fredag, september 25, 2009

SJ och Västrafik registrerar

Nina Larsson (FP), riksdagsledamot från Värmland, reagerar idag i Svenska Dagbladet över SJ:s påhitt att registrera resandet genom att göra biljetterna personliga. En bra artikel.

SJ:s skäl är att deras biljettsystem missbrukas. Men då får man väl ändra systemet inte börja registrera våra resor. Storebror ser redan för mycket och behöver inte veta mer.

Den sortens register startar ofta en process i vissas hjärnor och snart kommer väl någon på att samköra detta register med andra. För att "bekämpa brott" och med det slitna argumentet att "de som har rent mjöl i påsen" har inget att frukta.

Västtrafik är inte ett dugg bättre. I deras villkor för att köpa ett Västtrafikkort så står det:

"Uppgifter om dig kan komma att lämnas ut till Västtrafiks samarbetspartners för marknadsföringsåtgärder och undersökningar.”

Om man inte vill att uppgifter om mig skall lämnas ut. Skall jag ta bilen då och inte åka buss och pendeltåg?

GP1GP2GP34

Drar kändisar röster?

Med personvalet finns det givetvis risk att partierna satsar på kändisar som politiker. Men drar dem röster?

Jag anser att det hittills har visat sig mycket tveksamt.

Marit Paulsen, säger någon.

Men Marit är unik. Hon har en grund som trovärdig opinionsbildare. Hon kämpade som opolitisk opinionsbildare för medlemskap i EU.

Det är denna bas och trovärdighet som ger så stort förtroende. Speciellt när hon överför det till vad hon vill arbeta för inom EU, bättre mat och en förändrad jordbrukspolitik.

Andra så kallade kändisar har ofta ingen grund att stå på politiskt. Man kommer inte som kändis och skall sedan genom kändisskapet förvandlas till politiker. Hittills finns det ingen lyckat exempel.

I början av 1980-talet värvade Folkpartiet Pehr G Gyllenhammar och SE-banksdirektören Hans Cavalli-Björkman till sin styrelse.

Det gav uppmärksamhet men inga röster. 1982 gjorde Folkpartiet sitt då sämsta val någonsin.

Nu kandiderade ingen av dem så man fick aldrig veta hur de hade påverkat en riksdagslista. Men att de kom ut som folkpartister hade ingen effekt.

Kristdemokraterna (KD) kämpar för att undvika att komma under 4 %.

En väg KD och Göran Hägglund (bilden tillsammans med undertecknad) valt man valt är att ta ett steg åt höger och delvis byta politik. Man har identifierat kristna kärnväljare och försöker nå så många som möjligt av dem genom att bland annat angripa kulturvänstern. Faktiskt lite förvånad över att media inte upptäckt Kd:s. förändring förrän nu.

Jag skrev om detta redan 20 juli.

Men tillbaka till kändisar.

Nu har KD värvat David Lega. Han kommer givetvis få en riksdagsplats. Men ger det röster? Mycket tveksamt. Ven om människor gillar David Lega vill man veta vad han står för.

Som kristdemokrat kommer han också få försvara utspel från partiet och när han inte håller med om allt kan det bli problem.

Tidigare har Roland Utbult, under en tid folkpartist, gått med i KD. Lite underligt då samme Utbult kämpade som ett djur för att i juni i år komma in i EU parlamentet, för Folkpartiet.

Bland allmänheten är det nog, Roland who?

Men i kristna kretsar är han känd. Kan säkert dra några kristna röster till KD på marginalen. Förlorar Folkpartiet på bytet? Knappast. Jag tror han skrämde bort lika många som han drog till partiet.

I länder med enmansvalkretsar som USA och Storbritannien är kändisar sällsynta. Helt enkelt för att de inte lyckas förvandla sitt kändisskap till att bli en bra politiker. Väljarna är inte dumma utan vill också ha en bra politik och se resultat.

Den som tror att Ronald Reagan var en avdankad skådis som blev politiker och president på grund av sitt kändisskap har fel. Han var en person som blev politiker som råkade vara skådis.

Jag tycker slutsatsen är att en kändis kan dra några få röster på marginalen men aldrig vara avgörande i ett val. För att de skall bli det måste de ha ett grundmurat förtroende innan i politiska frågor som de tar med sig in i politiken.

De hade Marit Paulsen och det hade Ronald Reagan.

GPDNSvdFocusDagen 12

tisdag, september 22, 2009

Kul komediserie på Tv 3

Gillar Tv 3:s nya komediserie som jag såg igår.

Riktigt kul. Och inte fel att man tog samma grepp som "The office". Att utgå från en påhittad dokusåpa/dokumentär. Riktigt bra manus. Kul namn också, Svenska Hollywoodfruar.

Man skulle kunna tro att Ricky Gervais och Stephen Merchant, som gjorde "The Office", ligger bakom.

Fast det är lite skruvat att kalla en av karaktärerna för Anna Anka.

AftonblExp123Resumé2

måndag, september 21, 2009

Politikerskolan i TV 4

Folkpartiets och Studieförbundet Vuxenskolans politikerskola fortsätter i Kungsbacka. Vi har haft två träffar. Tre träffar och ett besök i riksdagshuset kvarstår.

Idén att ha en skola utan partipolitik och inte kräva medlemskap i Folkpartiet har fungerat.

Idag på morgonen var det ett inslag om skolan i Tv 4 Halland.

Tryck här för att se inslaget