många av våra medlemmar är övertaliga och mår dåligt. Det finns en stor oro bland våra anställda på grund av alla neddragningar.

Jag gissar att Siv Henningsson på 1 maj och vid andra tillfällen gärna kritiserar alliansen centralt och lokalt för att inet göra något mot arbetslösheten.

Men när det själva kan bidraga så sätter man sig på tvären. De flesta praktikplatser riktar sig till ungdomar under 25 år. Dessa lär knappast ersätta erfarna medarbetare utan vara just praktikanter som får känna på hur det är att vara ute i arbetslivet.

Alternativet för dessa ungdomar är att inte göra något. Tycker kommunal detta är bättre?

Nej här har facket hamnat oerhört snett. Igen, höll jag på att skriva.

GP

måndag, november 09, 2009

Symbolik att Apoteksbesked kom 9 november?

Man kan nästan tro att det finns en medveten symbolik.

Den 9 november 1989 föll muren. Det var del av ett år då kommunistiska diktaturerna i land efter land i östblocket föll samman. Slutligen föll även Sovjetunionen 1991 samman i ett antal stater.

Den 9 november 2009 tar Sverige ytterligare ett steg bort från den socialism som Socialdemokraterna försökte införa i Sverige. Besked om vilka Apotek som säljs och till vilka kom denna dag.

Omregleringen av Apoteken kommer ge större utbud, bättre service och förmodligen leda till nya idéer om hur vi kan utveckla denna verksamhet.

Jag såg också häromdagen att min närmaste bensinmack numera säljer värktabletter m.m. Inte en dag försent.

Socialdemokraterna stod för statliga apotek, förbud mot fler än två statskontrollerade TV kanaler, tankar om att förbjuda parabolantenner, en hopplöst genomreglerad bostadsmarknad och inte minst reglering inom vården där privata utförare i princip inte skulle förekomma.

Sjukvården lider fortfarande av att man som i Sovjetunionen planerar vad som skall utföras inte vad det finns behov av. Men även sjukvården är på rätt väg.
Den 9 november 1989 föll muren. Den 9 november 2009 togs nästa steg för att riva Apoteksmuren.

PS! Den som tycker det är bra med statliga Apotek kan ju fundera över hur det skulle se ut om alla matbutiker ägdes av statliga Svensk Matbutik AB som bestämde vad för varor som skulle finnas, öppettider och lokalisering av butiker. Utan någon konkurrens. Tror någon det skulle ge låga matpriser, bra öppetider och ett bra utbud av varor och butiker? DS!

DN1DN2SvdGPSydsv

söndag, november 08, 2009

Söndagsfunderingar

Ibland så har man så många järn i elden att bloggandet får stå tillbaka. Men nu är jag tillbaka.

Och det händer en hel del på den politiska fronten.

Riksdagsbesök, nomineringsmöte, landsmöte de närmaste två veckorna.

Från 1 oktober är jag dessutom politisk sekreterare för Folkpartiet på 25%.

Och imorgon är det 20 år sedan muren föll. En del av det kommunistiska sammanbrottet.Det blir nog ett inlägg på bloggen. Och jag funderar mycket varför debatten kring Lars Ohly och Vänsterpartiet är så dålig i Sverige.

Hur kan en person som hyllat diktaturer vara rumsren och två demokratiska partier kan tänka sig bilda regering med honom och hans parti?

Mest förvånad är jag över Miljöpartiet. Men jag återkommer nog imorgon.

Tillbaka till kalendern.

På onsdag 11 november är det besök i riksdagen med min politikerskola. Förutom en hel del deltagare följer också några Folkpartister med. Vi skall träffa de halländska riksdagsledamöterna Jan Ertsborn (FP) och Marianne Kierkemann (M) samt partisekreterarna Erik Ullenhag (FP) och Agneta Börjesson (MP).

Rundvandring i huset ingår.

Politikerskolan är värt ett eget inlägg. Men jag kan nu säga att det har varit oerhört stimulerande att träffa deltagarna fem träffar. Bra frågor, bra inlägg och man får nya idéer. Hur ickeaktiva personer, men politiskt intresserade ser på politiken utifrån är väldigt nyttigt och lärorikt.

Förhoppningsvis har de lärt sig en del men även jag har lärt mig saker.

Lördag den 14 november nominerar Folkpartiet i Kungsbacka till kommunfullmäktige och regionfullmäktige men som innan grundlagsändring kommer heta landstingsval.

Jag hoppas och tror på en så kallad valbar plats till Regionfullmäktige.

Och 19-22 november är det Folkpartiets landsmöte i Växjö.

Vi är en hel hög Folkpartister från Halland som skall dit. Blir oerhört kul och stimulerande.

Som sagt. Flera veckor med mycket politik.